Cu Adi Ungur în rolul surprizei plăcute, România aproape că lămurește meciul cu Slovenia din prima zi

Treizecizero | 5 martie 2016

Avem 2-0 la Arad cu Slovenia în primul tur al Grupei 1 Euro-Africane. Horia Tecău și Florin Mergea pot pune capăt meciului în întâlnirea de dublu (sâmbătă, ora 15:00)

Totul a mers bine pentru România în prima zi a meciului cu Slovenia, începând cu eficiența lui Marius Copil și încheind cu dovada că, încă o dată, Cupa Davis naște eroi acolo de unde te aștepți mai puțin. A fost rândul lui Adrian Ungur să trăiască o astfel de zi. Iar efortul său grozav aduce România într-o poziție de invidiat după prima zi.

Gazdă pentru colegii săi în orașul natal, Marius Copil a a deschis ziua și a avut suficient joc cât să închidă conturile în minimum de seturi, evitând o prelungire a meciului care poate nu i-ar fi fost confortabilă. “M-am bucurat că am reușit să termin partida în numai trei seturi, pentru că mă simțeam tot mai obosit; am răcit și am avut probleme cu respirația. Un lucru foarte important pentru mine a fost că am jucat acasă, publicul a fost extraordinar, susținându-mă pe toată durata partidei și dându-mi energie”, a spus arădeanul. Marius a intrat pe teren cu emoții de înțeles și și-a pierdut serviciul prompt, în primul game. A avut însă reacție bună și a recuperat imediat break-ul, ceea ce i-a adus liniște și confort pe teren. Copil a fost, mai apoi, eficient cu mingile de break, capitol la care a avut procentaj maxim în primele două seturi. S-a jucat, astfel, în condițiile lui Marius, iar încrederea dată de avantajul de 2-0 și arma sa principală, serviciul, l-au ajutat să treacă și de tiebreak-ul setului al treilea, câștigat la 5. Victorie solidă, în două ore și 16 minute, pentru Marius: 7-5, 6-3, 7-6.

“Știam că primul meci va fi foarte important, iar victoria lui Marius, care a câștigat în fața lui Rola, acasă la el, la Arad, a arătat valoarea lui și puterea lui de concentrare”, a comentat Andrei Pavel după meci.

La 1-0 pentru România, pe Adrian Ungur a apăsat mai puțină presiune în meciul cu Grega Zemlja, dar ținând cont de problemele sale de sănătate din ultimele luni, când a fost încurcat de o accidentare la încheietura dreaptă, nici așteptările nu erau la fel de mari. Când Zemlja s-a desprins la 2-0, situația părea fără ieșire pentru român. “”După primele două seturi mă simțeam puțin dezamăgit. Simțeam că joc bine, dar nu destul de bine. Dar după încheierea setului trei, Andrei (căpitanul nejucător Andrei Pavel, n. red.) îmi tot spunea 'Hai că se poate' și, până la urmă, a avut dreptate. În setul al patrulea, am fost aproape să pierd partida, dar am avut puțin noroc și am reușit să fac punctul la mingea lui de meci, iar după aceea să întorc rezultatul și să câștig'”, a spus Adrian, citat de site-ul FRT.

A fost tipicul meci de Cupa Davis, în care un avantaj de două seturi este mult și nimic, în același timp. Zemlja n-a putut să strângă șurubul în setul al treilea, iar pe măsură ce întâlnirea s-a lungit, Adi a început să se simtă mai confortabil pe propriul serviciu și să stea mai bine pe cel al slovenului. Momentul din setul patru, de la 4-5, a schimbat totul, iar adrenalina l-a adus pe Ungur în prim-plan. Ajutat de fani, el a depășit și neașteptata reacție de final a lui Zemlja care a făcut decisivul interesant, dar n-a putut să-l împingă în tiebreak.

Succes mare pentru Ungur, 4-6, 4-6, 6-3, 7-6, 6-4, poate cel mai frumos al său în Cupa Davis: ''O asemenea victorie în Cupa Davis, mai ales când joci acasă, te încurajează, îți dă încredere pentru viitor și sper să se întâmple așa. Mai ales că vin după o perioadă de două luni și jumătate în care nu am jucat deloc din cauza accidentării și, dacă nu ar fi fost doctorul nostru, care m-a făcut bine, nu cred că eram astăzi aici. Trebuie să mulțumesc publicului arădean, care a fost extraordinar, foarte călduros, a fost alături de mine de la primul punct până la ultimul, ajutându-mă cu adevărat să obțin victoria”, a spus Adi.

“Adrian a jucat foarte bine la antrenamente toată săptămâna, poate de aceea, din dorința de a arăta același joc pe care l-a făcut la antrenamente, nu i-a ieșit jocul în primele două seturi. Dar a arătat spiritul lui de luptător și cred că prin asta începe să creadă și el în forțele proprii”, a adăugat și Pavel.

Rezultatele lui Marius și Adrian îi pun pe Horia Tecău și pe Florin Mergea în postura de a încheia meciul încă de sâmbătă; o situație ideală pentru echipa României, care-și aduce acum în joc punctul forte, una dintre cele mai bune echipe de dublu din lume.

Dacă se respectă calculele hârtiei, atunci putem să adăugăm întâlnirea din vară cu Spania pe lista evenimentelor sportive găzduite de România în acest an. “La dublu suntem favoriți de departe, dar vreau să rămânem cu picioarele pe pământ, chiar dacă este 2-0 pentru noi. Am toată încrederea în Horia și Florin, dar Cupa Davis este Cupa Davis și se pot întâmpla multe. Trebuie să vedem cu ce jucători vor intra în teren, mai ales că Zemlja a jucat astăzi peste trei ore la simplu și nu îi va fi ușor să joace și la dublu, alături de Rola, dar vom vedea ce va decide căpitanul nejucător al slovenilor”, a spus Andrei Pavel.

În Grupa Mondială, Franța și Argentina sunt foarte bine poziționate după prima zi și probabil vor obține fără emoții victoriile contra Canadei și Poloniei. Italia conduce, de asemenea, cu 2-0 pe Elveția, dar lucrurile n-au mers la fel de simplu pentru gazde. Nu e prima oară când rezervele elvețiene dau o replică puternică unei echipe mult mai tare pe hârtie, însă Lorenzi și Seppi au câștigat în câte cinci seturi cu Chiudinelli și Laaksoneen.

Tot două meciuri de cinci seturi, dar cu victorii împărțite, au fost și la Germania – Cehia, cu favoriții Kohlschreiber și Berdych supraviețuind outsiderilor Rosol și Zverev. Serbia lui Djokovic și Marea Britanie a lui Murray sunt, de asemenea, la egalitate, 1-1 cu Kazahstan și Japonia, ceea ce înseamnă muncă de trei zile pentru cei doi.

Friday's Shot of the Day – Gael Monfils (FRA)

We're not quite sure which of Gael Monfils Tennis' shots in this rally is our #ShotOfTheDay. Just sit back and enjoy the fun!

Posted by Davis Cup on Friday, 4 March 2016

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi