Cupa Davis, prima zi: Românii au deja două puncte cu danezii

Codruț Baciu | 2 februarie 2013

Cupa Davis, prima zi: Românii au deja două puncte cu danezii

România – Danemarca

Tenisul masculin îşi depăşeşte condiţia de sport individual în weekendul acesta, odată cu meciurile din Cupa Davis. Fără să beneficieze de aportul celui mai bine clasat tenismen al său, Victor Hănescu, echipa României se află în postura de favorită dupa prima zi a confruntării cu Danemarca. Se joacă la Cluj, într-un meci din Grupa I Euro-Africană.

Danemarca, în tenis, poate fi comparată cu nationala Luxemburgului, în fotbal: au un singur jucător relevant în circuit, iar restul sunt amatori. Deşi este abia pe locul 482 la simplu, Frederik Nielsen (despre el este vorba), are, totuşi, o performanţă cu care niciun jucator de-al nostru nu se poate mândri: un titlu de Grand Slam la dublu. Ni-l amintim mai bine decât am vrea, alături de Jonathan Marray, învingând perechea Tecău/Linstedt, în 5 seturi, în finala de la Wimbledon 2012.

În primul meci, Marius Copil, care tocmai a urcat pe locul 151 ATP (cel mai bun al carierei) l-a învins pe Nielsen dupa 3 seturi. Un tie-break în care a ţinut aproape, plus un set 3 cu break încă din start nu au fost suficiente danezului pentru a împinge meciul inaugural măcar in 4 seturi. S-a terminat în trei: 6-3, 7-6, 6-4.

Cel de-al doilea meci, între Adrian Ungur si un anume Martin Pedersen, a avut acelasi deznodământ uşor de anticipat, dar pe un drum ocolitor, căci Adrian (locul 103 ATP) a pierdut două seturi. Scorul a fost 6-2 7-6(3) 4-6 4-6 6-2.

Astăzi, de la ora 15:00, perechea Mergea/Tecău va juca al treilea meci, cel de dublu, cu Nielsen/Kromann, urmând ca duminică, în ultima zi, să se joace partidele Adrian Ungur – Frederik Nielsen şi Marius Copil – Martin Pedersen.

În alte colţuri ale lumii, avem meciuri ceva mai interesante.

 

Canada – Spania

Se joaca în Canada, la Vancouver, iar Raonic, cel mai tânar si cel mai bun dintre canadieni, va încerca să-şi ducă echipa mai departe. Spaniolii, chiar şi fără titanii Rafa si Ferrer, erau favoriţi înaintea meciurilor, în ciuda hard-ului indoor pe care se joacă; e o suprafaţă numai bună pentru Milos si super-dublistul Daniel Nestor. Este o situaţie rară, în care jucătorul cel mai bine clasat la simplu din echipa sa, Marcel Granollers, este şi cel mai bun la dublu. De altfel, cuplul Lopez/Granollers este unul din cele mai reuşite ale circuitului. Însă prima zi de tenis le-a adus spaniolilor şi primele două înfrângeri. Raonic si Dancevic i-au bătut destul de uşor, în 4, respectiv 3 seturi, pe Ramos si Granollers. Meciul de dublu îi obligă pe spanioli la o victorie, pentru a se intra în ultima zi cu calificarea pe masă.

 

Kazakhstan – Austria

Ousideri clari, cazacii conduc deja cu 2 la 0 după prima zi. Nici Melzer, locul 30 si liderul echipei, şi nici Haider-Maurer nu au reuşit să le ia un set măcar oponenţilor lor, Golubev, respectiv Korolev, doi tenismeni clasaţi în jur de locul 200 ATP. Echipa câştigătoare va juca cu elveţienii sau cu cehii. Astăzi este şansa austriecilor să revină prin meciul de dublu, Knowle si Peya (locul 24 la dublu) având de trecut de Golubev şi Schunkin.

 

Elveţia-Cehia

Fără Federer, dar cu Wawrinka în formă maximă, elveţienii îşi propun să-i elimine pe campionii en-titre. Se joaca la ei acasă, la Geneva, şi au început foarte bine, Stan câştigând la Rosol, in 3 seturi. Absenţa lui Stepanek, proaspăt operat, pare a fi destul de însemnată, însă nu e Berdych cel care să îşi facă prea mari griji; acesta l-a învins în meciul doi al întâlnirii, în 4 seturi, pe Laaksonen (locul 289 ATP), jucătorul adus în locul lui Roger: 6-3, 6-2, 6-7, 6-1.

 

Franţa-Israel

Una dintre puţinele naţii care şi-au adus cei mai buni jucatori, Franţa a debutat cu o victorie a lui Tsonga, la Weintraub (locul 173 ATP).  Chiar dacă a pierdut setul 3, un jucător care îl duce pe Federer in 5 seturi la un Grand Slam nu se pierde cu firea un faţa unui no-name. S-a terminat 6-3, 6-3, 4-6, 7-5 , iar în meciul următor a fost rândul lui Gasquet să-şi facă punctul. Mai uşor şi mai rapid, Richard l-a învins pe Sela în minimum de seturi, iar dublul francez este rezervat astăzi specialistului Llodra, care îl va avea alături pe Benneteau.

 

Italia-Croaţia

Gazde primitoare şi favoriţi pe hârtie, italienii au optat pentru zgură în întâlnirea cu croaţii. Lorenzi si Cilic au deschis balul şi au dus la bun sfârşit un meci de 5 seturi pe care l-a câştigat croatul cu 6-2 in decisiv. Echilibrul l-a redat meciul al doilea al zilei, la sfârşitul căruia Seppi, cel mai bine clasat dintre italieni, l-a învins in patru seturi pe Ivan Dodig. Dublul zilei urmează să mai clarifice lucrurile astăzi: Bolelli/Lorenzi – Mektic/Pavic.

 

Belgia-Serbia

La Charleroi, belgienii dau peste singurul membru al Big Four care şi-a făcut timp pentru Davis Cup: Novak Djokovic. Acesta este programat să joace în două meciuri, în prima şi ultima zi, pe o zgură catalogată de Nole drept „unul dintre cele mai proaste terenuri pe care am jucat vreodată”. Ulterior, pe Twitter, Novak a îndulcit tonul, admiţând că „organizatorii şi-au dat silinţa, dar totuşi…”. De partea cealaltă, Goffin si Rochus sunt cei mai cunoscuţi jucatori din echipa Belgiei. Primul meci, cel dintre Troicki si Goffin s-a jucat echilibrat, cei doi împărţindu-şi primele 4 seturi; decisivul l-a a câştigat sârbul, în ciuda predilecţiei lui Goffin pentru meciuri mari pe zgură. Meciul lui Djokovic s-a terminat mult mai repede, după numai 3 seturi. Zimonic/Troicki versus Bemelmans/Darcis este meciul zilei. 

 

 USA-Brazil

Un duel mai degrabă disproporţionat cel dintre Statele Unite si Brazilia. Meciul se dispută în Jacksonville, US, pe hard rapid, suprafaţă pe care Isner şi fraţii Bryan pleacă favoriţi mai mereu. Sam Querrey a jucat primul, Big John al doilea, iar fraţii B. Intră astăzi pe teren gata să facă 3-0. Nici Belluci şi nici Alves (141 ATP) nu au reuşit să ia vreun set ieri.

 

Argentina – Germania

Căzut in clasament, dar nu şi in topul preferinţelor argentinienilor, se spune despre Nalbandian (de fapt el o spune mai mult) că şi-a construit calendarul în jurul acestei întâlniri cu nemţii. Prezenţa lui a însemnat absenţa lui Del Potro, care după un parcurs modest la Australian Open, poate şi-ar fi dorit să se revanşeze la Buenos Aires. Din păcate, conflictul cu Nalbandian, care până la urmă nu va juca decît la dublu, încă persistă. După prima zi, Berloq şi Monaco au dat Argentinei un avans de 2-0, bătându-i, în câte 4 seturi fiecare, pe Kohlschreiber si Meyer.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi