Clasamentul WTA face un pas spre normalitate. Care sunt etapele pentru revenirea la sistemul clasic de alcătuire al clasamentelor mondiale

Radu Marina | 26 martie 2021

WTA a anunțat un sistem complex de readucere treptată a clasamentului la regulile pre-pandemie.

În vara anului trecut, atât WTA, cât și ATP au decis ca modul de alcătuire al clasamentelor mondiale să sufere modificări majore, adaptându-se astfel contextului de la acea vreme. Într-un moment în care nimeni nu știa exact cât va dura înghețarea celor două circuite, WTA și ATP au încercat să ofere o mai mare flexibilitate sportivilor, astfel încât jucătorii care nu vor sau nu pot să concureze în 2020 din cauza pandemiei să aibă ceva stabilitate. În același timp, și-au propus și să îi răsplătească pe cei care doresc să joace. Despre care au fost principiile și cum s-a întocmit, efectiv, clasamentul în ultimul an am scris pe larg.

Acum, când tenisul se bucură de o oarecare normalitate și există și continuitate, cele două circuite trebuie să identifice cea mai bună abordare pentru a se întoarce la sistemul clasic de alcătuire al clasamentului. 

Cum procedează WTA

Circuitul feminin a anunțat, joi seara, care vor fi ajustările pe care le va implementa în ce privește sistemul de calcul al clasamentelor, astfel încât să se revină la modalitatea tradițională. Deciziile au fost luate, spune președintele WTA, după consultări de câteva luni în care au fost implicate și jucătoarele.

Care sunt principiile pe care se bazează reajustarea clasamentului? Conform WTA, s-a urmărit: 

– Revenirea la sistemul tradițional de 52 de săptămâni în cel mai corect mod posibil;

– Ori de câte ori este posibil, punctele WTA ar trebui să se afle în clasamentul unui jucător timp de minimum 52 de săptămâni și să nu depășească 104 săptămâni;

– Jucătorii ar trebui să aibă ocazia să își poată apăra punctele care se scad;

– Când punctele WTA se scad, acestea vor scădea într-un procent de 100 la 100. 

Acest sistem de ajustare va fi implementat începând cu 5 aprilie 2021, după încheierea turneului de la Miami. 

Cum funcționeză efectiv ajustările și ce se întâmplă în cazul turneelor care nu s-au disputat în 2020 sau 2021

Sunt multiple scenarii posibile în urma acestei reveniri la normal, așa că pregătiți-vă să nu fie simplu.

1) În cazul turneelor disputate în 2019, care nu au putut fi jucate în 2020, dar care sunt programate în 2021.

Punctele câștigate la competițiile care respectă acest criteriu (e vorba de Miami, Madrid și Charleston-WTA 500) vor fi scăzute după 104 săptămâni.

2) În cazul unor turnee disputate în 2019, care nu s-au disputat în 2020 și care încă nu au o dată stabilită nici în 2021.

Începând cu 5 aprilie, punctele câștigate la aceste turnee vor fi scăzute în momentul în care acel turneu va fi programat.

3) În cazul turneelor din 2020 reprogramate în afara datei obișnuite a competiție.

3.1 Dacă evenimentul a fost reprogramat în afara celor patru săptămâni de la data normală a turneului (Roland Garros, Roma, Istanbul și Strasbourg) se aplică următoarele ajustări:

a) Punctele din 2019 vor fi scăzute după 104 săptămâni;
b) Punctele din 2020 vor rămâne active 52 de săptămâni dacă punctele câștigate sunt mai bune decât rezultatele din 2021 sau jucătorul nu concurează la eveniment în 2021;
c) În cazul în care se utilizează punctele obținute în 2020, acestea vor fi scăzute după 52 de săptămâni, fiind înlocuite cu punctele din 2021. 

3.2 Dacă evenimentul a fost reprogramat în termen de patru săptămâni de la data normală a turneului (Lexington, Praga și Palermo) atunci punctele câștigate în 2019 vor fi scăzute după 104 săptămâni. Când evenimentul se joacă în 2021 sau după 52 de săptămâni (oricare dintre acestea este mai devreme), punctele obținute în 2020 vor scădea pe măsură ce se adaugă punctele din 2021. 

4) În cazul în care anumite turnee din 2020 nu se mai desfășoară în 2021

Turneele în cazuă sunt Brisbane, Shenzhen și Auckland, iar punctele obținute în 2020 la aceste turnee vor fi scăzute după 104 săptămâni. 

5) În cazul unor turnee disputate în 2021, conform sistemului ,,Better of” – adică sistemul aflat acum în vigoare, implementat în vara anului trecut, analizat pe larg aici.

Când punctele din 2020 sunt păstrate în clasamentul unui jucător, punctele vor fi scăzute după 104 săptămâni. Când evenimentul se joacă în 2022 sau după 52 de săptămâni (oricare dintre acestea este mai devreme), punctele din 2021 vor fi scăzute și vor fi adăugate punctele din 2022. În acest caz intră turneele de la Australian Open, Dubai, Doha, Sankt Petersburg, Lyon, Guadalajara și Monterrey.

Ce se întâmplă în ATP

În ceea ce privește circuitul masculin, ATP a comunicat recent că a extins funcționarea clasamentului pe principiul ,,Better of” – adică clasamentul făcut pe doi ani, sistemul aflat acum în vigoare – până la data de 9 august 2021 (inclusiv turneul Masters de la Toronto).

Astfel, rezultatele obținute la turneele din perioada 4 martie – 5 august 2019, care nu au fost jucate în 2020, vor fi prelungite cu încă 52 de săptămâni, dar ponderate la 50%.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi