Coco Gauff vs Aryna Sabalenka, pentru trofeul de la US Open

Radu Marina | 8 septembrie 2023

Va fi primul titlu de Grand Slam pentru Coco Gauff? Sau al doilea pentru Aryna Sabalenka?

Coco Gauff și Aryna Sabalenka se vor duela pentru titlul de la US Open, după ce și-au câștigat meciurile din semifinale în stilul lor: Aryna Sabalenka revenind, luptând și găsind o soluție de fiecare dată când a fost la pământ cu Madison Keys; Coco Gauff fiind mereu cu un pas în fața adversarei și având un plus de energie și încredere față de Karolina Muchova.

Coco Gauff a învins-o pentru a doua oară la rând într-un interval de câteva săptămâni pe Muchova, după ce și în finala de la Cincinnati a reușit același tip de victorie: muncită, dar cu senzația că are un joc prea solid și ordonat pentru ca Muchova să poată găsi o breșă. Deși aparent echilibrată, partida a fost controlată de Gauff de la început și până la final: ea a fost jucătoarea cu inițiativă, ea a forțat erorile adversarei și tot ea a fost cea care a plusat când a fost necesar: vezi reacțiaei din setul doi, când a condus cu 5-3, a servit pentru victorie, a avut minge de meci dar a fost egalată. Din momentul acela, Gauff și-a ridicat nivelul, nu a căzut mental și a câștigat următoarele două game-uri la rând.

Calificarea în finala a lui Gauff e un rezultat așteptat. Poate chiar previzibil. După turul de forță din ultimele săptămâni, cu titluri la Washington și Cincinnati, Coco și-a continuat forma la New York, iar acum e neînvinsă de 11 meciuri; a câștigat 17 din precedentele ei 18 meciuri.

La 19 ani, Gauff se califică în a doua finală de Grand Slam a carierei și devine cea mai tânără jucătoare din Statele Unite calificată în finala US Open din 1999 încoace (Serena Williams). De asemenea, e cea mai tânără jucătoare de la Maria Sharapova încoace care avansează în cel puțin două finale de Slam.

Următoarea adversară pentru Gauff – și jucătoarea care îi stă în calea primului său Slam – va fi Aryna Sabalenka, care a câștigat un meci enorm cu Madison Keys: 0-6, 7-6(1), 7-6(5), deși Keys a condus cu 6-0, 5-3 și a avut un avantaj de 4-2 în setul decisiv.

Madison Keys a avut cel puțin patru mari șanse să câștige acest meci – iar în toate cele patru situații Sabalenka s-a ridicat, literalmente, deasupra adversarei sale: n-a avut nici cea mai mică ezitare, nu s-a abătut de la planurile sale și a continuat să lupte, să rămână aproape de adversară.

Sabalenka – care în precedentele trei vizite la NY a fost oprită în semifinale – a avut și azi segmente de joc în care tenisul ei a arătat rău; și erorile ușoare ar fi putut-o costa scump. Dar nu s-a crispat. Or acesta e un meci câștigat mai mult cu mintea, mai puțin cu loviturile în sine.

Pentru Sabalenka e a doua finală de Slam a sezonului – după cea câștigată în Australia. Bielorusa are acum marea oportunitate de a-și încununa performanța de a urca pe locul 1 mondial cu încă un titlu de Grand Slam.

Aryna și Coco s-au mai întâlnit până acum de cinci ori. Scorul întâlnirilor directe e 3-2 pentru Gauff, însă ultimul meci a fost câștigat de Sabalenka, anul acesta, la Indian Wells.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi