Cum o să arate US Open în 2018: acoperiș pe Arthur Ashe și investiții de 550 de milioane de dolari

Adrian Țoca | 21 august 2013

Cea mai mare arenă de tenis din lume va avea un acoperiș care urmează să fie gata începând cu ediția din 2017. US Open oferă și cel mai mare premiu pe care l-a primit vreodată un campion de Slam: 2,6 milioane de dolari.

US Open este oferit de

Criticați vehement în ultimii ani și rămași de căruță față de Australian Open și mai ales de Wimbledon, organizatorii US Open au început să se miște și pună pe hârtie un plan prin care să-și rezolve toate problemele de PR cu care se confruntă. Întâi, au rezolvat problema programului, renunțând cu inimă grea la faimoasa lor găselniță de marketing, și anume Super Saturday, ziua care grupa, sub acest generic, cele două semifinale masculine și finala feminină.

Apoi au mărit premiile, și nu oricum, ci pentru doi ani consecutivi. Mărirea de anul acesta duce totalul premiilor la un nivel record de 34,3 milioane de dolari, în vreme ce cecul rezervat câștigătorilor de la masculin și feminin va reprezenta cel mai mare premiu oferit unui campion de Slam în istorie: 2,6 milioane de dolari. Mărirea pentru fiecare rundă este de minimum 37 la sută, cu același procent mărindu-se și premiile destinate jucătorilor care evoluează în calificări. În fine, premiile oferite jucătorilor de pe tablourile de dublu au crescut și ele cu 12,7 la sută.

Revenind la simplu, un jucător care pierde în turul 1 va pleca acasă cu 32.000 de dolari. Mai departe, pe tururi, graficul arată astfel: turul 2 – 53k, turul 3 – 93k, turul 4 – 165k, sferturi – 325k, semifinale – 650k, finală – 1,3m, campion – 2,6m. Premiile sunt aceleași și pentru masculin, și pentru feminin.

În fine, US Open a modificat faimosul plan de renovare anunțat anul trecut, adăugând ceea ce toată lumea își dorea: un acoperiș pentru Arthur Ashe. Tot anul trecut vă povesteam de ce nu poate primi Arthur Ashe un acoperiș și care sunt motivele tehnice care împiedică acest lucru să se întâmple, dar, în cele din urmă, se pare că inginerii americani au găsit o soluție care să nu compromită siguranța și structura arenei. Costurile estimate ale lucrării depășesc 100 de milioane de dolari, dar sunt mai mici decât estimarea inițială, care ajungea la dublul acestei sume. Acoperișul va fi susținut de opt piloni de oțel și va avea nevoie de aproximativ 5-7 minute ca să se închidă. Designerul va fi același care a făcut și planul pentru construcția stadionului.

În planul făcut de americani este inclus un nou teren Louis Armstrong, care va fi gata până în 2018 și va putea găzdui 15.000 de spectatori și care va fi „roof-ready”, adică proiectat în așa fel încât, dacă se va decide ulterior asta, să poată primi un acoperiș.

Vor mai fi construite trei noi terenuri de dimensiuni mici, iar o bună parte din complex va primi un redesign care să ajusteze noile modificări. Terenurile de antrenament vor fi mutate în partea de nord a complexului.

Toate aceste modificări vor permite mărirea numărului de vizitatori cu până la 10.000 de persoane pe zi și cu 100.000 de fani pe toată durata turneului.

Fotografii: USTA

Reacțiile jucătorilor la modificările anunțate de US Open

Ploaia a afectat desfășurarea fazelor finale ale US Open mai mulți ani la rând, spre exemplu împingând finala masculină pentru ziua de luni la ultimele cinci ediții. Asta a afectat mult turneul, atât din punct de vedere al audiențelor, cât și în ce privește relațiile cu jucătorii, pentru că ploaia a condus la o tensionare a situației. Spre exemplu, cu doi ani în urmă, Nadal, Roddick, Murray și Ferrer s-au numărat printre jucătorii care și-au exprimat tăios nemulțumirile, vizavi de faptul că s-au simțit grăbiți și forțați să iasă să joace pe terenuri cu o suprafață nesigură. A urmat o ședință nu tocmai liniștită între nemulțumiți și directorul turneului, episodul contribuind, cumva, la grăbirea unui plan precum cel la care lucrează acum US Open. 

Andy Murray nu vede în acoperiș rezolvarea tuturor problemelor: „Jucătorii nu se plângeau pentru că ploua afară, se plângeau pentru că s-au simțit obligați să joace pe un teren încă ud. Nu poți să joci tenis pe un teren pe suprafață hard atunci când plouă, despre asta era vorba. Acoperișul nu schimbă cu nimic lucrurile pentru 99 la sută dintre jucătorii care nu vor apuca să joace pe Ashe, cei programați pe outside courts. Dar poate că acum organizatorii și cei care fac programul vor fi un pic mai relaxați, știind că măcar anumite meciuri se pot disputa, și nu îi vor mai grăbi pe jucători”.

Murray are însă un punct de vedere foarte sănătos atunci când spune că abilitatea unui jucător de a câștiga un Slam trebuie să țină cont și de modificările și greutățile provocate de vreme. Cu alte cuvinte, dacă ai „material” de Grand Slam Winner, trebuie să faci față întreruperilor provocate de ploaie și a altor consecințe provocate de condițiile atmosferice. „Simt că asta face parte din farmecul Slamurilor. Nu că mi-ar plăcea să fiu scos de pe teren de ploaie, dar rain delays făceau parte din întregul peisaj. Nu-mi place în mod deosebit să trec de la outdoor la indoor, apoi de la indoor la outdoor, asta e și mai greu. Dar e bine pentru TV să avem acoperiș. E bine pentru fani. Și e grozav pentru jucătorii programați pe terenul acoperit”. 

Ca una care, cel mai probabil, nu va apuca să mai joace sub acoperiș, Serena Williams a avut un entuziasm politicos: „Ei au un plan pe termen nu lung, ci foarte lung, dar e bine de știut că se îndreaptă spre ceva clar. O să dureze ceva, nu e ca și cum e gata la anul. Când am început eu să joc US Open, nu ploua deloc, acum plouă numai în weekendul cu finalele. Ultimele patru ediții au avut mereu programul dat peste cap. Da, trebuie să ții pasul cu vremurile. Va fi bine cu acoperiș”.

La 28 de ani, John Isner încă mai speră să apuce să joace sub acoperiș: „Nu-mi imaginez cât o să coste sau cum o să-l facă, dar va fi foarte cool cu acoperiș. La final de vară, mai ales pe o perioadă de două săptămâni, ploaia va fi mereu o amenințare. Sper să pot juca și atunci”.

Două românce printre capii de serie ai US Open 2013

Cum US Open ține cont cu sfințenie de clasamente atunci când stabilește capii de serie, n-au fost surprize la anunțarea celor două liste. Dar a fost un motiv de bucurie pentru noi să le vedem pe cele două românce, Sorana Cîrstea și Simona Halep, cotate drept favoritele numărul 20, respectiv 22. Asta înseamnă o bună șansă pentru ambele să beneficieze de o tragere la sorți decentă și să-și continue forma bună din ultimele luni.

Altfel, anunțat cap de serie numărul 7, de notat că este cel mai slab plasament al lui Federer pe o listă a capilor de serie la US Open din 2002 încoace, când elvețianul ocupa locul 13.

Încă un amănunt legat de bani: în calitate de câștigători ai US Open Series, Rafa Nadal și Serena Williams vor primi câte un milion de dolari bonus în caz că vor cuceri titlul la Flushing Meadows, ceea ce le-ar ridica totalul premiului la 3,6 milioane de dolari, cea mai mare sumă câștigată vreodată la un turneu de tenis. 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi