Cincinnati | Cuvinte cheie: Sorana, Monica, Sharapova, Fognini, Federer

Adrian Țoca | 14 august 2013

Cincy a început în forță, prima victimă de renume fiind Maria Sharapova, care a pierdut primul meci cu Jimmy Connors ca antrenor. La rându-i, Roger Federer s-a reîntors la vechea rachetă, câștigând meciul de debut

Sorana i-a lăsat locul Monicăi

După ce a ținut capul de afiș al săptămânii trecute, când a învins două foste ocupante ale primului loc în clasamentul mondial, respectiv două campioane de Slam în drumul către prima ei finală de Premier a carierei, Sorana Cîrstea a luat o decizie inspirată și foarte matură, alegând să sară peste Cincy, așa cum am anunțat încă de aseară, pe pagina noastră de Facebook. Motivul oficial îl reprezintă o suprasolicitare a mușchilor abdominali, însă, cel mai probabil, Sorana a ales să fie prudentă și să se odihnească puțin înainte de US Open și după o perioadă din cale afară de solicitantă. În ultimele trei săptămâni, jucătoarea noastră a evoluat în trei turnee consecutive (semifinală la Stanford, sfert la Washington, finală la Toronto), adunând 13 meciuri de simplu (bilanț 10-3), plus alte două de dublu (0-2).

De retragerea Soranei a profitat, din fericire, tot o româncă. Monica Niculescu pierduse în calificări, dar a prins locul devenit disponibil în calitate de lucky-loser, oportunitate de care a profitat din plin. Monica a învins-o clar pe Yanina Wickmayer, fostă semifinalistă la US Open în urmă cu câțiva ani, scor 6-1, 6-2, și o va întâlni în turul 2 pe Caroline Wozniacki.

Tot în turul 2 joacă azi Simona Halep, într-un meci foarte interesant. Simo, care a trecut, la primul meci post-revenire de S.Hsieh, va încerca să o învingă pe proaspăta campioană de la Wimbledon, Marion Bartoli.

Revenind la Sorana, într-un material publicat de site-ul WTA, și care se focusează pe contribuția lui Darren Cahill la parcursul ei de săptămâna trecută, contribuție de care am scris și noi pe larg, Sorana are numai cuvinte de laudă pentru fanii români care au încurajat-o la Toronto. „Au făcut o atmosferă incredibilă și m-au făcut să mă simt ca acasă. Am fost foarte surprinsă să văd atât de mulți români și atât de multe steaguri. Parcă toată lumea era îmbrăcată în tricouri galbene! Au fost foarte gălăgioși, m-au susținut în permanență și au avut numai cuvinte bune, ca să mă țină motivată. A fost ceva foarte, foarte plăcut de văzut și sunt foarte recunoscătoare pentru sprijinul lor”, a spus Sorana, care a mai mulțumit fanilor și pe Twitter.

Start nefast pentru Sharapova

N-a fost cea mai convenabilă tragere la sorți pentru Masha. La primul ei turneu post-accidentarea de la Wimbledon, Sharapova a dat peste Sloane Stephens, una dintre promisiunile de viitor care deja au confirmat în prezent, dar, mai relevant, cu mai multe meciuri în picioare decât Sharapova. Sloane a fost, de asemenea, la un singur loc distanță de a prinde lista capilor de serie, ceea ce n-o face tocmai cea mai accesibilă adversară pentru un tur 2. Masha a condus însă cu 6-2, 2-0, dar n-a putut închide, iar Stephens a revenit, treptat, în meci, ajutată și de tonele de erori neforțate ale rusoaicei, care a adunat 62 la număr. Sloane s-a impus, în cele din urmă, cu 2-6, 7-6, 6-3, deși, la rându-i, a avut ceva emoții la final, făcând două duble greșeli la primele două mingi de meci.

Nu tocmai un start ideal pentru parteneriatul Sharapova – Jimmy Connors. Rusoaica și-a văzut oprită o serie-record de 36 de turnee consecutive la care câștigase primul ei meci, ultima eliminare atât de timpurie datând de la Tokyo 2010. Este, de asemenea, un eșec care o pune în situația de a merge la US Open cu un singur meci în picioare între Wimbledon și Flushing Meadows. Asta, dacă nu cumva își va călca peste obicei și va accepta un wild-card la New Haven, în săptămâna premergătoare ultimului Slam al anului. Dar Sharapova n-a jucat aproape niciodată într-un turneu care precede un Slam de-a lungul carierei. De văzut dacă-și va schimba obiceiul acum.

Pentru Sloane a fost a doua victorie a anului la o jucătoare de Top 3, după ce a eliminat-o pe Serena Williams de la Australian Open.

Din restul meciurilor, de notat cel mai nou scurtcircuit al Anei Ivanovic, care a irosit 5 mingi de meci și un avantaj de 6-2, 5-2 înainte de a pierde cu Alize Cornet. Iar prima tentativă a lui Sabine Lisicki de a arăta că poate deveni periculoasă și altundeva decât pe iarbă nu s-a terminat prea grozav, finalista de la Wimbledon cedând în trei seturi cu Jankovic.

Federer s-a întors la vechea rachetă

Reapariția pe teren a lui Roger Federer, după eliminarea de la Wimbledon și rătăcirile din mini-sezonul intermezzo de zgură, a fost așteptată cu mare interes, mai cu seamă că backgroundul în care se găsește elvețianul acum este unul destul de complicat, pe axa rachetă – spate – formă sportivă – clasament. Lesne de închipuit cam câtă nevoie avea RF de o victorie în meciul de debut la ultimul turneu în care intră (pentru o vreme) în calitate de campion en-titre. După câteva zile în care s-a antrenat, pe rând, atât cu noua rachetă, cât și cu vechea, Federer a decis, în urma unei ședințe de antrenament la care publicul n-a mai avut acces, să se întoarcă la vechea dragoste, Wilson Pro Staff 90. „Am simțit că în clipa asta trebuie să simplific totul și să joc cu ceea ce știu eu mai bine”, a explicat, după meciul cu Kohlschreiber, elvețianul.

Iar vechea rachetă a adus și victoria, un 6-3, 7-6 nu lipsit de emoții. În setul doi, Federer a trebuit să recupereze un break, în tie-break a salvat o minge de set, iar per total, raportul conversiilor mingilor de break a fost în nota tradițional-dezastruoasă, adică 2 din 11. Dar, dincolo de toate astea, victoria e victorie, ba chiar, fără nicio glumă, e o victorie mare, la ce înfrângeri a contabilizat RF în ultimele săptămâni. Impresia lăsată a fost, deși nu din cale afară de spectaculoasă, mult peste ce am văzut la Hamburg/Gstaad, iar spatele pare să fi fost mai bine. Lucru notabil, în condițiile în care meciul s-a jucat seara de la 10, ora locală, iar condițiile atmosferice (vânt și destul de rece) nu-s tocmai grozave pentru un tip de 32 de ani cu probleme cronice la spate.

Federer îl va întâlni, în turul 3, pe învingătorul dintre Haas și Granollers, un alt meci must-win pentru elvețian. Dacă nu va trece de sferturi la Cincy (și știm pe cine ar trebui să întâlnească în sferturi), Federer va coborî pe locul 6 de luni, urmând să fie depășit de Berdych. Bine, locul 5 sau 6 contează prea puțin în perspectiva US Open (câtă vreme nu e în 1-4, locurile 5-8 îi deschid aceleași perspective la tragerea la sorți de la New York), însă Federer are oricum nevoie mare de puncte, altfel locul 5 sau 6 o să fie, la rândul lor, greu de păstrat în următoarele luni.

Tipic Fabio. Fognini și-a făcut singur break

De la Fabio Fognini nu știi niciodată la ce să te aștepți. Talentul său este incontestabil, iar când e cu adevărat concentrat și motivat, poate produce execuții sublime și meciuri de o calitate mult peste media carierei sale. Pe de altă parte, ca orice italian care se respectă, Fabio nu poate fi … Fabio fără câteva teatralisme absolut gratuite. Și e păcat, pentru că luna trecută ne-a arătat de ce e în stare când chiar joacă tenis, ajungând în trei finale consecutive pe zgură. A câștigat la Stuttgart și la Hamburg, apoi a făcut finala la Umag, după un alt meci de poveste cu Monfils în semifinale (a irosit un 5-0 în decisiv, apoi a salvat mingi de meci la 5-6 și a câștigat, într-un final, în tiebreak).

La Cincinnati, Fabio a redevenit acel Fabio, varianta lui mai puțin profesionistă. Condus cu 2-6, 4-5 de Radek Stepanek, italianul servea ca să rămână în meci. A început cu două duble greșeli, motiv pentru care a trimis iute o minge în afara stadionului, fără să fie la curent că mai avea un warning pentru un gest similar. Așa că arbitrul de scaun, reputatul Gerry Armstrong, i-a dat point penalty. Trei mingi de meci, așadar. Moment în care Fabio a decis să facă foot fault intenționat la ambele servicii, pierzând astfel meciul fără ca Stepanek să atingă măcar mingea în tot game-ul. Video-ul, aici:  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi