Circuitul feminin, ringul de dans al Victoriei Azarenka

Camelia Butuligă | 19 martie 2012

Circuitul feminin, ringul de dans al Victoriei Azarenka

Victoria Azarenka e comparată des cu Novak Djokovic, în principal pentru seria de victorii neîntrerupte de anul acesta. Însă, uitându-mă aseară la meciul în care a neutralizat-o (din nou) pe Sharapova, am văzut şi asemănările evidente între stilurile lor. Ambii au un joc fără o armă evidentă, dar şi fără slăbiciuni evidente. Iar lipiciul esenţial care ţine laolaltă întregul puzzle este deplasarea foarte bună şi capacitatea lor de a schimba direcţia mingii cu uşurinţă. Aici a câştigat Azarenka meciul cu Sharapova, şi, probabil, şi celelalte meciuri de anul acesta.

Am fost curioasă înainte de meci să văd dacă Masha va reuşi să găsească soluţii pentru jocul solid al Azarenkăi. După finala umilitoare de la AO (6-3, 6-0), Sharapova, care este una din cele mai îndârjite competitoare pe care am văzut-o vreodată în WTA, probabil că a fost extra-motivată să-şi ia revanşa. Însă nu dorinţa i-a lipsit, ci jocul. Maria are un joc unidimensional şi asta se ştie. Singura ei tactică de-a lungul anilor a fost dă mai tare decât adversara. Nicio problemă aici, pentru că această abordare i-a câştigat 3 Grand Slam-uri, poziţia de numărul 1 şi numeroase alte turnee. De la înălţimea ei impunătoare de 1.86, Masha a spulberat ani la rând mingea, şi împreună cu ea, pe sărmanele adversare. 

Genul ei de tenis, etichetat “first strike tennis” (loveşte tare din prima şi apoi nu mai ai nevoie să mai loveşti nimic) se baza însă pe două elemente esenţiale: serviciul şi, respectiv, returul. Ele sunt primele lovituri cu care începe punctul, şi era vital pentru stilul Sharapovei să intre amândouă cu forţă maximă. Dacă unul dintre aceşti doi piloni se prăbuşeşte, jocul Mashei e cu 50% mai puţin eficient, şi asta e grav. Ghiciţi care din cele două arme a dispărut după accidentarea şi operaţia de la umăr. Azarenka a avut aseară 12 mingi de break, dintre care a câştigat 6. Serviciul slab a expus-o foarte tare pe Maria şi în timpul schimburilor. Deplasarea nu e arma ei forte, şi, cu cât schimbul se lungeşte, cu atât şansele ei de a-l câştiga scad. De asemenea, jocul la fileu, (care i-ar da o şansă să încheie punctele mai repede) îi lipseşte cu desăvârşire. 

Însă acesta nu a fost un meci pe care l-a pierdut Sharapova, ci un meci pe care l-a câştigat Azarenka. Chiar şi când Sharapova începea cu un serviciu bun, Azarenka absorbea atât de bine forţa loviturilor şi lua mingea atât de devreme, încât Masha s-a găsit tot timpul pe picior greşit, mereu în întârziere. Lipsa ei de imaginaţie în a varia direcţia loviturilor a fost sancţionată prompt de Vika de fiecare dată. Ceea ce merge cu 90% din WTA, adică să dai mai tare decât adversara,  nu mai merge contra jucătoarelor ca Azarenka sau Kvitova, care au un fizic solid şi lovituri şi mai solide, şi nu pot fi copleşite numai cu forţa. 

De fapt, dacă e să ne uităm la meciul câştigat de Azarenka contra Radwanskăi la IW, cu 6-0, 6-2, nicio tactică bazată pe un singur element nu mai merge contra actualei nr. 1. Aga, spre deosebire de Masha, are un joc foarte ingenios, însă îi lipseşte forţa, şi a fost şi ea anihiliată total. Ca şi Djokovic, Azarenka are un stil atât de omogen, încât mi-e greu să cred că va fi învinsă de cineva care are doar o singură armă, oricare ar fi aceea. Dintre jucătoarele tinere din top 10, singura pe care o văd făcându-i faţă Vikăi este Kvitova, cu condiţia să devină mai constantă.

Cât despre Masha, probabil că va continua să ajungă în finale şi semifinale, câştigând meciuri în ciuda jocului ciuntit, doar cu voinţa ei fenomenală. Însă atâta timp cât serviciul este vulnerabil, la fel va fi şi ea. E prea târziu să înveţi să faci serviciu-voleu la 25 de ani şi puţin probabil să începi să alergi peste noapte ca Wozniacki. 

Vika n-are “lipici” la public. Ceea ce nu pare s-o deranjeze

Deocamdată, ca şi Djokovic, Azarenka a găsit echilibrul ideal între ofensivă şi defensivă, între plasament şi forţă, între agresivitate şi răbdare. Singurul aspect care nu-i vine încă natural este atitudinea faţă de public. Ca şi Djokovic, încearcă rolul clovnului, dar nu sunt sigură cât de bine-i iese deocamdată. Aseară a făcut un dans după victorie care s-a vrut probabil amuzant, dar care a părut puţin îngâmfat şi răutăcios. E o competitoare prea îndârjită ca să mă convingă că-i vine natural să danseze după ce le dezmembrează fără milă pe adversare. Singurul dans care se potriveşte la ora actuală cu dominaţia Azarenkăi şi cu mentalitatea ei mi se pare cel din al doilea videoclip.

Dansul Azarenkăi

 

Inspirat din dominaţia Azarenkăi

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi