Cum se prezintă, înainte de startul Roland Garros 2017, cei mai buni jucători din lume

Treizecizero | 26 mai 2017

Top 10 din WTA va suferi, probabil, modificări spectaculoase după Roland Garros. În ATP, primele două locuri riscă să fie curând scoase la concurs.

Roland Garros este oferit de

Rareori vezi discrepanțe așa mari între clasamentele la zi și statutul real al favoriților la titlu. Cu câteva zeci de ore înainte de startul turneului ne uităm la cum îi găsește RG17 pe primii 16 și primele 16 jucătoare din lume.

Angelique Kerber. A pierdut patru din ultimele șase meciuri în circuit și curând va intra în marea masă de puncte pe care trebuie să le apere. Înainte să plece la Paris, a spus că eliminarea de la Roma a fost un apel de trezire și că avea nevoie de timp pentru ea. Vrea să găsească metode ca să facă față poziției de număr 1.

Serena Williams. Serena doar ce a intrat în board-ul start-up-ului Survey Monkey, adică tool-ul pe care l-am folosit și noi când v-am cerut opiniile, via newsletter. E prima apariție în Silicon Valley pentru Serena.

Karolina Pliskova. În ciuda unui start excelent, sezonul de zgură a fost în limita așteptărilor, adică nespectaculos. Doar un sfert la Roma pentru Karolina, care va fi un cap de serie 2 prea puțin luat în seamă în calculele pentru titlu.

Simona Halep. 24-3 în ultimele 27 de meciuri jucate pe zgură outdoor. Perspective excelente. Apoi gleznă. Și griji. Day by day.

Garbine Muguruza. Campioana en-titre are o șansă să zboare iar pe sub radar la Paris. Un an greu, amestecat pentru Garbi. Însă, deseori, forța pe care o oferă amintirea unui loc plăcut face minuni. Muguruza a avut și ea probleme medicale înainte de RG. Iat-o scriind câteva rânduri într-un jurnal de Paris

Elina Svitolina. Lipsa unor favorite clare și titlul de la Roma, care a dus-o pe 1 în Road to Singapore; iată două elemente care măresc mult presiunea pe Svitolina. Ucraineanca a avut mult succes anul acesta, dar n-a trecut niciodată de sferturi într-un Slam.

Dominika Cibulkova. Domi e departe de ritmul avut în sezonul trecut, anul ei glorios. La Paris a avut momente bune, dar și ea pare într-un moment cu așteptări moderate spre mici.

Johanna Konta. Britanica așteaptă finalul sezonului de zgură pentru a-și relua ascensiunea spre top. 21-6 bilanț în acest sezon. 1-2 pe zgură. Jucătoarele fără clasament și-o vor dori pe partea lor de tablou.

Svetlana Kuznetsova. Ei, ei. Mai are Sveta încă un Slam în ea? Una dintre cele mai complete jucătoare din lume a tot flirtat cu turneele mari în ultimii ani, dar s-a oprit la ultimii pași. Sezonul acesta are finală la Indian Wells și semifinală la Madrid. Candidată autorizată la titlu.

Agnieszka Radwanska. Aga a jucat bine anul trecut la Paris, oprită și ea de ploaie; anul acesta însă poloneza va veni, probabil, cu așteptări minime, mai ales după ce a ratat Madrid & Roma. Cară după ea o accidentare la piciorul drept.

Venus Williams. Venus e finalistă în primul Slam al anului, iar la Paris a jucat bine anul trecut, când s-a dus până în optimi, cel mai bun rezultat al ei în șase ani aici. Ultima oară când a făcut sferturi: 2006.

Caroline Wozniacki. Altă jucătoare cu clasament bun și cu randament slab pe zgură. Cu excepția sfertului din 2010, RG a fost brutal pentru ea, pentru că n-a trecut în rest de turul 3. Poate acum, cu un tablou așa de deschis? Greu, cu durerile la umărul drept.

Madison Keys. Anul trecut făcea finală la Roma, anul acesta a pierdut toate cele trei meciuri pe zgură. Keys spune că joacă în sfârșit fără dureri și e optimistă pentru un turneu la care se simte din ce în ce mai bine. Lindsay Davenport e iar lângă ea la Slamuri, Dieter Kindlmann, fost sparring al Sharapovei, s-a alăturat echipei.

Kristina Mladenovic. Dark-horse sau direct printre favorite? Sezonul excelent al lui Kiki le dă motive de speranță francezilor.

Elena Vesnina. Una dintre puținele jucătoare din top care au jucat în săptămâna premergătoare RG; înfrângerea de la Strasbourg i-a rotunjit bilanțul pe zgură la 0-4.

Petra Kvitova. Marele motiv de zâmbet al acestor zile. Absentă în urma acelui atac căruia i-a căzut victimă în propria-i locuință, Petra a ajuns la Roland Garros și se pregătește să confirme, vineri, dacă va putea juca pe tablou. Revenirea ei era inițial pregătită pentru sezonul de zgură.

| Foto: Jimmie48Photography

Locurile 17-32 și best of the rest. Cu un turneu așa de deschis, sigur vom găsi din această zonă de clasament cel puțin o jucătoare cu un traseu foarte lung. O indicație este Clay-Court-Power-Rankings, topul alcătuit de WTA pe baza rezultatelor pe zgură din ultimii ani, pe care-l conduce Simona. Regăsim acolo câteva dintre jucătoarele cu așteptări la un traseu bun. Printre ele, Bertens (locul 19), care leagă iar victoriile la Nurnberg, la fel ca anul trecut. Apoi, Stosur, Safarova, Suarez Navarro, Sevastova și Bacsinszky. Irina Begu și Sorana Cîrstea au și ele argumente cu care pot ajunge departe.

*

Andy Murray. După ce tot anul a însemnat pași înapoi și probleme de sănătate, nici înainte de French Open lucrurile nu stau mai bine. Presa engleză vorbește iar despre o stare de sănătate precară: Murray ar fi pe antibiotice înainte de startul RG. Deloc încurajator pentru finalistul de anul trecut.

Novak Djokovic. Proaspăt intrat în Club 30, Nole a început antrenamentele cu Andre Agassi la Paris, spre entuziasmul general. Nole speră că restartul general îl va readuce pe drumul spre victorii

https://twitter.com/DjokerNole/status/867806770273681409

https://twitter.com/DjokerNole/status/866638121462620161

Stan Wawrinka. Stan s-a dus iar la Geneva pentru a mai aduna câteva meciuri; anul trecut a luat titlul acolo, apoi era să-l coste cu o eliminare în turul întâi. Wawrinka spune că forma lui cea mai bună nu e departe.

Rafael Nadal. Omul către care vor fi ațintite toate privirile. Rafa lucrează în liniște la o performanță istorică. Va fi Decima? Notabil, e și ultimul RG pentru unchiul Toni.

Roger Federer. Bucuros pentru titlul lui FC Basel, proaspăt semnatar al unui nou pantof de la Nike. On to the grass.

Milos Raonic. Cu accidentările lui și cu restul de evenimente din tur, Milos a intrat într-un fel de umbră. Deocamdată adună victorii la Lyon, la turneul premergător RG, unde-i în semifinale.

Dominic Thiem. Mulți îl văd al doilea favorit la titlu, după Nadal. James Blake e ultimul care a avertizat populația de venirea iminentă a lui Domi. N-ar fi rău nici dacă ar face un singur pas în plus față de anul trecut.

Marin Cilic. Antrenorul lui, Jonas Bjorkman, spune că Marin a început mai lent din cauză că n-a prea avut pauză între sezoane, dar că acum a început să simtă iar bine mingea, similar cu momentele bune de anul trecut. Ca fost campion de juniori aici și crescut pe zgură, e Marin un dark horse?

Kei Nishikori. Față de alți ani, sezonul de zgură a mers mai greu pentru Kei, așa că japonezul se numără printre numele importante care îngrașă porcul în ajun. A câștigat dramatic cu Kevin Anderson (7-6 în decisiv), e în semifinale la Geneva.

Alexander Zverev. Titlul la Roma l-a aruncat într-o cu totul altă dinamică. Toată lumea va fi curioasă să vadă cum va reacționa el într-un timp atât de scurt.

David Goffin. Alt dark-horse. Goffin a avut momente de joc excelente pe zgură recent, dar Nadal l-a oprit în două rânduri.

Grigor Dimitrov. Grig face iar headlines din alte motive decât tenisul; sezonul lui de zgură a fost greu, cu două înfrângeri dificile, la Thiem și Delpo. Liniștea de care se bucura la început de an în Australia e destul de serios testată săptămânile astea. Remarcabil cum Dimitrov n-a trecut niciodată de turul 3 la RG.

Jo-Wilfried Tsonga. Inevitabil, ca în fiecare an Jo va face totul, va primi atenție și va prinde, probabil, și câteva meciuri excelente la RG. Are semifinale aici în 2013 și 2015. Se încălzește cu o semifinală la Lyon.

Tomas Berdych. Cehul e interesant de urmărit anul ăsta: își va accepta căderea lentă sau se va răzvrăti cumva? Deocamdată se încălzește cu o semifinală la Lyon, vs Raonic.

Jack Sock. Americanul poate juca, ba chiar îi place pe zgură. “N-am fost niciodată atât de încrezător intrând în zgură”. Forehandul lui va provoca daune:

https://twitter.com/TennisTV/status/865270437768339456

Gael Monfils. Gael a tot dat comunicate în ultimele luni, ținându-și fanii informați cu privire la eforturile pe care le face ca să fie fit de RG. Cu probleme la tendonul lui Achile, Monfils e an de an preocupat preponderent de Roland Garros, în căutarea unei noi șanse la titlu. Anul trecut a absentat, iar fanii știu că un RG fără el într-un meci-dramă pe Chatrier parcă nu e la fel.

Locurile 17-32 și best of the rest. De la 17 la 23 stau aliniați câțiva jucători care pot face sau țintesc să producă ceva stricăciuni la acest turneu, din motive și cu argumente diferite: Pouille, Bautista, Kyrgios, Ramos, Carreno-Busta, Isner, Cuevas. Apoi, Juan Martin Del Potro își va lua în brațe statutul de cel mai periculos jucător cu clasament sub nivelul său. Delpo n-a mai fost văzut la Paris din 2012, ceea ce e o absență tare lungă. Veteranii Ferrer și Simon întregesc segmentul capilor de serie.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi