Cinci lucruri de urmărit în prima zi a turneului de la Australian Open 2019

Radu Marina | 13 ianuarie 2019

Prima zi de la Australian Open e incredibil de aglomerată în ce privește meciurile promițătoare. Am răsfoit prin oferta de meciuri ca să le identificăm pe cele de neratat.

1. Andy Murray – Roberto Bautista Agut, în ceea ce ar putea fi ultimul meci din cariera lui Andy (sau ultimul în Australia).

Când spuneam săptămâna trecută că Roberto Bautista Agut nu e tipul de adversar pe care cineva să și-l dorească în primele tururi la Melbourne, nu m-am gândit o secundă că acel adversar ar putea fi Andy. Și mai mult, nu mi-aș fi imaginat importanța pe care avea să o capete un astfel de meci, după anunțul trist făcut de Murray.

Chiar și fără întregul context al anunțului de retragere a lui Murray, meciul era unul de văzut; un meci de prim tur, la un Slam, pe sistemul cel mai bun din cinci seturi între un jucător în mare formă și între unul extrem de valoros nu se putea rata. Acum, pe lângă toate astea, meciul a devenit unul cu și mai multe implicații.

O înfrângere în fața lui Roberto Bautist Agut, neînvins în acest an, ar înseamna că Murray își va încheia aventura în Australia mult prea devreme, existând chiar posibilitatea ca acest meci să fie ultimul din cariera sa. Asta în cazul în care sănătatea nu-i va permite să joace la Wimbledon, locul în care el dorește să se retragă.

Cu toate astea, deși Roberto Bautista Agut e în mare formă, are deja bifate victorii la Wawrinka, Djokovic și a câștigat un titlu înca din prima săptămână de competiție a noului an, nu trebuie să uităm că vorbim totuși de Andy Murray, cel care în cele trei întâlniri cu spaniolul nu a pierdut nici măcar un set.

Întâlnirea dintre Murray și Bautista Agut este programată luni, al patrulea meci pe Melbourne Arena (undeva în jurul orei 09:00, ora României).

2. Roger Federer și Caroline Wozniacki își încep apărarea titlului în fața unor adversari obișnuiți să strice petrecerile

Tot mâine, Federer și Wozniacki, campionii din 2018 la simplu, vor juca primul lor meci de la această ediție a AO19. La prima vedere, cei doi nu au o misiune tocmai grea. Întâlnesc doi adversari cu care au mai jucat până acum și pe care i-au învins de fiecare dată (Federer îl conduce cu 6-0 pe Denis Istomin la întâlnirile direct, Wozniacki a învins-o pe Alison Van Uytvanck în singurul lor meci jucat).

Interesant este, totuși, că atât Istomin cât și Van Uytvanck s-au mai aflat în poziția asta, de a juca în primele tururi al unui Slam cu campionii en-titre. Și culmea, amândoi au ieșit de fiecare dată învingători. În 2017, Denis Istomin îl învingea în turul doi, după cinci seturi, chiar la Melbourne pe Novak Djokovic, care câștigase turneul în 2016. Iar anul trecut, Van Uytvanck a învins-o în primul tur la Wimbledon pe Garbine Muguruza, campioana din 2017.

Cele două meciuri sunt programate în sesiunea de seară de pe Rod Laver (începând cu ora 10:00, ora României). Prima care începe apărarea țitului este Caroline Wozniacki, urmată apoi de Roger Federer.

Ca o scurtă paranteză aici, e important de subliniat că ultima jucătoare care a reușit să-și apere titlul la Melbourne a fost Victoria Azarenka (2012, 2013).

3. Rafael Nadal la primul meci oficial din 2019.

Un singur meci întreg a jucat Rafael Nadal în sezonul 2019, și acela fiind un demonstrativ din cadrul turneului de la Abu Dhabi. Semnele venite dinspre el sunt bune însă, deși acesta va fi primul lui meci oficial după aproape patru luni de pauză, de la acea semifinală US Open cu Juan Martin Del Potro, în care a fost forțat să se retragă.

Acest prim meci oficial din 2019, care va fi împotriva australianului James Duckworth, beneficiarul unui wild card, ar putea să aducă câteva răspunsuri căutate de fanii lui, și nu numai: unde se situează din punct de vedere fizic, cât de departe e de forma obișnuită, cât de mult poate avansa spre fazele finale și cât vor conta acele micile ajustări făcute la serviciu.

4. Alte dueluri tari din prima zi.

Farmecul primelor zile ale unui Grand Slam e dat de multitudinea de opțiuni pe care le ai la îndemână, având la dispoziție zeci de meciuri care mai de care mai interesante, unele chiar în același timp.

Diferența principală anul acesta e dată de numărul mai ridicat decât de obicei al meciurile tari încă din primul tur. Și asta din cauza unor jucători valoroși care sunt în plin proces de revenire după accidentările avute ori care pur și simplu nu s-au regăsit în sezonul trecut și au căzut mult în clasament. De aceea, pe lângă Murray – Bautista Agut, în prima zi a Australian Open, mai avem meciuri precum Kyle Edmund (semifinalist anul trecut) – Tomas Berdych; Grigor Dimitrov – Janko Tisparevic, Donna Vekic – Kristina Mladenovic, Belinda Bencic – Katerina Siniakova.

Avem și meciuri cu mult potențial. Fie că e vorba de o surpriză, fie că e vorba de un meci mai spectulos, fie mai dramatic: un Yulia Putintseva – Barbora Strycova (al doilea meci pe terenul cinci) poate fi deschis oricărui rezultat și te poți aștepta la absolut orice de la acest meci; un Petra Kvitova – Magdalena Rybarikova (meciul cinci pe Melbourne Arena) poate deveni brusc spectaculos într-o întâlnire a două stiluri complet diferite.

5. Ce românce joacă în prima zi.

Din cele șase românce calificate pe tabloul principal la simplu, trei vor juca în această noapte/mâine dimineață. Sorana Cîrstea este cea care debutează prima, având-o ca adversară pe Rebeca Peterson (acesta va fi prima lor întâlnire). Va fi primul meci de pe terenul 15, asta înseamnă că partida va începe la ora 02:00 dimineață, ora României.

Va urma apoi, în jurul orei 04:00, Monica Niculescu, care o va întâlni pe Amanda Anisimova (al doilea meci pe terenul 22), fiind, de asemenea, prima lor întâlnire.

Și în fine, undeva în jurul orei 08:00 (ora României), Irina Begu va juca contra nemțoaicei Andrea Petkovic (ultimul meci pe terenul 5). Va fi a cincea întâlnire dintre cele două, scorul întâlnirilor directe fiind 2-2, cu ultimul meci câștigat de Irina.

***

Noi așa o să fim îmbrăcați de Australian Open! 😍😍

Începe și tu anul și sezonul de tenis cu „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani!  Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit. Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi