Cum să-l oprești? Florin Mergea joacă finala Turneului Campionilor la prima participare!

Adrian Țoca | 21 noiembrie 2015

Florin Mergea și Rohan Bopanna sunt primii finaliști ai Turneului Campionilor 2015, după o victorie concludentă cu campionii Roland Garros, Ivan Dodig și Marcelo Melo, 6-4, 6-2.

Tennis Clinic. E termenul pe care îl auzim ocazional cu toții, cei pasionați de tenis și de frumusețea detaliului acestui sport fantastic, în comentariile de limbă engleză. Pentru cine nu știe traducerea, e suficient să urmărească meciul făcut de Florin Mergea și de partenerul său, Rohan Bopanna, în semifinalele Turneului Campionilor. 

Tenisul de dublu poate fi destul de abraziv uneori pentru spectatorii mai obișnuiți cu raliurile intense de la simplu. Punctele se scurg repede, unele game-uri sunt mai scurte decât pauza de la schimbatul terenului, e un joc bazat mai mult pe reflexe. Clipești și s-a dus setul. Cu Mergea pe teren, nimic nu poate fi plictisitor. Văzându-l cum pictează cu reverul, alegerile pe care le face, energia pe care o are pe teren, bucuria de după punctele grozave pe care le face, te întorci la bucuria simplă a jocului, ușurată de greutatea statisticilor, de prețiozitatea cuvintelor mari, de pompa și culoarea ceremoniilor de introducere, de jocurile de lumini de la O2. Sunt lumini, dar ar putea fi foarte bine un teren de cartier de București, sau un teren banal al unui ITF obscur, unde Mergea își relua drumul nu demult. Sunt lumini sub care Florin se simte în elementul său și impresionează lumea tenisului de la prima sa apariție la Turneul Campionilor. Impresionează, nu surprinde, pentru că vremea surprizei a trecut: e vremea ca Florin să-și ia ce-i al lui, să facă pasul următor către titlurile foarte mari. Cu ușurință cel mai tehnic jucător din line-up-ul de la O2, Mergea are mâine șansa celui mai important titlu al carierei, iar dacă-l va obține, nimic nu va părea mai natural din evenimentele acestei săptămâni. 

Nu-s multe de spus despre semifinala cu Dodig/Melo, care a curs într-un singur sens și s-a încheiat, cuminte, în fix o oră. Un singur blip ocazional în setul secund, un serviciu pierdut adică, dar reparat imediat cu un alt break, și apoi încă unul. Că retururile perechii Mergea/Bopanna sunt excelente, știam deja, iar atunci când ele sunt susținute și de un serviciu impecabil (93 la sută pe primul!) șansele pentru adversari sunt aproape nule. Dodig și Melo, care luptau încă pentru primul loc la final de an, rămân să se gândească la faptul că ei au contribuit indirect pe Florin și pe Rohan să prindă ultimul loc la Londra, învingându-i pe Pospisil și Sock la Paris. 

Până în această săptămână, Marcelo Melo, noul număr 1 la dublu, nu mai pierduse de două luni. Într-o săptămână, brazilianul a pierdut la ambii jucători de dublu de top din România: azi cu Florin, iar în grupe cu Horia. 

„E experiența vieții mele”, a spus Florin, după meci, „iar voi ne-ați ajutat mult pe tot parcursul săptămânii”, a completat imediat, arătând către public. Motiv pentru care a petrecut minute bune după meci întinzându-se după steaguri, mingi și șepci românești pe care să le semneze. 

Mâine, experiența vieții lui Florin poate atinge un nou nivel. Iar imaginea tenisului românesc în lume, consolidată cu o a doua finală de Turneu al Campionilor în tot atâția ani, continuă să se înfrumusețeze. Cum ar fi să vină și o a treia prezență, iar Horia, la rându-i impecabil în această săptămână, care va juca în această seară cu frații Bryan cu o dublă miză pe masă (locul 1 la final de an și calificarea în finală) să i se alăture lui Florin în finală pentru o confruntare sută la sută românească. Ar fi finalul perfect pentru un sezon presărat cu multe întâlniri la nivel înalt între cei doi. 

Și, indiferent de rezultatul de mâine, un lucru e clar: Florin Mergea va continua să cumuleze experiențe precum cea din această săptămână. Are loc de urcat, are talentul, are foamea. Cum să-l oprești?

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi