Cursa continuă: Simona câștigă confortabil cu Watson; în turul trei, cu Torro Flor

Camelia Butuligă | 29 mai 2014

Turul III la Paris este deja cel mai bun rezultat al carierei la Roland Garros pentru Simona. Dar româncaare toate șansele să ajungă mult mai departe.

Roland Garros este oferit de

Al doilea meci la Paris, al doilea rezultat confortabil. Simona Halep și-a confirmat statutul de favorită și a eliminat-o în două seturi pe Heather Watson, 6-2, 6-4. Britanica a jucat, de altfel, bine, și a testat-o în unele rânduri pe Simona, dar diferența de nivel dintre cele două a fost prea mare.

Toate meciurile de azi de pe Terenul 1 (The Bullring) au curs implacabil către victoria favoriţilor. Cu toate ocazionale breakuri, doar Manarinno a câştigat un set cu Garcia Lopez, la insistenţele publicului francez. În rest, victorii în minim de seturi pentru Sloane Stephens, Andy Murray şi Simona Halep. Never in doubt: toţi au executat şi au arătat de ce sunt unde sunt în clasament.

Simona a avut-o ca adversară pe Heather Watson, tânără speranţă britanică, care îşi face de ceva vreme comeback-ul după o nişte probleme de sănătate. Watson seamănă cu Halep la gabarit şi la stilul de joc: ambele sunt compacte, se mişcă bine şi apără inspirat. Niciuna nu are o armă ultraevidentă, ambele trebuie să construiască pentru a câştiga.

Totuşi, în ciuda faptului că au avut loc nişte schimburi care ar fi putut da senzaţia că meciul e disputat, n-am avut nicio clipă emoţii. Simona a făcut câteva lucruri mai bine decât Watson şi le-a făcut constant, de la început la sfârşit. La final, ele i-au câştigat meciul. Pe lângă loviturile care deschid terenul în stil djokovician, şi-n lung de linie şi-n cros, Simona a atacat serviciul adversarei şi a împins-o în defensivă încă de la prima lovitură. Watson, prin comparaţie, n-a reuşit să-i facă probleme la fel de mari Simonei pe serviciu. Al doilea lucru bun a fost ceva ce Simona n-a făcut: greşeli neforţate la lovituri de rutină, aşa zisele „rally shots”. Tignor a observat foarte bine că diferenţa dintre jucătorii mari şi cei de pluton nu sunt neapărat loviturile grozave cât faptul că cei buni nu greşesc aceste „rally shots”. Simona n-a dat mai nimic azi pe gratis, pe când Heather a făcut destule cadouri, mai ales cu reverul. Singurul moment mai tensionat a fost chiar la sfârşit, când Simona a servit pentru meci la 5-4 şi mi s-a părut că s-a crispat un pic şi s-a grăbit. Serviciul a devenit nesigur, publicul s-a animat (până atunci fusese cam amorţit) şi britanicii din tribune au devenit mai îndrăzneţi cu încurajările. Simona s-a oţârât însă şi a înăbuşit revolta în faşă, trântind nişte lovituri care au închis afacerea înainte ca situaţia să escaladeze.

Cam asta de spus la capitolul tehnico tactic. Tenisul Simonei este eficient şi câştigă meciuri. Şi mai captivant de urmărit pentru mine a fost însă atitudinea ei, pe care aş denumi-o de nemulţumire sănătoasă. Cu un set luat la 6-2 şi un break avans în setul doi, Simona nu se culcase deloc pe laurii victoriei, ci se admonesta sarcastic pentru loviturile care nu ieşiseră cum trebuia, îşi striga singură îndemnuri sau făcea vânt înfuriată vreunei mingi care nu trecuse fileul.

M-am trezit râzând cu gura până la urechi la toate aceste gesturi. De ce? Pentru că îmi plac. De ce? Pentru că arată două chestii: una, că Simonei îi pasă teribil de tare de ce se întâmplă pe teren şi apoi, că nu-i de glumă cu ea. E ceva intimidat în intensitatea cu care se supără şi ştii că adversara îl va vedea pe dracu în curând. Aveam în faţă nişte fani englezi care aplaudau greşelile neforţate ale Simonei, chicotind satisfăcuţi, crezând că e bine că Simona greşeşte. Chestia e că atunci când face neforţate, Simonei i se înăspreşte expresia şi începe să calce cu un pas mai greu, care nu anunţă nimic bun pentru adversară. De câte ori englezii strigau „Come on Heather!”, eu mă gândeam veselă: „Vai de capul vostru, amărâţilor.”

Mă distrează teribil să-i văd pe cei care n-au primit încă mailul-ul intitulat „Simona Halep” şi care nu ştiu de ce e în stare când intră pe teren, aşa micuţă, blonduţă şi cu vizorul tras pe ochi. Nu pare de speriat. Şi apoi trec câteva game-uri, se dezmorţeşte meciul şi Simona începe să dezlănţuie nişte lovituri monstru şi deodată se face aşa, o tăcere intimidată pe arenă. E un sentiment de nepreţuit acesta, mai tare decât orice ropote de aplauze. Şi Simona patrulează pe baseline, neanunţând nimic bun pentru adversară. E cel mai mişto sentiment din lume.

 


Șapte din opt capi de serie au rămas în turneu pe partea Simonei

În turul III, Simona Halep o va întâlni pe jucătoarea spaniolă Maria Teresa Torro-Flor. Cele două nu s-au mai întâlnit niciodată până acum.

Pe partea de tablou a Simonei au rămas foarte mulți capi de serie în picioare, 7 din 8. Azi au câștigat atât Ana Ivanovic, cât și Petra Kvitova.  

Programul pe sfertul de tablou al Simonei: 

Petra Kvitova – Svetlana Kuznetsova

Lucie Safarova – Ana Ivanovic

Sloane Stephens – Ekaterina Makarova

Maria Teresa Torro-Flor – Simona Halep

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi