Cine joacă în Fed Cup? Ce zic fetele înainte de meciul cu Cehia și, mai ales, cum de uităm așa de ușor că avem soluții, că avem o echipă

Adrian Țoca | 25 ianuarie 2016

Retragerea Simonei Halep complică lucrurile pentru echipa națională de Fed Cup; deschide, în același timp, ușa mai multor posibilități. Ne putem reaminti, de exemplu, că este o competiție pe echipe, iar noi avem o echipă foarte bună. Meciul cu Cehia, de la Cluj, are loc între 6-7 februarie și are ca miză un loc în semifinalele Grupei Mondiale

N-a fost tocmai începutul de an pe care ni l-am fi dorit, după doi ani glorioși, în care românii s-au remarcat cu titluri și finale la cel mai înalt nivel posibil. Fetele au părăsit turneul de simplu devreme, niciuna nereușind să treacă de turul al doilea, Florin Mergea a ieșit și el de la dublu din turul al treilea, la dublu feminin doar Raluca a ajuns în turul secund, așa că Horia Tecău a rămas singurul reprezentant în săptămâna secundă de la Melbourne. Mai îngrijorător este numărul mare de probleme de sănătate. O combinație de astfel de probleme a scos-o pe tușă pe Simona, o veste neplăcută pentru ea și pentru echipă; dar situația ei este o discuție separată, deocamdată să vedem ce opțiuni rămân României pentru meciul cu Cehia.

Scurtă recapitulare, ca să ne reamintim contextul. După o campanie purtată cu succes la Budapesta, România bate Serbia, la București, în primăvara lui 2014, susținută de Sorana Cîrstea și Simona Halep, cu un dublu format din Monica Niculescu și Irina Begu. Cele patru au adus toate victoriile României în grupa preliminară de la Budapesta (cu Ungaria, Marea Britanie, Letonia și Ucraina), cât și în barajul cu Ana Ivanovic și compania. Anul următor, intrate în Grupa Mondială 2, fetele înving Spania acasă, într-un meci dramatic, în care au contribuit toate fetele titularizate: Simona Halep și Irina Begu (apărută în locul Soranei), cu câte o victorie la simplu, din nou Irina și Monica la dublu. În meciul decisiv cu Canada, România face noi modificări. Din numărul 3, iar apoi numărul 2, Irina devine numărul 1, iar ei i se alătură Alexandra Dulgheru, doar rezervă cu Spania. Irina pierde primul meci, dar Alexandra egalează. O combinație între probleme medicale și o decizie tactică extrem de inspirată a căpitanului Alina Tecșor Cercel o trimite pe teren în al treilea meci de simplu pe Andreea Mitu; efectul surprizei e excelent, Andreea o bate pe Genie Bouchard, iar Alexandra Dulgheru mai punctează o dată, aducând punctul decisiv pentru calificarea în Grupa Mondială. La dublu apare un cuplu inedit, Raluca Olaru și Andreea Mitu.

Concluzia e evidentă: punctul forte în toată această serie nemaipomenită de șapte victorii consecutive a fost echipa. Echipa, nu o jucătoare sau alta. Meciurile de până acum nu au fost câștigate de o singură jucătoare; contribuțiile au venit din mai multe părți. Fetele s-au succedat în rolul de jucătoare decisivă, au avut, pe rând, zile proaste și zile bune, dar au înțeles rostul acestei competiții. Ca și Cupa Davis, Fed Cup este un format în care surprizele abundă, iar reperele sunt diferite de ce se întâmplă în circuit; nu o dată jucătoarele cu clasament mai slab și-au tras în spate echipele, jucând un tenis mult peste ce ar fi indicat clasamentul. Contextul e mereu foarte important: detalii precum suprafața, momentul din calendar, locația, publicul, turneele anterioare și cele următoare, accidentările, inspirația căpitanilor, tragerea la sorți, forma de moment, o motivație suplimentară – toate astea pot decide meciuri. Mai bine zis, ele decid meciurile, nu clasamentul jucătoarelor. Devine un punct forte multitudinea de opțiuni pe care le are o echipă, team depth-ul.

Ca și adversara ei de la Cluj, România stă bine la acest capitol. Este un aspect cu care ne-am mândrit în acești doi-trei ani, zâmbind la confortul pe care ți-l oferă gândul că, în caz de “ceva”, suntem acoperiți, avem și un plan B. Treaba asta ne-a făcut să ne simțim bine. Acum, când, așa cum se întâmplă în sport, a venit un moment greu, în care avem nevoie de aceste soluții, e timpul să nu ne panicăm sau să vărsăm responsabilitatea într-o singură direcție. Dimpotrivă, e timpul să ne arătăm încrederea în celelalte jucătoare care pot juca la Cluj. E, de asemenea, momentul să le arătăm că le susținem indiferent de rezultat și indiferent de componența echipei. Arătându-le că avem încredere în șansele celor care vor intra pe teren, le arătăm că le respectăm, atât individual, cât și ca grup. 

Evident, meciul cu Cehia este teribil de greu. Dar ar fi fost teribil de greu chiar și cu prezența Simonei. Este, în același timp, greu și pentru adversarele noastre. Cehia a câștigat de patru ori Fed Cup în ultimii cinci ani, și vine întrebarea firească în astfel de circumstanțe: cât timp vor mai fi motivate s-o ia de la capăt? Mai ales că și ele au probleme de sănătate și de formă. Mai ales că suntem într-un sezon plin, complicat de prezența Jocurilor Olimpice, în care, să nu se păcălească nimeni, competițiile pe echipă (Fed Cup, Davis Cup) trec pe planul al treilea ca importanță.

Foarte probabil și pentru cehoaice prioritățile se schimbă repede. Cu Safarova afectată de probleme de sănătate în ultima jumătate de an, cu Kvitova care joacă în timp ce se vindecă de mononucleoză și are rezultate oscilante, cu o Pliskova care încă n-a convins la cel mai înalt nivel, Cehia este solidă, dar are și hibe.

Iată suficiente motive să ne arătăm susținerea pentru echipa României de Fed Cup, indiferent de componența ei. Iată de ce nu trebuie să ne întristăm și să ne aruncăm biletele în aer. Pentru că, și în condițiile în care suntem lipsiți de numărul 2 mondial, meciul SE JOACĂ.

Bun. Dar cine-l va juca, din partea noastră? Cu ce opțiuni este lăsată Alina Tecșor Cercel înainte de decizia finală pe care trebuie s-o anunțe miercuri? Să vedem:

Irina Begu. A început anul cu un ghinion teribil, accidentându-se la genunchi la Shenzhen, în meciul cu recenta revelație de la AO, Anna-Lena Friedsam. La Australian Open, Irina n-a fost gata să joace la potențialul ei normal, așa că a pierdut fără multă poveste în fața Johannei Larsson. După meci, Irina ne-a povestit cât de greu i-a fost să accepte faptul că munca de peste sezon n-a putut fi fructificată la Melbourne. ““Da, încă nu m-am refăcut. Am crezut că sunt 100 la 100 refăcută, mai bine spus am sperat că sunt 100 la 100 refăcută, însă problema pe care am avut-o la Shenzhen încă îmi dă dureri de cap. La genunchi m-am accidentat. Câteva zile nu am putut nici să merg, am făcut un RMN, eu am crezut că situația e un pic sub control, însă atunci când ești în circuit și nu acasă, poate recuperarea este mai puțin bună precum mi-aș fi dorit eu să fie. Însă asta este. Am încercat tot ce pot ca să fiu aici aptă și să joc cel mai bun tenis al meu. La antrenament m-am simțit bine. Însă efortul pe care îl faci în timpul unui meci este diferit față de antrenament. La unele mișcări simțeam durerea, a intervenit și frica de a nu înrăutăți situația și nu am fost eu cum aș fi vrut să fiu pe teren”, a spus Irina, cu ochii în lacrimi.

A doua zi, Irina a apărut cu piciorul bandajat zdravăn la meciul de dublu pierdut alături de Monica Niculescu, și a jucat cu reținere, limitându-se să se angajeze într-un efort fizic normal, protejându-și piciorul cât s-a putut de mult. Irina a putut fi văzută zilele următoare destul de abătută și, mai grav, șchipătând în baza de la Melbourne, iar perspectiva în ce-o privește nu este, din mai multe surse, tocmai una colorată. E dificil de spus la acest moment dacă Irina va fi disponibilă pentru meciul de Fed Cup de la Cluj; totul depinde, foarte probabil, de ce îi vor spune doctorii din țară. 

“Deocamdată mă gândesc la sănătate, că asta e cel mai important. Atunci când voi simți că sunt 100 la 100 aptă să joc, mă voi gândi și la Fed Cup”, ne-a spus Irina la Melbourne.

Monica Niculescu. De regulă o soluție indiscutabilă la dublu și o opțiune mereu la îndemână pentru meciurile de simplu, Monica Niculescu se îndreaptă spre o situație în care va avea, foarte probabil, un weekend plin la Cluj. Absentă la ultimul meci, cel cu Canada, Moni este de această dată printre puținele românce care, din fericire, nu au probleme de sănătate majore. Monica a avut un început bun de an, dar, ca s-o cităm pe ea, lucrurile “nu s-au legat”. A jucat strâns cu Watson la Hobart, meci cedat după trei mingi de meci irosite, apoi a jucat foarte bine cu Teliana Pereira la Melbourne și a cedat într-un meci cu o rusoaică inspirată, Elisaveta Kulitchcova. “Mi se pare că joc mult mai bine acum, mi-am îmbunătățit serviciul, mi-am îmbunătățit mentalul”, a spus Monica.

Alexandra Dulgheru. În ambele discuții cu Alexandra de la Melbourne am amintit despre Fed Cup și de fiecare dată, Alex și-a arătat deplina disponibilitate de a ajuta echipa din orice postură:

“E o competiție diferită. Noi privim cu bucurie această oportunitate. Eu cred că ele au de pierdut, nu noi. Trebuie să vedem un pic cum reușim să ne reparăm până atunci, pentru că fiecare a mai avut câteva probleme de sănătate. Eu cred că putem face o surpriză plăcută, important este să avem atitudine, să ne simțim bine pe teren, mai ales că vom avea publicul de partea noastră, nimic nu este imposibil.”

Întrebată cum ar face echipa de Fed Cup, Alex a răspuns că, în mod normal, totul se decide după clasament, însă de regulă deciziile se iau în funcție de forma de la momentul meciului:  “Normal aș lua după clasament, nu? Prima e Simona, a doua e Irina, dublul e Irina cu Monica, dar și Irina a avut niște probleme de sănătate. Totul se alege la fața locului, în funcție de forma la acel moment. Dar nimic nu e sigur. Mi-ar plăcea să-mi ajut echipa. Normal sunt numărul 4. La Galați am fost în echipă, dar n-am jucat, am fost mereu cu sufletul alături de fete, apoi în Canada am jucat. Eu voi fi mereu alături de echipă așa cum pot.”

Problema este că Alexandra este, la rândul, afectată de noi probleme la genunchi: “Când ajung acasă o să văd un doctor, să vedem exact ce se întâmplă. Să joci numai cu antiinflamatoare nu e o soluție pe termen lung. Faci asta pentru un Grand Slam, dar… Sper să mă refac până la Fed Cup”, a spus Dulgheru. 

Dacă va fi sănătoasă, Alex are un argument solid pentru titularizare, dar și pentru a da încredere fanilor: a jucat mereu strâns cu cehoaicele, lucru de care și-a reamintit cu plăcere. În 2011, ea a învins-o pe Petra Kvitova la US Open, în turul 1, iar anul trecut a pierdut dramatic la Moscova, în tiebreakul decisivului, contra unei Karolina Pliskova care încă mai trăgea pentru calificarea la Singapore.

Andreea Mitu. Din fericire, Andreea e sănătoasă, dar are alte probleme. “Am nevoie de meciuri”, a spus ea, după eliminarea suferită în fața Juliei Goerges. Mai exact, de încrederea pe care i-o aduc victoriile.

“Sunt a 5-a! De ce mă întrebi pe mine?”, a zâmbit Andreea, atunci când am adus discuția despre Fed Cup. “Îmi doresc ca toate fetele să fie sănătoase și să joace. E un meci foarte important și greu. Nici ele nu-s ok, Safarova s-a retras de aici, Kvitova s-a retras de la turneele pre-AO. Dar au atâtea jucătoare încât pot alcătui lejer două echipe. Nu contează cu cine vin ele, important cum suntem noi și ce jucăm. Fetele joacă, Simona își revine. N-am fost niciodată la Cluj. Alina trebuie să aleagă pe cine e cel mai fit la ora actuală.”

Când i-am atras atenția că ar putea fi o soluție bună contra Pliskovei, pe care a bătut-o într-un meci grozav la Roland Garros 2015, Andreea a zâmbit din nou: “Pliskova, a, că am bătut-o? Păi și pe Goerges am mai bătut-o, azi de ce n-am reușit… Important e ca noi să fim o echipă. Oricine se duce acolo să joace bine, pentru echipă. E altceva la Fed Cup, e team spirit, altceva față de turneele din circuit. Poate nu te simți bine, dar nu joci numai pentru tine, joci pentru țară”. 

Andreea, care joacă în această săptămână un 50k din Franța, avea în plan un alt turneu de o factură asemănătoare în săptămâna următoare, dar spune că ar veni fără discuție în cazul în care ar fi convocată. 

Raluca Olaru. Dacă Irina nu poate juca deloc, prezența Ralucăi Olaru ar oferi stabilitate pentru meciul de dublu, foarte posibil unul decisiv. Raluca a început bine sezonul și a fost foarte aproape de o victorie grozavă cu cele două jucătoare care domină la acest moment dublul feminin, Martina Hingis și Sania Mirza: “Meciul e greu, evident. Cehia e o echipă redutabilă. Mă bucur că jucăm acasă, în special în sala de la Cluj, care înțeleg că e superbă, am un feeling că va fi o atmosferă frumoasă. Și indiferent de rezultat, vom avea de câștigat și va fi un moment bun pentru echipă. Despre echipă, nu pot să spun decât că deciziile vor fi luate de căpitan. Și până acum s-a dovedit un căpitan bun, a luat deciziii inspirate”, a spus Raluca.  

Alte potențiale soluții în caz de și mai multe probleme de sănătate: Patricia Țig este cel mai nou nou care bate la ușa Top 100, iar potențialul acesteia a fost deja comentat și evidențiat de mai multe ori pe site. Patricia a început să joace constant și dublu, având succes alături de Andreea Mitu, cu care are în cont o finală și o semifinală în WTA. Sorana Cîrstea este, de asemenea, jucătoarea pe care toți fanii și toată lumea tenisului și-ar dori-o reintrată cât mai rapid în circuitul echipei de Fed Cup și în tenisul mare, dar situația ei fizică este neclară. Sorana luptă să-și recapete forma sportivă și a jucat prima ei finală după mai bine de doi ani, într-un ITF de 25k la Guaruja.

***

Toate fetele cu care am discutat la Melbourne (inclusiv Simona) s-au arătat încântate că se pot regăsi în formula de echipă națională, una care le-a adus atâtea motive de bucurie în ultimii doi ani. “Mie mi-a plăcut mereu atmosfera de Fed Cup de la Galați. Sper să iasă bine, să fim sănătoase. O să fie meciuri grele, și emoțional, și fizic”, a spus Monica.  

Simona, la rândul ei, a făcut referire la întâlnirea fetelor de la Melbourne: “Cu Cehia va fi greu, bineînțeles, au atâta experiență în Fed Cup, au câștigat de atâta ori.  Așa-i, ne-am văzut aici. Eram cinci în vestiar și a fost un moment plăcut să fim atâtea românce, să vorbim, am vorbit și de Fed Cup. Sunt emoții, bineînțeles, fiecare fată, fiecare jucătoare de la noi are emoții, dar e normal și trebuie să ne susținem una pe alta și să mergem la Cluj cu capul sus, n-avem ce pierde, avem doar de câștigat. E prima dată în sferturi, și așa că trebuie să avem încredere”, mi-a spus Simona după înfrângerea cu Zhang, cu mult înainte să știe că nu va putea juca.

Tot despre bucuria fetelor de a se revedea ne-a detaliat și Alexandra: “Chiar ne-am întâlnit acum înainte de meci, eram toate patru în vestiar, eu, Monica, Irina și Simona. Și chiar ziceam: uite, suntem aici echipa de la Fed Cup. Vorbeam și noi ca fetele. De ale noastre, de rochiile cu care ne vom îmbrăca la dineu, încercam să ne relaxăm un pic. Chiar zicea Monica, băi, dar Fed Cup-ul ăsta deja se apropie. Pare departe, dar atât de aproape. Avem mereu emoțiile de rigoare la un meci de Fed Cup. Dar de fiecare dată a fost… nu știu, sunt altfel de emoții și te ajută. Tenisul e un sport individual, iar Fed Cup ne ajută să fim o echipă”.

Irina a completat: “Întotdeauna Fed Cup a însemnat mult pentru mine și am jucat cu drag. Sunt alte emoții, e o atmosferă foarte plăcută, mai ales când joci acasă. Ai publicul în spatele tău și ei te susțin cu toată puterea și simți lucrul acesta. Ți se face pielea de găină când asculți imnul și oamenii strigă.”

***

Cu ce rămânem din această evaluare? Misiunea Alinei Tecșor-Cercel nu este simplă, dată fiind multitudinea de variabile. Cu Simona absentă, cele două titulare de simplu s-ar alege în mod normal dintre Irina, Monica și Alexandra. Dar două dintre aceste trei sunt sub semnul întrebării și trebuie așteptat verdictul medicilor. Caz în care numele Andreei intră în ecuație.

Dacă Irina nu poate, la rândul ei, juca deloc, atunci o formulă cu Monica, Alexandra, Andreea și Raluca prinde contur. Am avea trei opțiuni competente la simplu și cel puțin o variantă foarte bună la dublu. În funcție de cum s-ar simți Alexandra și de ce echipă propune Cehia, se poate jongla cu titularele de la simplu, iar Andreea ar putea fi folosită iar ca element surpriză în a doua zi, de ce nu chiar contra Pliskovei. De asemenea, o pereche Monica – Raluca este redutabilă la dublu; cele două au mai jucat un turneu în 2014, la Wuhan.  

 

“Dacă ar fi așa ușor, am fi ca mașinile, ne-am duce, ne-am repara, am schimba piesele și apoi, gata. Marea problemă cu sportul de performanță e că nu poți să controlezi, va fi tot timpul o problemă cu accidentările” – Alexandra Dulgheru.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi