Darren: „Pentru că e vorba de Simona, a fost dificil să renunț. Dar ea m-a susținut. Nu am nicio idee despre ce va reuși în 2019”

Radu Marina | 3 decembrie 2018

“E remarcabil ceea ce Simona a reușit să facă și mai ales, a rămas aceeași persoană în ciuda acestui succes. Cred că succesul schimbă, deseori, oamenii. Dar nu și în cazul ei”

În urmă cu o săptămână, Darren Cahill a fost desemnat, la Melbourne, antrenorul australian al anului. Federația Australiană de Tenis i-a acordat acestuia premiul pentru excelenţă şi performanţă, urmare a rezultatelor obținute alături de Simona Halep în 2018.

Darren a fost invitat, cu acest prilej, la postul australian de radio TABRadio. A vorbit despre premiul cu care a fost onorat, despre ascensiunea și viitorul celor doi câștigători ai premiului Newcombe Medal, Alex De Minaur și Ash Barty. Dar mai important, Darren a discutat, pentru prima dată de la despărțirea de Simona Halep, despre motivele din spatele deciziei de a încheia colaborarea cu liderul mondial. Despre relația lor, despre schimbările majore care au determinat acest sezon extraordinar al Simonei, ce putem aștepta de la ea în 2019, dar și care va fi viitorul lui în cariera de antrenor.

Iată tot ce e important de știut din interviul australianului:

Despre cum a primit Simona vestea despărțirii și motivele încheierii colaborării:

„Comunicarea cu Simona a decurs normal. Ea e parte din familia mea, dar a trebuit să iau această decizie. Simona știe că anul următor va fi un an complicat, un an mare pentru mine. Băiatul meu, care va împlini 18 ani la anul, își dorește să devină jucător de tenis și vrea să meargă la un colegiu din SUA. Să petrec 35-40 de săptămâni departe de familie e greu, cu atât mai mult cu cât, după cum spuneam, pentru mine 2019 e un an important.

A fost o decizie relativ ușoară pentru că a fost vorba de familie, dar a fost dificil să fac un pas în spate pentru că era vorba de Simona. E o campioană, m-a susținut din plin în această decizie și sunt sigur că a înțeles toate aceste aspecte. E greu și s-ar putea să îmi pară rău când competiția va începe și o voi vedea pe teren. Dar, în cele din urmă, acesta e mersul lucrurilor, nu regret”.

Despre cum o percepe pe Simona și ce nu s-a văzut în cei patru ani în care el i-a fost alături

„Presiunea pe care Simona a trebuit să o suporte timp de 3-4 ani și aștepările din partea românilor au fost enorme; ei nu au o echipă de fotbal mare, așa că tenisul a devenit sportul numărul 1. Ea e un adevărat “rockstar”în România. Când a câștigat Roland Garros, mii de oameni au umplut un stadion de fotbal pentru a vedea trofeul și a fi alături de ea; e foarte populară, probabil unul dintre cei mai populari oameni ai României.

„E remarcabil ceea ea a reușit să facă și, mai ales, că a rămas aceeași persoană, în ciuda acestui succes. Cred că succesul schimbă, deseori, oamenii. Dar nu și în cazul ei. Mai mult, ea încearcă să ajute cumva România: joacă în Fed Cup și niciodată nu a luat un cent de la Federație, întotdeauna a returnat banii către Federație, astfel încât aceștia să meargă către juniori. A creat o echipă de hochei pe gheață care-i poartă numele, formată exclusiv din fete tinere și a făcut multe alte acte de caritate. E un om remarcabil. Este, cel mai probabil, unul din cei mai faimoși oameni ai României, alături de Nadia Comăneci. România este o țară mică, care-și iubește eroii. Iar Simona e unul din ei.”

Despre marile schimbări și aspectele-cheie care au făcut posibil sezonul 2018

„Un lucru esențial despre antrenorat: e mult mai ușor pentru noi să ne concentrăm asupra părților negative și să încercăm să îmbunătățim aceste puncte slabe. Ea m-a întrebat ce ar trebui să facă, ce să îmbunătățească și aici au fost câteva aspecte: serviciul, aruncarea mingii, poziționarea în teren, forehand-ul, tranziția. Simona era deja o jucătoare mare, doar că uneori se concentra prea puțin asupra punctelor ei forte, asupra calităților ei. Nu avea suficientă încredere.

Eu cred că rolul unui antrenor e să construiască încredere, să aducă încredere, și să se asigure că jucătorul crede suficient în el. Simona nu a fost, în mod natural, o jucătoare cu o încredere de sine ridicată, așa că acesta a fost unul din aspectele la care am lucrat îndelung. Am lucrat mult la încrederea în sine, la disciplină și atitudine. Cred că acum asta se vede mult mai bine, în special atunci când nu e în cea mai bună zi și nu joacă cel mai bun tenis al ei: găsește o cale să iasă la suprafață și să supraviețuiască, chiar dacă nu e ziua ei. Asta e cheia în tenis.”

Despre cum se vede 2019 pentru Simona și cum arată viitorul pentru el ca antrenor

„Nu sunt sigur cum va arăta 2019 pentru Simona, nu am nicio idee dacă va putea fi capabilă să replice anul 2018, dacă va reuși să avanseze în fazele finale ale turneelor de Slam, să termine în primele cinci jucătoare ale lumii, posibil din nou lider mondial. Toate aceste lucruri necesită dorință și inspirație. Pentru moment, cred că va trebui să își numească un antrenor nou. Știu că va merge fără unul la primele turnee din 2019 și cred că e ok pentru început. Poate e bine așa, să aibă o perioadă mai liniștită acum. Am pus eu destulă presiune pe ea în ultimii trei-patru ani. Dar până la urmă va fi nevoie de antrenor, este un aspect care contează foarte mult.

„În ceea ce mă privește pe mine, eu voi face un pas în spate, voi continua să comentez la ESPN și voi fi prezent la cele patru turnee de Grand Slam. Îmi voi încărca bateriile, iar din 2020 voi reveni în antrenorat.”

Bonus, în loc de concluzie:

„Eu am spus-o de multe ori: una dintre marile calități ale Simonei, dar și un dezavantaj în tenis, e că ea nu poate minți! E întotdeauna onestă cu toată lumea, cu presa, dar în final nu poți decât să o respecți pentru felul ei de a fi. După finala pierdută în 2017, cred că discursul ei de la final a fost unul dintre cele mai bune pe care le-am auzit vreodată de la cineva care în mod evident suferea și era dezamăgit. Să fii capabil să îți găsești cuvintele și să fii atât de matur într-un astfel de moment, e ceva grozav. Cred că în cele din urmă, multe lucruri vin din asta: dacă ești o persoană bună, lucrurile se întorc întotdeauna în favoarea ta, lucrurile bune se întâmplă.”

Despre Alex de Minaur și Ashleigh Barty, ambii aflați la cel mai bun sezon al carierei

„Ei doi au povești diferite. Ash are deja experiență, e campioană de Slam la juniori, și-a luat câțiva ani de pauză, a jucat într-o echipă de cricket, apoi a revenit în tenis și a reușit niște lucruri remarcabile. E impresionant ce a reușit în ultimii doi ani. După rezultatele avute în acest an, cred că top 10 ar trebui să fie un obiectiv pentru ea în 2019. La Alex în schimb, el abia a ieșit din juniorat acum un an și va urma un an dificil. Întotdeauna după un sezon cu rezultate importante, anul următor e complicat pentru că trebuie să confirmi, să aperi punctele iar presiunea și așteptările sunt mari.”

/ Foto: Jimmie48Photography

Citește și:

Interviu-eveniment cu Darren Cahill: „Simona s-a expus mereu așa cum e, cu bune și cu rele”

30-0 in English: Darren did not just coach Simona. He coached an entire country

 

***

Best-seller în SHOP 30-0: Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic, apreciat în număr mare de cititorii Treizecizero. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este despre outsiderul din fiecare dintre noi, despre muntele pe care fiecare trebuie să-l urce în văzul tuturor. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, că n-o să te poți ridica deasupra obstacolelor de tot felul, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Comandă tricoul „N-o să” de aici.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi