Cupa Davis: Cehia învinge “Armada” şi aduce Salatiera la Praga după 32 de ani

Camelia Butuligă | 19 noiembrie 2012

Cupa Davis: Cehia învinge “Armada” şi aduce Salatiera la Praga după 32 de ani

Tomas Berdych a avut dreptate, de două ori. După ce-a fost eliminat la Londra, a fost întrebat care a fost pentru el cel mai bun moment al anului. Berdych a răspuns zâmbind: “Sper că acel moment n-a sosit încă”. Se gândea bineînţeles la finala Cupei Davis din acest weekend. A doua declaraţie profetică a lui Berdych (Berdych şi “profetic” în aceeaşi propoziţie, cine-ar fi crezut?) a fost dată înaintea meciurilor de la Praga, când cehul l-a numit pe Almagro “veriga slabă” pe care echipa Cehiei îşi poate construi victoria. “Îi lipseşte acel ceva care îi diferenţiază pe marii jucători”, a continuat Tomas filozofic evaluarea lui Nico. Ce mi se pare ironic este că această afirmaţie îl descrie perfect şi pe Berdych însuşi. Dar despre asta, într-un episod viitor.

Cert este că Nico, cu reverul lui exuberant şi figura de puştan care stă seara la scara  blocului cu prietenii, a fost într-adevăr veriga slabă. Nu jocul lui, ci, cum se întâmplă de obicei, mintea lui. În timp ce David Ferrer a fost de neclintit şi şi-a câştigat ambele meciuri de simplu în trei seturi, Almagro a cedat primul meci la Berdych în 5 seturi în care au fost mai multe suişuri şi coborâşuri ca într-un rollercoaster. Apoi, ieri, în meciul decisiv, a început să greşească când conducea cu 4-2 în setul doi, permiţându-i lui Stepanek să reintre în meci, să forţeze tiebreak-ul şi să mărşăluiască la pas prin el cu 7-0.

Stepanek, care va împlini luna viitoare 34 de ani, juca însă al treilea meci 3 din 5 în trei zile, şi oboseala a început să se simtă. Almagro a câştigat setul următor, dar în setul patru Stepanek a aruncat totul în luptă, asaltând fileul la baionetă, scoţându-l din ritm pe Almagro cu servicii şi volee rapide. Publicul şi-a făcut ca de obicei datoria, dezlănţuind un haos demn de Cupa Davis, Ester Satorova şi Nicole Vaidisova au încurajat frenetic de pe margine alături de restul echipei cehe, chiar şi Lendl a fost văzut zâmbind (!!!) când Stepanek a păşit spre linia de fund pentru a servi pentru meci la 5-3 în setul 4. Câteva momente mai târziu Stepanek era în genunchi şi colegii lui năvăleau pe teren să-l îmbrăţişeze, formând o grămadă ca la rugby.

Cehia câştigă astfel prima Cupă Davis ca naţiune independentă. În 1980, Cehoslovacia, cu o echipă din care făcea parte şi Lendl, a reuşit să câştige Cupa Davis, iar în această seară echipa de atunci a fost în tribune şi a luat parte la sărbătoare. De asemenea Cehia este prima echipă care a reuşit să câştige Hopman Cup, Fed Cup (câştigată acum două săptămâni pe acelaşi teren de o echipă condusă de Kvitova şi Safarova) şi Davis Cup în acelaşi an.


“Am visat toată viaţa la acest moment: să stăm aici campioni, câştigători ai Cupei Davis”, a declarat Stepanek. “E uimitor. Am făcut ceva istoric azi, şi nu pot descrie ce simt în acest moment. Trăiesc un vis acum şi cred că toată ţara îl trăieşe împreună cu noi.” Stepanek este oficial cel mai în vârstă jucător care a câştigat un al cincilea meci decisiv în Cupa Davis. Este o încheiere perfectă a anului acestuia, care poate fi numit “Anul veteranilor”.

Alex Corretja a declarat că “Stepanek afăcut o treabă minunată azi. Ar fi putut fi complicat pentru el în setul 5, dar acum nu vom afla niciodată”. Echipa Spaniei, care ar fi câştigat cupa a patra oară în cinci ani, este probabil neconsolată acum. “Sunt momente foarte dificile”, a spus Almagro. “Mă simt privilegiat că fac parte din această echipă, şi felicit echipa Cehiei. De asemenea aş vrea să vă mulţumesc vouă, celor care aţi fost aici la Praga sau ne-aţi susţinut în faţa televizoarelor. Vom continua să muncim pentru a ajunge din nou în finală, vă datorăm asta, deşi acum sunt foarte trist. Vă îmbrăţişez pe toţi”. Almagro însă nu poate fi socotit în întregime vinovat pentru eşecul Spaniei. Dacă dublul recent încununat la Londra, Lopez-Granollers şi-ar fi câştigat meciul, Nico n-ar mai fi fost pus în postura de “ultimă redută”. După cum se vede, clişeul “meciul de dublu e crucial” încă se adevereşte.

Felicitări Cehiei, care, cu o echipă alcătuită din doi oameni,  reuşeşte o performanţă istorică: să bată redutabila “Armada” şi să aducă din nou cupa la Praga după 32 de ani. Şi, nu în ultimul rând, să-l facă pe Lendl să lăcrimeze. Bravo!

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi