Care sunt scenariile posibile în ce privește locul 1 după Wimbledon și de ce contează Halle în ecuație

Adrian Țoca | 13 iunie 2012

Care sunt scenariile posibile în ce privește locul 1 după Wimbledon și de ce contează Halle în ecuație

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

 

Victoria  lui Rafael Nadal la Roland Garros a reaprins imaginația fanilor acestuia, care calculează de zor variantele prin care favoritul lor se poate amesteca din nou în lupta pentru primul loc. Secondant al lui Djokovic de aproape un an, de când sârbul a început să ridice nivelul și  să câștige finală după finală, Rafa a avut, recent, probleme și în ce privește locul secund, pe care și l-a pierdut preț de o săptămână, după ce Federer a câștigat turneul de la Madrid. Nadal a recuperat însă, câștigând la Roma și întorcându-se pe a doua treaptă a podiumului, loc pe care și l-a apărat triumfând pentru a șaptea oară la Roland Garros. Dacă ar fi pierdut la Paris, Nadal ar fi coborât din nou pe trei. 

Așa însă, ordinea se păstrează: 1.Djokovic, 12.280 de puncte, 2.Nadal, 10.060, 3.Federer, 9.310. Și, chiar dacă distanța dintre Nole și Rafa a mai crescut un pic, victoria de la Roland Garros îi permite spaniolului să îl “aibă în cătarea puștii” pe Novak. Cu alte cuvinte, într-un anume context, sârbul și-ar putea pierde curând șefia, chiar după Wimbledon.

Interesant e că nu numai Nadal poate ajunge pe primul loc, ci și Federer. Elvețianul are mai  puține puncte de apărat și este, în mod clar, mult mai redutabil pe iarbă decât a fost pe zgură. În plus, Roger are motivația extremă dată de recordul lui Sampras, pe care vrea să-l depășească, și a explicat că revenirea pe primul loc face parte din prioritățile sale.

În tot acest peisaj, turneul din această săptămână, de la Halle, care beneficiază, în mod excepțional, atât de prezența lui Federer, cât și de cea a lui Nadal, capătă o greutate suplimentară, pentru că ar putea influența, într-un fel sau altul, lupta la vârf. Vedem în continuare cum:

Scenariul prin care Nadal poate reveni pe primul loc după Wimbledon:

În pofida tuturor așteptărilor, Nadal s-a adaptat senzațional pe iarbă, o suprafață pe care, atunci când a apărut în circuit, puțini îi dădeau șanse. Nu numai că s-a adaptat, dar, din 2006 încoace, exceptând 2009, când a lipsit, fiind accidentat, el nu a lipsit din finala Wimbledon.

Rafa a câștigat două titluri la Wimbledon (2008, cu Federer, 2010, cu Berdych) și a mai jucat alte trei finale (2006, 2007, pierdute cu Federer, 2011, pierdută cu Djokovic), așa că în mod cert știe ce trebuie să facă pentru a câștiga și anul acesta. 

Ca să revină pe primul loc, Nadal are două variante:

– dacă va câștiga Wimbledonul, iar Djokovic pierde până în sferturile de finală la Wimbledon, inclusiv;

– dacă va câștiga și Halle și Wimbledon, iar Djokovic pierde până în semifinale la Wimbledon, inclusiv.

Cu alte cuvinte, un eventual titlu la Halle îi mărește șansele lui Rafa, iar un scenariu în care el triumfă în finala de la Londra, iar Djokovic e oprit, în semifinale, de, să zicem, Federer, nu e deloc prea exagerat.

Scenariul prin care Federer poate reveni pe primul loc după Wimbledon:

Federer a jucat un incredibil total de 23 de finale de Grand Slam în întreaga sa carieră, dintre care 16 câștigate, ambele recorduri neegalate. Dintre acestea, șapte sunt la Wimbledon, unde s-a impus în șase rânduri, pierzând doar faimoasa finală cu Nadal, din 2008. Paradoxal, în ultimii doi ani, elvețianul s-a oprit de fiecare dată în sferturi (învins de Berdych, în 2010 și de Tsonga, în 2011), dar avantajul e că anul acesta va avea mai puține puncte de apărat. Wimbledon e unul dintre turneele favorite ale lui  Roger și e de așteptat ca el să îi acorde toată atenția anul acesta.

Ca să revină pe primul loc, Federer are două variante:

– dacă va câștiga Wimbledonul, iar Djokovic pierde până în sferturile de finală la Wimbledon, inclusiv;

– dacă va ajunge cel puțin în finală la Halle, apoi câștigă Wimbledonul, iar Djokovic pierde până în semifinale la Wimbledon, inclusiv.

De asemenea, Federer va urca pe doi dacă obține cel puțin același rezultat ca Nadal la turneul de la Wimbledon. 

 

Federer și Nadal, împreună la Halle. Cei doi s-ar putea întâlni în premieră la un turneu de 250

De regulă, un turneu de casă pentru Federer, Halle devine, din acest an, și un loc în agenda lui Nadal, care a semnat un contract pe trei ani cu organizatorii turneului german. Nadal obișnuia să joace în prima săptămână a sezonului de iarbă la Queen’s, însă taxele mari din Insulă l-au făcut să ocolească turneul londonez, care îl are drept principal favorit anul acesta pe campionul de anul trecut, Andy Murray.

La rândul său, Federer are un contract pe viață cu turneul de la Halle, turneu care își aniversează anul acesta a 20-a ediție. “Am semnat prima dată cu Roger în 2000, pe când era un junior de 18 ani. Nu puteam anticipa că va ajunge să aibă o asemenea carieră stelară. Prin participarea sa, el a ajutat la creșterea reputației turneului nostru”, spune Ralf Weber, directorul turneului.  În 2003, Federer a triumfat la Halle în premieră, apoi a câștigat și Wimbledonul, el realizând dubla Halle-Wimbledon în alte patru ocazii. Ulterior, el a semnat un contract pe viață.  

“A 20-a ediție a turneului va fi un adevărat spectacol. Ar fi grozav dacă aș reuși să fac un Slam pe iarbă, să câștig și Halle, și Wimbledonul și Jocurile Olimpice”, a spus Federer, cel căruia organizatorii i-au dedicat până și o stradă din zona stadionului. 

Turneul, pornit practic din nimic în urmă cu 20 de ani de familia Weber, are o imagine fantastică printre jucători, care-l apreciază foarte mult. Dotările sunt nemaipomenite, iarba este aceeași precum la Wimbledon, dar gazonul este, de asemenea, transportabil, inovație unică în lume. Stadionul are acoperiș, iar jucătorii apreciază mult liniștea și confortul de care se bucură din plin la Halle.

Federer și Nadal nu s-au mai întâlnit niciodată la un turneu de 250, dar evenimentul s-ar putea produce în această săptămână, în finală. Chiar dacă nu va fi așa ușor precum pare. Ambii au câte un jucător foarte puternic în jumătatea lor de tablou, doi rivali care pot deveni extrem de periculoși  pe iarbă. Nadal ar putea da peste Tomas Berdych în semifinale, iar Federer, peste Milos Raonic în sferturi.

Rafa, intampinat cu un (alt) tort de Ralf Weber, directorul turneului de la Halle

  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi