Daily Recap. Roland Garros, ziua 3. Una e să-i faci să se clatine, cu totul alta e să le aplici lovitura decisivă

Radu Marina | 29 mai 2019

Naomi a explicat ulterior că a avut emoții uriașe pentru acest meci, emoții cauzate de postura de cap de serie 1 și de debutul pe Chatrier. Da, tindem să uităm, totuși, că avem în față o tânără abia intrată în lumea mare a tenisului (e drept, intrată vijelios), care pare mereu în controlul emoțiilor ei, și care nu apucase, până acum, să joace pe arena principală la Paris.

Roland Garros este oferit de


NAOMI A TRĂIT PERICULOS

Dar visul celui de-al treilea Slam la rând e în picioare. Naomi Osaka a privit de două ori înfrângerea în ochi; Schmiedlova a luat primul set la zero și a ajuns apoi să servească pentru meci la 5-4 și la 6-5. A urmat o combinație între formidabila reacție pe care Osaka tinde să o găsească ori de câte ori e cu spatele la zid și tendința mult prea des văzută la Schmiedlova de a nu putea să închidă meciurile când ocazia se prezintă. Când Naomi a luat tiebreak-ul, era aproape iminentă căderea bietei slovace în decisiv, care decisiv a mers cuminte la Osaka (6-1).

Primul meci pe Chatrier. Naomi a explicat ulterior că a avut emoții uriașe pentru acest meci, emoții cauzate de postura de cap de serie 1 și de debutul pe Chatrier. Da, tindem să uităm, totuși, că avem în față o tânără abia intrată în lumea mare a tenisului (e drept, intrată vijelios), care pare mereu în controlul emoțiilor ei, și care nu apucase, până acum, să joace pe arena principală la Paris. “Azi a fost despre a găsi o cale să câștigi și când nu joci bine; lucru pe care abia acum încep să-l învăț”. Faptul că Naomi are deja două Slamuri fără să fi “învățat” să câștige fără jocul A; iată ceva de pus pe gânduri.

DELPO ARE RĂBDARE CÂT E NEVOIE

Juan Martin Del Potro, debut cu emoții. Semifinalist anul trecut, Juan Martin Del Potro n-a avut viață ușoară în primul său meci de la această ediție a Roland Garros. Nicolas Jarry, jucător ce în urmă cu câteva zile a jucat finala de la Geneva, l-a împins serios pe argentinian, dar nu suficient cât să producă și pagube. Cele 47 de lovituri câștigătoare ale lui Jarry au fost în zadar în fața unui jucător mult prea versatil și experimentat, însă timpul e de partea lui: Jarry are doar 23 de ani și abia în acest sezon a intrat cu adevărat pe scena mare a tenisului.

Și-a luat șansele. Scorul a fost 3-6, 6-2, 6-1, 6-4 pentru Delpo, care a știut când să aștepte, când să schimbe vitezele, când să-și pună la treabă forehandul. A făcut ceea ce fac, în general, jucătorii de top în primele runde ale Slamurilor: n-a impresionat, și-a conservat energia și a plusat doar atunci când șansele s-au arătat.

https://twitter.com/rolandgarros/status/1133332181273710592?s=20

Așteptări pe viitor. Aflat la abia al patrulea turneu de la revenire, Del Potro povestea înaintea acestui meci că nu are mari așteptări pentru acest Slam, singurul lucru care contează pentru el fiind să rămână sănătos. ”Știu cam care este nivelul meu în acest moment. Știu și cât de departe sunt de nivelul meu cel mai bun. Am așteptări mari pe viitor, dar nu acum. Acum vreau doar să rămân calm, să fiu în siguranță. Voi încerca să joc cât de bine pot, dar o voi lua ușor”, mai spunea Delpo.

SASHA NU-ȘI DEZMINTE FAIMA

Alt Slam, același Alexander Zverev. Obiceiul lui Zverev de a se complica și de a pierde, brusc, avantaje importante în meciurile de Grand Slam continuă și anul acesta la Paris. Anul trecut a câștigat trei meciuri consecutive de cinci seturi (din turul doi până în optimi), dar acum problemele au început încă din primul tur, în care a pierdut un avantaj de 2-0 la seturi și s-a văzut dus în decisiv de John Millman, nu tocmai o spaimă pe zgură; Zverev s-a redresat la timp pentru a se impune, 7-6, 6-3, 2-6, 6-7, 6-3.

Risipă de energie. O victorie rămâne o victorie, ar spune mulți. Însă, pentru un jucător căruia i se cere obsesiv să confirme (și) în turneele de Grand Slam, și mai vine după un turneu câștigat în urmă cu câteva zile (cu trei meciuri consecutive lungi, de trei seturi) la Geneva, o astfel de partidă – care durat peste 4 ore – înseamnă o mare risipă de energie, de care ar putea avea nevoie mai târziu în turneu și nu se va putea folosi de ea – cum s-a întâmplat, de fapt, chiar anul trecut, în sfertul de finală cu Dominic Thiem.

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1133356860738822144?s=20

Problemele din off-court s-au transferat pe teren. Dincolo de asta, mai problematic este jocul său, care arată chinuit. Și asta pentru că Zverev s-a depărtat destul de mult de jocul său natural –  nu ar fi greșit dacă am spune că și asta e o consecință a acestui sezon slab, pe fondul problemelor apărute în afara terenului.

Tendința de a lovi departe de baseline a apărut încă din ianuarie și s-a accentuat odată intrat în sezonul de zgură: dintr-un jucător agresiv cu o deplasare excelentă, acum avem un jucător care dirijează schimburile de la 2-3 metri depărtare de linia de fund, în încercarea de a câștiga mai mult prin defensivă decât prin atac. Or, Zverev – indiferent de cât de bine ar sta la capitolul rezistență fizică – nu se poate identifica nicicum cu un jucător care se agață de fiecare minge, răspunde ritmului primit, ori preferă să aștepte eroarea. În ultimele lunii, aspectele astea au ieșit mai mult în evidență decât acel joc ofensiv, dar echilibrat, copleșitor, dar totodată moderat pe care l-a arătat o vreme anul trecut.

Adversarii au luat aminte. Majoritatea adversarilor săi l-au învins anul acesta tocmai pentru că au știut cum să speculeze această poziționare în teren a neamțului. Cel mai bun exemplu e meciul cu Fabio Fognini de la Monte Carlo, jucător care nu-i luase set lui Zverev până la acel turneu. Italianul l-a măcinat timp de două seturi cu lovituri în cross scurt și scurte, tocmai în ideea de a profita de faptul că neamțul stă metri buni în spatele liniei de fund.

De asemenea, o astfel de poziționare i-a afectat considerabil profunzimea loviturilor. În situația în care un jucător lovește de la patru metri distanță de baseline (așa cum a făcut Zverev în meciul de azi), are mai multă siguranță, e adevărat, dar pierde foarte mult din forță – lucru evident în cazul lui Zverev, care se zbate, se chinuie și nu se regăsește. Iar cifrele din meciul cu Millman sunt cea mai clară dovadă în acest sens: 75 de erori neforțate, 15 duble greșeli, 17 ași, 56 de lovituri direct câștigătoare.

MECIURI ÎNTINSE PE DOUĂ ZILE

La reluare, doar 5 minute. Bianca Andreescu și Kyle Edmund, favoriți 22, respectiv 28 pe cele două tablouri de simplu, sunt câștigătorii a două meciuri ce au avut nevoie de două zile pentru a fi încheiate. Amânate pe motiv de întuneric luni seara, meciurile Bianca Andreescu vs Marie Bouzkova și Kyle Edmund vs Jeremy Chardy au fost reluate marți; Bianca a reușit, cu greu, să o depășească pe Bouzkova, câștigând decisivul cu 6-4 (scorul final fost 5-7, 6-4, 6-4). Iar Edmund și-a făcut viața ușoară, stând pe teren doar 5 minute. Meciul lui a fost întrerupt la 5-5 în setul decisiv, iar la reluare a câștigat ultimele două game-uri. Kyle Edmund și-a oprit astfel seria de cinci înfrângeri consecutive, iar pentru el urmează Pablo Cuevas pentru turul doi.

Comeback. Acesta a fost primul meci al Biancăi de la Miami încoace, din cauza unor probleme fizice apărute la umăr, pentru care a avut nevoie de aproape două luni de pauză. Victoria în fața cehoaicei Bouzkova e prima din carieră obținută pe tabloul principal de la Roland Garros.

Bianca se află pe aceeași secțiune de tablou cu Serena Williams, putându-se întâlni cu ea în turul trei.

JELENA, ȘAPTE VICTORII ÎN CARIERĂ DIN 5 APARIȚII LA RG

Vika continuă revirimentul. Victoria Azarenka a învins-o, 6-4, 7-5, pe Jelena Ostapenko, confirmând perioada bună pe care o traversează de câteva luni, cu finală la Acapulco, sferturi la Roma și Stutgart. De asemenea, este și prima ei victorie la Paris din 2015 încoace.

Dar. Deși meciul acesta a fost despre Vika, care a jucat suficient de îngrijit și la așteptare cât să o oblige pe letonă să forțeze (și a forțat în jur de…60 de erori), eliminarea Jelenei Ostapenko nu poate fi trecută ușor cu vederea.

Contrastul contrastelor. În primul rând pentru că, acum, rezultatele ei la Roland Garros devin extrem de contrastante – Q1, R1, W, R1, R1 -, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum în tenis. Practic, din cinci prezențe la Paris, Ostapenko are șapte victorii, toate reușite într-un singur an (2017). Pe de altă parte, această eliminare poate (sau trebuie) să fie un semnal de alarmă: cu doar șase victorii în 2019 și chinuită de o problemă la încheietura mâinii, semnele nu sunt deloc bune. E clar că trece printr-o perioadă grea, nu se regăsește și asta se vede în dorința de a schimba – fie tipul de rachetă, fie antrenori (a schimbat deja 5 de la începutul anului!). Dar oare ajută tipul acesta de schimbări haotice? Sau mai mult încurcă?

VICTORII ROMÂNEȘTI LA DUBLU

Frații Bryan la orizont. Horia Tecău/Jean-Julien Rojer și Marius Copil/Rohan Bopanna, în turul doi. Absent anul trecut de la Roland Garros, Horia a început cu bine al doilea Slam al anului, reușind să învingă, alături de Juls, echipa Cristian Garin/Juan Ignacio Londero, 6-3, 7-6. Campioni la Madrid în acest sezon, Tecău și Rojer s-ar putea reîntâlni în turul trei cu frații Bryan, pe care i-au învins la Madrid, dar la care au pierdut în urmă cu o săptămână, la Roma.

Marius își prelungește șederea. O surpriză plăcută vine de la Marius Copil, care la acest Roland Garros a ales să facă pereche cu indianul Rohan Bopana. Cei doi au învins, 6-3, 7-6, echipa Michael Venus/Raven Klaasen, favorită 6.

Azi e rândul fetelor. În programul de miercuri, singurele românce de pe tablou au treabă la dublu (Mihaela & Irina, Andreea Mitu, în pereche cu Putintseva) și la dublu mixt (Raluca Olaru).

EXTRA

Ivo Karlovic și istoria. Croatul Ivo Karlovic, în vârstă de 40 de ani, a câștigat astăzi cel mai “bătrân” meci jucat vreodată la Roland Garros. Avându-l ca adversar pe Feliciano Lopez, vârsta adunată a celor doi a ajuns la 76 de ani, un mic record la Roland Garros. Pentru această victorie – 7-6, 7-5, 6-7, 7-5 -, Karlovic a servit 35 de ași și a produs 69 de lovituri direct câștigătoare.

Foto: Jimmie48Photography

***

CELEBRATION!

Primul Slam nu se uită niciodată! Așa că facem un tricou care să ne reamintească de acea zi minunată, de acel scor de neuitat, care poate fi începutul pentru multe alte lucruri frumoase. Design votat de cititorii 30-0! Preț promoțional pentru primele 24 de ore. Comandă-l de AICI. Ediție limitată!


Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi