Cu un nou meci excelent tactic, Simona își oferă o nouă finală și își consolidează supremația în circuit

Radu Marina | 19 august 2018

Simona Halep a câștigat 22 din ultimele 24 de meciuri jucate, iar azi, de la ora 21:00, are șansa titlului cu numărul 19. Adversară îi este excelenta Kiki Bertens

Înaintea meciului, unul dintre comentatorii WTA TV prefața această întâlnire concluzionând că pe Simona Halep nu o poți bate doar lovind foarte tare. În alte cuvinte, Aryna Sabalenka mai avea nevoie și de altceva în afară de forță pentru a putea spera la mai mult de la acest meci. 

Dar cum Sabalenka n-a adus decât forță și nimic în plus, rezultatul final nu a fost cu mult diferit de ultima lor întâlnire, cea de la Shenzhen: o victorie în două seturi pentru liderul mondial, fără să cedeze mai mult de patru game-uri pe set și cu aceeași senzație generală că totul a depins doar de ea.

De regulă, jucătoarele care îi pun problemei Simonei sunt cele care o pun imediat în defensivă prin greutatea și profunzimea loviturii dintr-o singură lovitură, tip Serena, Lucic Baroni sau chiar Ostapenko. În rest, jucătoarele pur agresive, cu braț puternic (exemple Keys, Lisicki) nu reprezintă neapărat o necunoscută pentru ea; știe ce trebuie să facă, a găsit cheia pentru ele și reușește să le învingă constant. Sabalenka intră și ea în această categorie, și, de asemenea, Simona a găsit antidotul și pentru ea.

Ceea ce am văzut astăzi la Simona a fost o mostră de joc inteligent și foarte echilibrat, letal pentru o jucătoare ca Sabalenka, cu un tenis nu tocmai ordonat. Simona a intrat în meci cu un plan bine pus la punct pe care l-a executat impecabil de la prima și până la ultima minge. A fost pregătită să returneze servicii care depășeau și 180 km/h, a încercat din răsputeri să pună returul în teren orice ar fi, a obligat-o pe bielorusă să lovească din poziții incomode, departe de zona ei de confort și a reușit constant să absoarbă forța venită dinspre adversară. Acest ultim element a fost și cel mai important: capacitatea Simonei de a se folosi de forța adversarei și de a redirecționa apoi mingea spre tușele laterale a fost extraordinară, dar teribil de frustrantă pentru adversară. Toate aceste lucruri au fost facilitate de modul în care Simona s-a mișcat, fiind foarte stabilă și puternică pe picioare. Și nu în ultimul rând, datorită tranziției impecabile defensivă – ofensivă.

Însă dincolo de planul de joc bine executat, atitudinea arătată de Simona a ieșit poate cel mai bine în evidență astăzi. A fost atitudinea aia care vine la pachet cu victoriile mari, cu titlurile mari. Când întâlnești o jucătoare care se află pe un val mare de încredere, cu atâtea victorii relevante în spate (Konta, Pliskova, Garcia, Keys) e important și mesajul pe care-l transmiți, dincolo de tenisul propriu-zis.

Sabalenka a început meciul furibund, cu un game la zero, Simona i-a răspuns cu un game la zero, încheiat cu un rever în lung de linie și un as. 

Sabalenka încerca să dețină controlul, Simona era acolo și prelua imediat conducerea. 

Sabalenka reușea câte un punct spectaculos, Simona venea peste ea și le câștiga pe următoarele două.

Tot timpul, Simona a fost prezentă și nu i-a dat bielorusei nicio ocazie de a-și face cumva loc în meci. I-a închis toate portițele și a răspuns prompt la orice încercare a Sabalenkai de a fi în avantaj. 

În setul doi asta s-a văzut poate cel mai bine când Sabalenka și-a mai ridicat nivelul și a început să pună probleme pe serviciul Simonei. Întâi la 3-3, Simona a ieșit cu bine dintr-un game prelungit, cu multe egalități, iar la 4-4 a salvat trei mingi de break, urmând că apoi să răspundă cu un break, care i-a și adus victoria.

Simona merge așadar într-o nouă finală, a doua finală în tot atâtea săptămâni, ajungând în situația în care își creează propriile ei recorduri, ceea ce e cu adevărat extraordinar. 

Victoria de azi, care e a 450-a victorie a carierei, o apropie de încă un titlu Premier 5, îi consolidează poziția de lider mondial și, poate că cel important, ar putea deveni prima jucătoare din istoria tenisului care reușește să câștige Rogers Cup și Cincinnati în săptămâni consecutive, de când aceste turnee fac parte din categoria Premier 5. 

https://twitter.com/simona_halep/status/1030990444195397632?s=21

***

***

Lansare NOUĂ de la 30-0! Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep, despre cum să te ridici împotriva oricărei preconcepții

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Atenție: PRECOMANDĂ! Ediție limitată: doar 200 de bucăți sunt disponibile. Livrări din 27 august.

Precomandă tricoul „N-o să” de aici.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi