Daily Recap. Roland Garros, ziua 2: Ferește-te de Kaia Kanepi, dacă ești cap de serie, și de francezi, dacă conduci cu 2-0 la seturi

Radu Marina | 28 mai 2019

Djokovic, Nadal sau Bertens au obținut victorii solide, Serena și Thiem au pierdut câte un set, înainte de a reveni.

Roland Garros este oferit de

FAVORIȚI

Concurs între Rafa și Nole. Rafael Nadal începe convingător, Novak Djokovic îl imită. Cei doi au început turneul pe Chatrier, într-o manieră dominantă: Rafa i-a lăsat neamțului Yannick Hanfmann, jucător venit din calificări, doar șase game-uri, în vreme ce Nole nu i-a dat prea multe șanse (6-4, 6-2, 6-2) lui Hubert Hurkacz, un jucător despre care vom mai avea ocazia să vorbim, dar pentru care acest meci a venit prea devreme.

Ambii favoriți au impresionat la aproape toate capitolele: Djokovic, cu doar 14 erori neforțate, Nadal, cu 16. Djokovic, cu un procent de 86% puncte câștigate cu primul serviciu, Nadal, fără să-și piardă serva vreodată pe parcursul celor trei seturi. Djokovic cu doar două puncte (din 18) pierdute la fileu, Nadal remarcabil la retur, acolo unde a procentul de puncte câștigate a ajuns la peste 50%.

Kiki, start lansat. Kiki Bertens e una dintre cele mai în formă jucătoare în acest sezon de zgură și o favorită certă la câștigarea trofeului – iar startul ei exact asta indică: o victorie fără bătăi de cap în fața lui Pauline Parmentier (6-3, 6-4), adversară deloc facilă pentru un prim tur la un Slam la care are de partea ei publicul. Parmentier mai avea și un H2H bun cu Bertens (3-0). Cu toate astea, olandeza n-a stat prea mult la discuții: nu și-a pierdut serviciul, doar trei puncte a cedat cu prima servă, și a încheiat meciul cu 22 de lovituri direct câștigătoare, plus alte 12 puncte la fileu din 13 veniri.

Serena. După un prim set rătăcit, Serena Williams s-a regrupat și a trecut cum era logic, adică ușor de rusoaica Diatchenko. Serena a spus că după accidentarea la gleznă suferită în semifinalele AO, totul s-a dus la vale pentru ea. Dominic Thiem, la rându-i, s-a trezit testat serios de Tommy Paul, care i-a luat setul doi și l-a dus în tiebreak-ul celui de-al treilea, unde a avut avantaj, înainte ca austriacul să clarifice lucrurile.

CAPI DE SERIE CĂZUȚI

Încă o eliminare prematură pentru Wozniacki. E prematură dacă ne uităm la locul pe care daneza îl ocupă acum (13 WTA). Dar lipsa formei, accidentările recente, și mai ales dificultățile pe care, de regulă, le întâmpină pe zgură fac din această înfrângerea una previzibilă, dacă nu chiar anunțată.

Astăzi a putut rezista, în special fizic, doar un set în fața Veronikăi Kudermetova, una dintre jucătoarele cu cele mai interesante evoluții în acest an (clasată în afara topului 100 la începutul anului, acum se apropie de top 50). Rusoaica, 22 de ani, a trecut repede peste pierderea primului set la zero, fiind impecabilă în ultimele două: a mai cedat doar șase game-uri, având un total de 40 de lovituri direct câștigătoare.

De notat: după câștigarea titlul de la Australian Open în 2018, respectiv diagnosticarea cu artrită reumatoidă, rezultatele Carolinei în Slamuri sunt: R4, R2, R2, R3, R1.

Kaia Kanepi și succesul în Slamuri. Kanepi a jucat doar șase turnee în 2019 din cauza accidentărilor. Dar când vine vorba de turnee de Grand Slam, devine una dintre cele mai periculoase adversare pe care vreo jucătoare ar putea-o primi, indiferent de nume și clasament – mai ales în primele tururi. În ultimii doi ani, estonianca a învins, în primele tururi, jucătoare precum Naomi Osaka, Daria Kasatkina, Dominika Cibulkova sau Simona Halep, majoritatea fiind cap de serie. Pe această listă s-a adăugat acum și Julia Goerges, favorita 18 a turneului, după 7-5, 6-1.

Aceasta a fost a 16-a (!) victorie obținută de Kanepi în fața unui cap de serie la turneele de Grand Slam, respectiv al 7-lea meci câștigat în fața unei favorite în primul tur al unui Slam – devenind jucătoarea cu cele mai multe astfel de victorii din 2001 încoace.

FRANCEZI INTERESANȚI

O nouă zi, un nou francez care revine de la 0-2 la seturi. După Nicolas Mahut, astăzi a fost rândul lui Pierre-Hugues Herbert, partenerul său de dublu, să revină de la 0-2 la seturi în fața unui cap de serie. Francezul l-a învins pe favoritul 12, Daniil Medvedev, un jucător de la care se aștepta să înainteze mult la Paris, 4-6, 4-6, 6-3, 6-2, 7-5, cu o revenire de la 0-2 în setul cinci. Ca și ieri la Mahut – Cecchinato, și acum, publicul a avut un aport important la această victorie. Nu decisiv, dar ori de câte ori Herbert a trecut printr-un moment mai sensibil, publicul a fost acolo, gata să-l încarce cu energie și încredere.  

Fețe noi. Ieri am vorbit despre Oscar Otte, azi e rândul Dianei Perry, o jucătoare de doar 16 ani din Franța, clasată pe locul 9 mondial la nivelul juniorilor. Ajunsă pe tabloul principal cu ajutorul unui wild card, Perry a profitat din plin de această șansă oferită, iar astăzi i-a lăsat în primul tur doar șase game-uri Verei Lapko, o jucătoare mult mai bine clasată, dar și mai experimentată.

Încă de anul trecut, franțuzoaica, clasată în prezent pe locul 457 WTA, și-a anunțat venirea în tenisul mare cu o victorie pe tabloul de calificări de la Roland Garros în fața croatei Jana Fett; devenea atunci prima jucătoare născută în 2002 care câștigă un meci în calificările unui Grand Slam.

SERII OPRITE SAU CONTINUATE

Prima victorie la Roland Garros după șapte ani de secetă. După șapte eliminări consecutive, Johanna Konta obține, în final, prima ei victorie la Paris. Din nou cap de serie (26) la un Slam după doi ani incerți, cu rezultate modeste, dar și cu un sezon de zgură cum nu a mai avut până acum în întreaga sa carieră (finală Maroc, finală Roma), Jo Konta trece, 6-4, 6-2, de Antonia Lottner. Își aduce, de fapt, forma excelentă pe care a arătat-o în ultimele trei săptămâni și la Roland Garros, Slamul ei cel mai slab

Tot în aceeași notă, Lauren Davis a bifat și ea, tot azi, primul ei succes pe tabloul principal de la Paris, după șapte ani de pauză – ultima victorie aici datând din 2012. Prezentă pe tabloul principal grație unui wild card, Davis a trecut 6-2, 6-4, de Kristina Pliskova.

Filip Krajinovic scoate și el un favorit. Spuneam încă de la tragerea la sorți că Filip Krajinovic e în mare formă și trebuie urmărit cu mare atenție, chiar dacă primul tur a presupus o întâlnire cu un cap de serie. Astăzi, deloc surprinzător, Krajinovic l-a eliminat pe Frances Tiafoe, favorit 32, în cinci seturi, 6-2, 4-6, 6-3, 3-6, 6-0.

Cu acest rezultat: sârbul ajunge la 16 victorii în ultimele 18 meciuri jucate și mai adaugă pe lista victimelor din 2019 un nume important după Stan Wawrinka (Miami) sau Borna Coric.

MARȚI

Româncele. După Sorana și Mihaela luni, marți debutează Irina Begu (de la 12:00, cu Lin Zhu) și Simona Halep (a treia pe Chatrier, aproximativ ora 14:00, vs Ajla Tomljanovic). În programul zilei mai sunt alte câteva nume importante: Del Potro, Zverev sau Naomi Osaka.

Trei meciuri neterminate, din cauza întunericului, așteaptă să se reia: Nara – Jakupovic și Bouzkova – Bianca Andreescu (ambele oprite la 1-1 la seturi) și Chardy – Edmund, meci stopat la 5-5 în decisiv, o luptă cum bine îi șade arenei Court 1, aflată la ultima ei ediție.

Dublu. Începe și turneul de dublu masculin. Azi, pe terenuri, Horia Tecău (alături de JJ Rojer) și Marius Copil (alături de Rohan Bopanna).

***

Pregătește-te pentru Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi