Daniil Medvedev semnează un moment istoric, câștigă primul Slam al carierei, îl oprește în mod extraordinar pe Novak Djokovic la ultimul pas înainte de Grand Slam!

Treizecizero | 12 septembrie 2021

Un US Open istoric s-a încheiat cu un alt rezultat istoric. Dar nu în modul în care se aștepta aproape toată lumea, ci printr-o surpriză de proporții: Daniil Medvedev a câștigat primul turneu de Grand Slam al carierei, învingându-l în finală pe favoritul 1 și liderul mondial Novak Djokovic, 6-4, 6-4, 6-2.

US Open este oferit de

Un US Open istoric s-a încheiat cu un alt rezultat istoric. Dar nu în modul în care se aștepta aproape toată lumea, ci printr-o surpriză de proporții: Daniil Medvedev a câștigat primul turneu de Grand Slam al carierei, învingându-l în finală pe favoritul 1 și liderul mondial Novak Djokovic, 6-4, 6-4, 6-4.

Făcând asta, rusul l-a oprit pe Djokovic în tentativa acestuia de a reuși Grand Slam-ul, adică câștigarea tuturor turneelor de Grand Slam într-un an calendaristic; Djokovic câștigase Australian Open (într-o finală tot cu Medvedev), Roland-Garros și Wimbledon și ajunsese la doar trei seturi distanță de o performanță uriașă, unică în Era Open în tenisul masculin.

Însă pe cât de aproape era Djokovic pe hârtie, pe atât de departe a părut pe teren. Într-un meci absolut grozav jucat de Medvedev, e la fel de adevărat că sârbul s-a prăbușit în partea a doua a meciului, după ce Medvedev s-a dovedit imposibil de doborât în momentele cheie ale meciului, toate înghesuite în jumătatea setului secund.

Până acolo, Medvedev a dominat cu serviciul primul set, în care a făcut break chiar în primul game. Djokovic a dat semnalul că reintră în meci în startul setului secund, dar a ratat șase șanse de break în primele game-uri; toate acele șanse neluate au cântărit mult, iar Djokovic a făcut apoi o serie de erori necaracteristice, pierzându-și serviciul. A fost momentul de care Medvedev avea nevoie; rusul a sprintat cu setul al doilea, mărind diferența și făcând-o mult mai greu de recuperat pentru Djokovic.

Și dacă sârbul a revenit într-o situație similară cu Tsitsipas în finala Roland-Garros, de data asta n-a mai avut resursele necesare să pornească un comeback similar. Stors fizic și, foarte probabil și emoțional, Djokovic s-a prăbușit în startul setului al treilea; Medvedev a zburdat pe teren și a scăpat inclusiv cu puncte în care n-a făcut cele mai bune alegeri.

Medvedev, care era încă din startul turneului în mod clar cel mai periculos oponent al lui Djokovic, a făcut tot ce depindea de el să ajungă în condiții ideale în finală. A câștigat meciurile cu minimum de efort, s-a ferit de drame și acest plus de prospețime fizică și mentală a făcut diferența.

Rusul câștigă astfel primul titlu de Grand Slam al carierei, la a treia finală a carierei.

N-a fost ziua lui Djokovic azi, lucru exemplificat până și de mingea de la 4-1 în setul al treilea, care a căzut de două ori pe bandă și apoi în terenul lui Novak; dacă ar fi căzut dincolo, ar fi oferit două șanse de un rebreak.

Finalul a fost absolut dramatic: după ce Medvedev a ratat, fluierat fiind de fanii sârbi, prima minge de meci la 5-2, Djokovic s-a apropiat de la 5-1 la 5-4. În changeover-ul imediat următor, Novak a izbucnit în hohote de plâns pe scaun, mișcat fiind de suportul întregii arene.

Dar Medvedev a rezistat unei presiuni uriașe și, la a treia minge de meci, a pus capăt finalei.

Chiar și cu această înfrângere, sezonul lui Djokovic rămâne unul formidabil, iar drumul său spre Grand Slam a fost unul fabulos. Sunt de apreciat cei care încearcă, chiar dacă eșuează.

Deocamdată însă, până în Australia cel puțin, situația la vârful ierarhiei titlurilor de Grand Slam rămâne neschimbată: 20-20-20.

Cronica pe larg a meciului, AICI.

Deznodământul finalei pe Twitter: reacții, impresii, declarații

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Simona Halep: „Nu știu de ce toată lumea vorbește despre finalul carierei mele. Nu este aproape. Îmi doresc mult să mai joc. Din cauza accidentărilor am avut mici dubii că mai pot, dar acum sunt foarte fit, sunt sănătoasă, și îmi doresc să mai joc, doi-trei ani, patru ani."