Simona o învinge clar pe Serena! Analiză la cald: Cred că un singur lucru a făcut o diferență uriașă

Treizecizero | 13 iulie 2019

Pentru ca o astfel de finală să se întâmple, trebuie să avem (1) fie o combinație de lucruri mai mici care să meargă toate în favoarea unei jucătoare, (2), fie un singur factor pe care una dintre ele să-l fi făcut mult, mult mai bine decât cealaltă și astfel, ca un efect de domino, toate celelalte piese să se așeze la locul lor.


este partener principal al Transylvania Open
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

de Mert Ertunga

Simona Halep, pe suprafața pe care mulți presupuneam că o iubește cel mai puțin, a reușit o victorie cât se poate de impresionantă, 6-2, 6-2 contra Serenei Williams, chiar pe iarba de la Wimbledon. Mulți au considerat-o pe Serena favorită, unii au crezut că Simona are și ea o șansă, dar nu cred că cineva și-ar fi închipuit un meci dominat atât de categoric de Simona.

Pentru ca o astfel de finală să se întâmple, trebuie să avem (1) fie o combinație de lucruri mai mici care să meargă toate în favoarea unei jucătoare, (2) fie un singur factor pe care una dintre ele să-l fi făcut mult, mult mai bine decât cealaltă și astfel, ca un efect de domino, toate celelalte piese să se așeze la locul lor.

Eu înclin spre a doua variantă. Și acest factor care a făcut toată diferența a fost jocul de picioare. Prăpastia dintre dintre jocul de picioare al Simonei și jocul de picioare al Serenei.

Chiar și în primele trei game-uri au fost câteva puncte în care Serena a servit bine, Simona a returnat, iar Serena pur și simplu nu era gata să lovească următoarea minge (de exemplu, ultimul punct al primului game); sau nu era în poziția de lovire pentru că nu reușise să-și ajusteze pașii imediat după serviciu (următoarele două puncte de la 0-2, 15-15). Așa că fie rata prima minge după returul Simonei – chiar dacă acesta venea în mijlocul terenului -, fie se trezea mult mai în spate decât ar fi vrut să se afle la startul unui nou schimb de mingi.

Au fost și destule puncte când Williams a găsit una, două sau mai multe lovituri foarte bune de pe o parte ori alta, și nu doar că mingea i s-a întors, dar Simona a reușit să facă ea tranziția în ofensivă, tocmai pentru că, spre deosebire de Serena, s-a mișcat atât de bine pe teren. Așa a reușit să apese pe lovituri chiar și din colțurile terenului.

Un antrenor din perioada mea de juniorat mi-a spus, la un moment dat, cu un deget arătând spre pieptul meu și cu celălalt arătând înspre picioare, că „dacă le lași pe-astea (picioarele) să-și facă treaba, atunci o să găsești încrederea care se ascunde aici (inimă)“.

Vă imaginați de ce mi-am amintit de citatul ăsta după meciul de azi. Încrederea Simonei a fost la cote foarte înalte și a continuat să crească cu fiecare punct, în timp ce încrederea Serenei a dispărut pas cu pas. Și totul a început de la picioare. 

Mert Ertunga este special guest pe 30-0. Mert este un fost jucător (de două ori cel mai bine clasat jucător turc) și antrenor de tenis și fost căpitan al echipei de Cupa Davis a Turciei; actualmente jurnalist la Tenis Dunyasi, cea mai importantă publicație de tenis din Turcia, și la Tennis with an Accent. A mai scris pentru 30-0 în publicația Simona. Povestea Primului Slam. Îl puteți citi și pe site-ul său.

Foto: AELTC


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi