Cu un moment frumos, US Open intră în faza optimilor de finală. Iată ce e de știut despre cele 16 meciuri

Treizecizero | 1 septembrie 2019

După câteva controverse mai puțin plăcute, imaginea de la finalul meciului dintre Naomi Osaka și Coco Gauff a fost binevenită. Osaka, învingătoarea clară a acestui probabil început de rivalitate (6-3, 6-0), i-a oferit suport emoțional învinsei ei imediat după final, invitând-o să rămână pe teren pentru un interviu comun. Ideea lui Naomi a fost altruistă […]

US Open este oferit de

După câteva controverse mai puțin plăcute, imaginea de la finalul meciului dintre Naomi Osaka și Coco Gauff a fost binevenită. Osaka, învingătoarea clară a acestui probabil început de rivalitate (6-3, 6-0), i-a oferit suport emoțional învinsei ei imediat după final, invitând-o să rămână pe teren pentru un interviu comun. Ideea lui Naomi a fost altruistă și binevenită, ajutând-o pe Gauff să depășească mai repede și mai ușor inevitabila stare de rău de după eșec.

Ne-am reamintit cu toții că Coco are, totuși, doar 15 ani și că în ciuda maturității extraordinare pe care a arătat-o în această vară pe terenuri și în conferințele de presă, e încă o copilă. Naomi, la rându-i, a arătat că începe să îmbrățișeze rolul de lider mondial și global icon. Japonezei, la rându-i ‘doar’ 21 de ani, i-a fost ușor să empatizeze cu tânăra ei adversară, știind pe propria piele cum e să trăiești tot soiul de emoții pe Arthur Ashe.

„Am simțit că îi tremura brațul când am dat mâna la fileu”, și-a explicat Naomi gestul. „O să încep să plâng”, i-a spus Coco, încercând inițial să refuze. „E mai bine decât să mergi și să plângi singură la duș”, i-a răspuns Osaka.

Japoneza a devenit, la rându-i, emoțională la interviul de pe teren, probabil un trigger după evenimentele de anul trecut – când, la fel ca și aseară, a jucat contra publicului de pe Ashe. „Am vrut ca Coco să plece cu capul sus de pe teren, să nu trebuiască să plece tristă. Aș vrea să fie conștientă că e foarte tânără, dar că a realizat foarte multe. Știu că și voi, jurnaliștii, o îndrăgiți, dar cred că atenția media asupra lui Coco e uriașă acum, pentru vârsta ei. Aș vrea să aibă grijă de ea”, a spus Naomi, care a mai salutat, în interviul de pe teren, efortul părinților lui Coco.

Cele două s-au pregătit pe aceleași terenuri, în Delray Beach, și aveau deja o relație destul de strânsă. După meciul de aseară, unul considerat cap de afiș la US Open, Osaka și Gauff vor fi, cu siguranță, pomenite tot mai des împreună.

https://twitter.com/espnW/status/1167987710956429319?s=20
https://twitter.com/Naomi_Osaka_/status/1168015025262518274?s=20

Ambele sunt bine poziționate și bine echipate pentru ani întregi de performanțe importante. Osaka, număr 1 și cu două Slamuri la activ, e deja un nume cu mare greutate, nu doar pe terenuri. Gauff e așteptată să ajungă la rezultate similare în viitorul nu foarte îndepărtat. Cele două fete au alături de ele echipe impresionante. Osaka e impresariată de IMG și e pe cale să devină unul dintre cei mai bine plătiți sportivi din lume, adunând un portofoliu remarcabil de branduri pe care le reprezintă. Mai mult, Osaka va fi în bună măsură imaginea Jocurilor Olimpice de anul viitor. Dincolo, Gauff e reprezentată de Tony Godsick, agentul și partenerul lui Roger Federer în Team8, agenția de impresariat sportiv. În bună măsură, ele vor fi prin preajmă pentru ani buni de acum înainte. Tocmai de aceea, e notabil felul în care s-a încheiat acest duel.

Pentru Gauff a fost abia al patrulea turneu la senioare pe care îl joacă. La Wimbledon a devenit cea mai tânără jucătoare în era Open care se califică pe tablou și a avansat până în optimi, unde a fost oprită de viitoarea campioană Simona Halep. La US Open a devenit cea mai tânără jucătoare în turul 3 la Ana Kournikova, în 1996. Osaka a jucat însă ca și cum avea ceva de demonstrat și nu i-a oferit prea multe șanse tinerei sale oponente.

Naomi avansează în optimile de finală și arată din nou ca și cum poate pune din nou la cale un traseu lung la New York. Dar să vedem cum arată toate optimile de finală pe cele două tablouri.

Masculin

Djokovic – Wawrinka

Indiscutabil, șocul optimilor de finală. Novak conduce cu un foarte clar 22-5 în scorul meciurilor directe, însă câteva dintre cele mai dureroase înfrângeri ale sale au venit contra lui Stan, incluzându-le aici pe cea de la Australian Open sau cea din finala Roland Garros. Wawrinka l-a mai bătut și într-o altă finală de Slam, chiar aici, la New York, în ceea ce a fost ultima lor întâlnire, acum trei ani. Umărul lui Novak va fi, în continuare, urmărit cu atenție.

Koepfer – Medvedev

Germanul de 25 de ani e al doilea jucător care ajunge din calificări până în turul 4, din 2009 încoace. Și el, și Medvedev au jucat mult tenis în ultimele săptămâni, așa că meciul poate fi și o chestiune de resurse. Medvedev a arătat însă că poate supraviețui în astfel de meciuri chiar și când nu mai are de unde. Ultima oară – contra lui Feli Lopez – a găsit energie suplimentară din fluierăturile publicului. Se va reîntoarce acum pe Armstrong, acolo unde a fost huiduit copios în turul precedent, tot în sesiunea de seară.

Federer – Goffin

Din sezonul de iarbă încoace, Goffin e în creștere continuă, compensând pentru o primă jumătate de sezon neinspirată. Federer a dominat autoritar această rivalitate (8-1), unicul eșec fiind surpriza de la Turneul Campionilor 2017. Un alt adversar pe care-l cunoaște bine s-ar putea să-i prindă bine elvețianului.

Dimitrov – De Minaur

Grigor a reușit, în sfârșit, să lege câteva victorii, într-un sezon care începuse să devină îngrijorător; a căzut până pe 78 în clasament, cel mai prost clasament al său din 2012 încoace. Va avea acum un test foarte dificil în tânărul australian De Minaur, care a depășit accidentările ce i-au afectat mare parte din sezon și pare să revină la nivelul arătat anul trecut, sezonul lui de breakthrough.

Rublev – Berrettini

Rusul și-a continuat vara foarte bună învingându-l în trei seturi pe Nick Kyrgios sâmbătă noaptea, cu tot cu cei 30 de ași ai lui Nick, în vreme ce Berrettini l-a oprit în patru seturi lungi pe Alex Popyrin. Va fi a treia întâlnire (1-1) între acești colegi de generație. Pentru Rublev, ar fi al doilea sfert de finală la US Open, Slamul la care s-a anunțat în urmă cu doi ani.

Monfils – Andujar

Gael a câștigat o bătălie strașnică în cinci seturi și multe întorsături de situație cu Denis Shapovalov (6-7, 7-6, 6-4, 6-7, 6-3), după ce ratase o minge de meci în setul patru. „Ador energia de aici și faptul că publicul e cu mine. Sunt fericit”, a spus francezul. Pentru un loc în sferturi, se va duela cu Pablo Andujar, care, la 33 de ani și după trei operații la cot care l-au făcut să se gândească la retragere și la o „ultimă șansă”, are în sfârșit bucuria unui tur 4 la un Slam.

Zverev – Schwartzman

Un meci pe care parcă scrie cinci seturi, deși precedentele lor două întâlniri (1-1) s-au încheiat în câte două seturi scurte. Sascha e prima oară în turul patru la US Open, după ce a câștigat contra lui Bedene în patru seturi lungi. Diego l-a învins clar pe Sandgren.

Cilic – Nadal

Un duel între doi campioni la US Open. Va fi Cilic o amenințare pentru Nadal? Ultimul lor duel la un Slam s-a încheiat cu victoria croatului, dar Nadal, afectat de accidentare, a trebuit să se retragă din sfertul lor de la Melbourne 2017. Rafa conduce cu 6-2.

Feminin

Osaka – Bencic

Belinda a învins-o de două ori anul acesta pe Naomi și o conduce cu 3-1 la general. Bencic n-a jucat în turul 3, pentru că Kontaveit s-a retras. Îi va afecta asta ritmul elvețiencei? Naomi pare că tocmai și-l regăsește pe al ei.

Vekic – Goerges

Donna a învins-o pe Putintseva, în vreme ce Julia a trecut de Kiki Bertens. Acum cele două au o șansă reală la un sfert de finală de Slam la New York. Goerges a câștigat toate cele trei întâlniri anterioare.

Andreescu – Townsend

După Simona și Sorana, Taylor dă peste o altă jucătoare cu nume și prenume românesc. Va mai funcționa stilul ei și de data asta? Bianca arată în continuare foarte bine în acest turneu, iar acest meci va fi foarte interesant de văzut, între două tinere jucătoare extrem de tehnice, capabile să lovească mingi pe care nu le vedem în mod normal în circuit.

Mertens – Ahn

Alături de Taylor Townsend, Kristie Ahn e una dintre poveștile frumoase ale acestei prime săptămâni, ea calificându-se în turul al treilea după victorii la Kuznetsova, Kalinskaya și Ostapenko. Interesant e că a învins-o pe Mertens chiar în această vară, la San Jose. Belgianca a arătat foarte solid în acest turneu până acum și e, evident, jucătoarea mai experimentată în astfel de faze.

Svitolina – Keys

Elina merge cumva pe sub radar în acest turneu, în vreme ce Keys continuă să câștige, ajungând la nouă victorii consecutive. Madison a câștigat două din cele trei întâlniri cu Svitolina.

Pliskova – Konta

Reeditarea finalei de la Roma, de anul acesta. Pliskova a câștigat șase din cele șapte întâlniri directe cu Konta. După ce a supraviețuit jocului neortodox al lui Jabeur în turul anterior, Pliskova se va bucura, probabil, să dea peste o oponentă pe care a dominat-o în mod tradițional de pe baseline.

Serena – Martic

Serena pare să fi luat jucătoarele de creație la rând pe partea de jos a tabloului. După Muchova, o întâlnește acum prima dată pe Martic. Croata a devenit o prezență tot mai des văzută în fazele de mijloc ale Slamurilor; azi va avea o misiune dificilă în a face față Serenei și al ei power-game.

Barty – Wang

Ashleigh nu a jucat neapărat tenisul ei cel mai bun în ultimele luni, dar în acest turneu începe să crească. Wang, la rându-i, se îndreaptă spre bucata din sezon în care se simte cel mai bine și în care a adunat, anul trecut, cea mai mare parte a punctelor care o țin acum în Top 20. La New York, ea e în optimile unui Grand Slam pentru prima dată în carieră.

Foto: Jimmie48Photography

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi