Exclusiv pentru membrii Treizecizero Plus

Cum ne alegem jucătorii favoriți și ce spun antipatiile noastre despre noi

„Personalitatea și temperamentul propriu ne influențează gusturile, până la preferințele tehnice și estetice. Ne plac loviturile ciudate sau forma pură? Serviciul puternic sau returul? Jocul complet sau cel din spatele terenului? În general, oamenii au tendința să susțină jucători pe care îi percep ca având calități pe care le consideră valoroase sau la care aspiră și ei. Mulți fani se regăsesc în aceste idealuri proiectate: jucătorul favorit este pur și simplu o versiune mai bună a lor. Alții se identifică cu „rănile” lor: Fernando Verdasco pare a avea mulți fani de acest tip, la fel și Ernests Gulbis.

Camelia Butuligă 16 aprilie 2019

V-ați întrebat vreodată de ce ne agităm atâta pentru un jucător sau altul? În fond, sunt niște necunoscuți – pe mulți nici măcar nu i-am văzut în carne și oase. Cu toate astea ne petrecem ore bune polemizând pe forumuri (cu alți necunoscuți), apărându-ne favoriții și încercând să demonstrăm că ai noștri sunt mai frumoși, curajoși și vrednici de admirație. Ajungem să ne certăm cu prietenii, să facem declarații belicoase și definitive, să dăm sentințe bazate pe preferințele interlocutorului pentru x sau y. Toți am făcut-o. Și dacă nu am spus-o cu voce tare, am gândit-o.

Ce se întâmplă? De ce ne înflăcărăm așa? Pentru că atunci când vorbim despre un sportiv, vorbim de fapt despre noi.

Alexandra Guhde, psiholog și pasionată de tenis, explică fenomenul: „Personalitatea și temperamentul propriu ne influențează gusturile, până la preferințele tehnice și estetice. Ne plac loviturile ciudate sau forma pură? Serviciul puternic sau returul? Jocul complet sau cel din spatele terenului? În general, oamenii au tendința să susțină jucători pe care îi percep ca având calități pe care le consideră valoroase sau la care aspiră și ei. Mulți fani se regăsesc în aceste idealuri proiectate: jucătorul favorit este pur și simplu o versiune mai bună a lor. Alții se identifică cu „

Acest articol este disponibil membrilor 30-0 Plus. Alege un abonament
sau autentifică-te, daca ai deja abonament, pentru a citi tot conținutul.
Îți place?