Cinci subiecte de urmărit la Cincinnati: Fără Sharapova, din nou; Simona forțează locul 2, iar Federer și Nadal sunt așteptați de toată lumea

Adrian Țoca | 19 august 2015

Rusoaica s-a retras din turneu în ultimul moment, explicând că nu s-a putut recupera în timp util pentru primul meci. Asta o lasă descoperită în cursa pentru locul 2. Și în ATP se joacă locul 2 înainte de US Open, cu Federer și Murray în luptă directă. Între timp, Novak Djokovic încearcă să realizeze o performanță nemaifăcută. Urmează câteva zile tari de tot.

Cu meciurile de pe cele două tablouri avansând printre scurtele pauze de ploaie, marile nume încep să-și facă simțite prezențele. Motiv să aruncăm o privire mai atentă spre punctele de interes ale acestei săptămâni, ultimul mare turneu de dinainte de US Open. Implicit, și ultima șansă pentru diverse mișcări pe lista capilor de serie sau pentru rezultate de moral la cel mai înalt nivel.

 

Cursa Simonei pentru locul secund

Probabil un subiect mai important pentru fani decât pentru jucătoare, dar locul al doilea din clasamentul WTA e din nou pus pe masă. Iar vestea de noaptea trecută simplifică socotelile: după ce a sărit peste turneul de la Toronto, Maria Sharapova a anunțat că nu poate juca nici la Cincy, declarându-se incomplet refăcută după accidentarea la piciorul drept. Rusoaica s-a antrenat în aceste zile la turneu, dar spune că a pierdut cursa cu timpul și, cu US Open după colț, e un risc prea mare pe care și l-ar asuma dacă ar intra pe teren acum. Exprimarea aleasă de rusoaică dă motive de optimism fanilor ei în ce privește prezența la Flushing Meadows, imediat pusă sub semnul întrebării de această a doua retragere consecutivă. Cum Sharapova nu joacă turnee în săptămâna premergătoare unui Slam, asta înseamnă că ea va ajunge la New York fără niciun turneu pregătitor pe hard. Și mai înseamnă un lucru, o curiozitate statistică: dacă va juca USO, asta înseamnă că Maria va juca trei Grand Slamuri consecutive, fără niciun alt turneu între ele. Iar, afară de cazul vreunei schimbări de ultim moment, întreg programul rusoaicei până la finalul anului nu mai include decât USO, Beijing și Singapore (ca și Serena, sare peste Wuhan).

Maria era favorită 2 (va fi înlocuită de Lucic-Baroni pe tablou), pe partea Simonei, cu care s-ar fi putut întâlni în semifinale. Ipotetica lor confruntare se amână însă, iar Halep o poate depăși în clasamentul WTA în cazul în care ajunge în finală. Miza locului 2 la acest punct din sezon e clară: cine îl ocupă săptămâna viitoare nu va fi pe aceeași parte de tablou cu Serena la US Open, lucru destul de important.

În ce o privește, după câteva zile de odihnă și de recuperare după problemele de sănătate suferite în finala de la Toronto, timp în care și-a făcut și reapariția pe Twitter, Simona deschide azi (18:00, ora Ro) cu Kristina Mladenovic (cea care a trecut ieri de Hantuchova). E șansa unei revanșe pentru româncă, ea fiind învinsă în ambele confruntări directe de Kiki, la Paris, în 2014, și anul acesta, la Birmingham, pe iarbă, în tiebreak-ul decisivului.

 

Șansă bună pentru Irina

Pe lângă Simona, Irina Begu, cealaltă româncă de pe tablou, e și ea în turul al doilea, după o victorie solidă cu Alize Cornet (6-4, 6-4). Irina are o șansă serioasă să avanseze din nou la un turneu Premier 5; o va revedea în turul secund pe Anna Schmiedlova, campioana de la București. Anna a învins-o, în cel mai bun meci al turneului de până acum, pe Agnieszka Radwanska. Irina a mai jucat de două ori cu sportiva slovacă, de fiecare dată pe zgură, ele împărțindu-și victoriile.

După parcursuri mai puțin reușite la Montreal, Horia Tecău și Florin Mergea încearcă să capete puțină viteză pe hard înainte de US Open. Mergea/Bopanna deschid cu francezii Herbert/Mahut, iar Tecău/Rojer îi revăd pe Peya/Soares. Pe tabloul feminin de dublu n-au mai rămas românce, Irina și Monica fiind eliminate.

Cursa pentru locul 2 în ATP

Ca și în WTA, și în ATP locul al doilea e disputat la Cincinnati. Andy Murray l-a depășit în această săptămână pe Roger Federer, britanicul revenind pe locul al doilea după fix doi ani. După ce l-a învins pe Novak Djokovic, punând capăt unei serii de opt înfrângeri consecutive, Murray se va orienta să facă același lucru și cu campionul elvețian, în cazul în care cei doi se vor confrunta în semifinale, așa cum indică sorții. Murray a pierdut ultimele patru meciuri directe cu Federer, cel mai recent la Wimbledon. Interesant e că ei doi au mai jucat de trei ori la Cincy, inclusiv faimosul meci din 2006. Atunci, în plin an excepțional al lui Federer, Murray (pe atunci de 18 ani) i-a administrat una dintre cele numai cinci înfrângeri ale anului (restul de patru fiind la Nadal). Ulterior în acel an, Federer n-a mai pierdut până la finalul anului (29 de meciuri, parte din streak-ul său de 41 de victorii, career best).

Murray are două Mastersuri câștigate consecutiv și crește calitativ și în încredere de la o săptămână la alta. Britanicul debutează azi cu Mardy Fish, în vreme ce Federer, după o lună de pauză, dar odihnit în condițiile absenței de la Montreal, l-a învins foarte ușor pe Roberto Bautista-Agut, noaptea trecută.

Cu 415 puncte avans pentru britanic, scenariile stau în felul următor: dacă Murray ajunge în finală, atunci locul 2 este garantat pentru US Open. Dacă Murray ajunge în semifinale, atunci Federer are nevoie să câștige turneul (și, evident, să-l bată pe britanic). Dacă Murray pierde înainte de semifinale, atunci lui Federer îi e suficientă finala. 

Logica locului 2 e aceeași ca la fete: evitarea în semifinale a marelui favorit al turneului, Novak Djokovic.

Djokovic încearcă să completeze colecția

Dacă tot vorbim de sârb, el are, la rândul său, o motivație mare și clară săptămâna aceasta. O fi ea din categoria statistică, dar astfel de realizări sunt importante pentru sârb – mai cu seamă când vine vorba de un record pe care nu l-a mai reușit nimeni. Nole a ratat, la Roland Garros, șansa de a-și completa colecția de Slamuri, dar poate realiza săptămâna aceasta Career Golden Masters, o performanță neatinsă până acum de vreun jucător. Djokovic a câștigat toate celelalte turnee Masters – mai puțin Cincy, unde a pierdut patru finale (două la Federer, două la Murray). Dacă va lua titlul săptămâna aceasta, își va completa puzzle-ul și va deveni primul din lume cu o astfel de performanță remarcabilă.

“Anul acesta e unul dintre cei mai buni ai carierei mele – cu două Slamuri, am deja 50 de victorii când abia am trecut de jumătatea anului. Mă simt grozav pe teren, foarte încrezător și sper că voi putea folosi asta în favoarea mea în această săptămână”.

Cu Nishikori retras și cu Isner deja eliminat – două potențiale necazuri mai puțin – Novak are un traseu relativ lejer spre finală; tot ce trebuie să facă e să se îngrijească de Stan Wawrinka. Rejucarea finalei de la Roland Garros ar putea avea loc în sferturi, dacă ei ajung în siguranță acolo.

Se va petrece, în sfârșit, un nou Fedal?

Și, firește, când vine vorba de sferturi, toți ochii sunt ațintiți spre Marea Reuniune, care face ce face și nu se mai întâmplă: Federer – Nadal. Cei doi sunt iar pe aceeași parte de tablou, iar acum șansele sunt mult mai mari ca în alte ocazii. Dacă Federer deja a făcut jumătate de treabă (mai trebuie să treacă de Anderson sau Sock pentru sferturi), Rafa are ceva mai multe griji. A scăpat de Milos Raonic de pe partea sa (scos de Feliciano Lopez), dar, până la Feliciano (sau Seppi), Rafa trebuie să se vadă cu francezul Jeremy Chardy, care a arătat joc bun și mult curaj săptămâna trecută, la Montreal.

Acum doi ani, Roger și Rafa s-au văzut tot la Cincy, dar condițiile erau fix pe dos: Federer în mare criză de formă și de încredere, Nadal, în full flow. De atunci, doar două meciuri directe s-au mai produs, și a trecut destul de mult de la cel mai recent, semifinala AO 2014.

Federer a pierdut ultimele cinci meciuri directe (patru dintre ele întâmplându-se în păcătosul său an 2013) și n-a mai câștigat contra rivalului său din 2012, de la Indian Wells. Cu potențialele Roger – Rafa și Novak – Stan, Cincy ar avea un cuplaj de meciuri de vis în sferturi.

 

| Am lansat primul nostru Podcast! Ascultă-l și citește detaliile AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi