Daniil Medvedev semnează un moment istoric, câștigă primul Slam al carierei, îl oprește în mod extraordinar pe Novak Djokovic la ultimul pas înainte de Grand Slam!

Treizecizero | 12 septembrie 2021

Un US Open istoric s-a încheiat cu un alt rezultat istoric. Dar nu în modul în care se aștepta aproape toată lumea, ci printr-o surpriză de proporții: Daniil Medvedev a câștigat primul turneu de Grand Slam al carierei, învingându-l în finală pe favoritul 1 și liderul mondial Novak Djokovic, 6-4, 6-4, 6-2.

US Open este oferit de

Un US Open istoric s-a încheiat cu un alt rezultat istoric. Dar nu în modul în care se aștepta aproape toată lumea, ci printr-o surpriză de proporții: Daniil Medvedev a câștigat primul turneu de Grand Slam al carierei, învingându-l în finală pe favoritul 1 și liderul mondial Novak Djokovic, 6-4, 6-4, 6-4.

Făcând asta, rusul l-a oprit pe Djokovic în tentativa acestuia de a reuși Grand Slam-ul, adică câștigarea tuturor turneelor de Grand Slam într-un an calendaristic; Djokovic câștigase Australian Open (într-o finală tot cu Medvedev), Roland-Garros și Wimbledon și ajunsese la doar trei seturi distanță de o performanță uriașă, unică în Era Open în tenisul masculin.

Însă pe cât de aproape era Djokovic pe hârtie, pe atât de departe a părut pe teren. Într-un meci absolut grozav jucat de Medvedev, e la fel de adevărat că sârbul s-a prăbușit în partea a doua a meciului, după ce Medvedev s-a dovedit imposibil de doborât în momentele cheie ale meciului, toate înghesuite în jumătatea setului secund.

Până acolo, Medvedev a dominat cu serviciul primul set, în care a făcut break chiar în primul game. Djokovic a dat semnalul că reintră în meci în startul setului secund, dar a ratat șase șanse de break în primele game-uri; toate acele șanse neluate au cântărit mult, iar Djokovic a făcut apoi o serie de erori necaracteristice, pierzându-și serviciul. A fost momentul de care Medvedev avea nevoie; rusul a sprintat cu setul al doilea, mărind diferența și făcând-o mult mai greu de recuperat pentru Djokovic.

Și dacă sârbul a revenit într-o situație similară cu Tsitsipas în finala Roland-Garros, de data asta n-a mai avut resursele necesare să pornească un comeback similar. Stors fizic și, foarte probabil și emoțional, Djokovic s-a prăbușit în startul setului al treilea; Medvedev a zburdat pe teren și a scăpat inclusiv cu puncte în care n-a făcut cele mai bune alegeri.

Medvedev, care era încă din startul turneului în mod clar cel mai periculos oponent al lui Djokovic, a făcut tot ce depindea de el să ajungă în condiții ideale în finală. A câștigat meciurile cu minimum de efort, s-a ferit de drame și acest plus de prospețime fizică și mentală a făcut diferența.

Rusul câștigă astfel primul titlu de Grand Slam al carierei, la a treia finală a carierei.

N-a fost ziua lui Djokovic azi, lucru exemplificat până și de mingea de la 4-1 în setul al treilea, care a căzut de două ori pe bandă și apoi în terenul lui Novak; dacă ar fi căzut dincolo, ar fi oferit două șanse de un rebreak.

Finalul a fost absolut dramatic: după ce Medvedev a ratat, fluierat fiind de fanii sârbi, prima minge de meci la 5-2, Djokovic s-a apropiat de la 5-1 la 5-4. În changeover-ul imediat următor, Novak a izbucnit în hohote de plâns pe scaun, mișcat fiind de suportul întregii arene.

Dar Medvedev a rezistat unei presiuni uriașe și, la a treia minge de meci, a pus capăt finalei.

Chiar și cu această înfrângere, sezonul lui Djokovic rămâne unul formidabil, iar drumul său spre Grand Slam a fost unul fabulos. Sunt de apreciat cei care încearcă, chiar dacă eșuează.

Deocamdată însă, până în Australia cel puțin, situația la vârful ierarhiei titlurilor de Grand Slam rămâne neschimbată: 20-20-20.

Cronica pe larg a meciului, AICI.

Deznodământul finalei pe Twitter: reacții, impresii, declarații

https://twitter.com/espn/status/1437182795470622722?s=20
https://twitter.com/treizecizero/status/1437187853751144451?s=20
https://twitter.com/usopen/status/1437188723871911936?s=20

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi