Cu ascensiunea de neoprit a lui Carlos Alcaraz și o finală de cinci stele între Swiatek și Osaka, Miami are un final de turneu entuziasmant

Radu Marina | 2 aprilie 2022

Miami va avea campioni noi: Carlos Alcaraz – Casper Ruud și Iga Swiatek – Naomi Osaka sunt finalele. Circuitul ATP mai face un pas către viața fără Big 4, în vreme ce circuitul feminin începe epoca post-Barty cu o finală de top.

Despre Carlos Alcaraz s-a discutat mult în ultimii doi ani. S-a anticipat că va avea o traiectorie spectaculoasă și că, inevitabil, va avea un cuvânt de spus în tenisul masculin. Dar nu mulți au crezut că ascensiunea lui va fi atât de rapidă, chiar dacă indicii existau, cu Carlos bifând premiere după premiere pentru vârsta și experiența lui – sau a lipsei ei.  

După primul titlu ATP 500 al carierei (Rio) câștigat în februarie și prima calificare în semifinalele unui turneu Masters (Indian Wells), Alcaraz depășește încă o bornă și se califică în prima finală Masters a carierei la Miami. Iar de acum e destul de clar că se poate vorbi despre el la timpul prezent, nu doar despre ce va putea face în viitor.

La 18 ani, spaniolul a trecut azi-noapte de Hubert Hurkcaz, campionul en-titre și cel care se bucura de o serie de 10 victorii consecutive la Miami: 7-6, 7-6 pentru Alcaraz, într-un meci intens și foarte echilibrat, în care niciun jucător nu și-a pierdut serviciul. 

S-a jucat dur, au fost multe puncte frumoase și segmente de joc în care ambii jucători și-au regăsit cel mai bun tenis al lor, ceea ce a dus la multe schimburi de mingi spectaculoase și calitate cât cuprinde. Foarte puține lucruri i-au despărțit pe cei doi, iar diferențele au fost minuscule; totul s-a decis pe final, în tiebreak, la câteva mingi. 

În primul set, Hurkacz a fost cel cu șanse, având un avantaj de 5-3 în tiebreak, avantaj pe care l-a pierdut rapid, Alcaraz câștigând următoarele patru puncte. Setul doi a fost și mai echilibrat, dar tiebreak-ul n-a stat în niciun moment sub semnul întrebării, fiind doar despre Alcaraz și capacitatea sa incredibilă de a se apăra, de a se agăța de mingi, de a genera o forță incredibilă și de a contracara orice atac al polonezului. 

Ceea ce îl face special pe Alcaraz e multitudinea de soluții pe care le poate oferi pe teren. Tenisul său are multe dimensiuni și, cel mai important, a învățat când și cum să le folosească; e dificil să îi găsești un punct nevralgic, pentru că se descurcă foarte bine în toate fazele de atac, pentru că e capabil să câștige doar prin defensivă și variație. Dar are și abilitatea de a găsi un echilibru sensibil între atac și apărare. 

Peste toate acestea e atitudinea. Nu e doar despre ce joacă, ci și cum o face: are o intensitate aparte, un ritm care de multe ori pare ieșit din comun și greu de susținut și o poftă de joc incredibil. Aceste lucruri au fost sesizate și de Hurkacz, la finalul meciului: “Este cu adevărat incredibil cum joacă, cum concurează. Are o carieră uimitoare în față. E o nebunie cât de bine poate juca”, a spus polonezul, care a rămas măcar cu satisfacția de a fi câștigat unul dintre schimburile săptămânii.

https://twitter.com/atptour/status/1510065668120526856?s=20&t=pamwKShnoZK0pqGbwea5AQ

Pentru primul lui titlu ATP 1000, Alcaraz se va întâlni cu Casper Ruud, calificat și el în prima lui finală Masters a carierei. Ruud a trecut în semifinale de surpriza Francisco Cerundolo, 6-4, 6-1, reușind astfel să oprească seria de trei înfrângeri în semifinalele de Masters. Cerundolo a fost una dintre poveștile frumoase ale turneului, el eliminându-i pe rând pe Monfils, Tiafoe și Sinner.

Miami va avea, așadar, un nou campion și va fi pentru al doilea an la rând când finala se dispută între doi jucători care nu au vreun titlu Masters la ora meciului. Alcaraz și Ruud se vor întâlni duminică pentru a doua oară în carieră, prima lor dispută având loc în 2021, la Marbella, cu victoria spaniolului, 6-2, 6-4. 

Tot o campioană în premieră vom avea și pe tabloul feminin, acolo unde Naomi Osaka și Iga Swiatek vor juca în această seară pentru trofeu.

Va fi o confruntare excelentă între două jucătoare importante, care aduc fiecare ceva diferit la această întâlnire. Iga e on fire, cu 16 victorii consecutive, cu perspectiva unei duble extraordinare Indian Wells – Miami și la două zile distanță de preluarea primului loc în lume. Dincolo, Naomi e din nou pe drumul cel bun. Ea va căuta să șteargă perioada grea prin care a trecut în ultimii doi ani cu primul ei titlu din februarie 2021. Indiferent de rezultat, turneul acesta e un mare semn în direcția bună pentru Naomi; în special victoria din semifinale contra Belindei Bencic, un matchup de coșmar pentru ea, în fața căreia a oprit o serie de patru eșecuri consecutive.  

Iga și Naomi s-au întâlnit până acum o singură dată, în 2019 la Rogers Cup, cu victoria lui Naomi Osaka în două seturi. Vom avea așadar un duel interesant, între două campioane de Grand Slam și ocupante ale primului loc; pe de o parte, o jucătoare care traversează cea mai bună perioadă a carierei, pe de alta, poate cea mai bună jucătoare pe hard a ultimilor ani, care începe acum să se regăsească. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi