Chung confirmă, Federer revine după un start greoi. Ambii le urmează pe Kerber și Simona în semifinale

Codruț Baciu | 24 ianuarie 2018

Federer – Chung, Cilic – Edmund. Și Simona Halep – Angie Kerber, Wozniacki – Mertens. Semifinalele Australian Open 2018 sunt exact cum le-am anticipat cu toții după tragerea la sorți

Angie, Angie, when will those dark clouds all disappear? Au dispărut norii, gata, refrenul de la Stones e istorie, iar soarele se vede din nou prin racordajul fostei campioane de la Australian Open. Ultimul meci tare dintre Angelique Kerber și Madison Keys pe care mi-l amintesc a fost la Olimpiada din 2016. Revăzând acum scorul (6-3, 7-5), poate că doar mi s-a părut a fi tare, dar ideea este că pe hard, fetele astea pot oferi partide spectaculoase, chiar și când bate mereu doar Angie. Aproape mereu – acum o eternitate, pe gazonul arătos de la Eastbourne, Maddie obținea prima și singura victorie, în finala turneului.

Astăzi însă, răspunsurile americancei au venit sub forma unei mari ridicări din umeri. Nu știu, nu pot, nu-mi iese. Complet necaracteristic, Keys n-a reușit nici măcar un as tot meciul. De câte ori am scris pe-aici, de-a lungul timpului, că tenisul e despre match-up-uri? De multe ori. Asta se vede în mai multe aspecte ale jocului unui tenismen, dar cel mai frustrant este atunci când îți faci jocul tău, însă fără să fie suficient. Depinzi de o viteză extra, în care nu poți intra mereu și-n orice condiții, iar asta creează presiune. Dacă ne uităm la numărul de lovituri câștigătoare, cele două fete au lovit la fel de bine: 13 de fiecare. Însă miza și încrederea lui Kerber au făcut-o să schimbe un pic registrul față de ultimele partide (deși le câștigase pe ultimele 5). Nemțoaica a atacat în permanență, iar Keys remarca după meci că niciodată nu a vazut-o atât de agresivă într-un meci cu ea. ”Nu am avut niciun răspuns astăzi la venirile ei în față”, a spus americanca.

Scorul drastic și numărul mare de greșeli ale lui Madison Keys se datorează în primul rând vitezei cu care Kerber știe să joace. Nu are nevoie de prea multe manevre să se așeze la minge, iar când are, execută split-stepul atât de vioi și iute, încât mingea tot nu apucă să coboare înainte s-o lovească. Iar asta e, în general, problema jucătoarelor de forță împotriva lui Angie. Pliskova, Cîrstea, Sharapova – niciuna din fetele astea nu are un h2h pozitiv împotriva ei. În schimb, cele care reușesc să-și procure și o soluție de avarie împotriva ei au știut mereu cum s-o abordeze. Muguruza și Azarenka sunt două exemple.

Victoria de astăzi (în numai 51 de minute) o aduce pe Kerber în postura de favorită pentru câștigarea turneului. E o opinie, nu un citat din cotele site-urilor de profil. Iar Petkovic văd că îmi dă dreptate.

https://twitter.com/andreapetkovic/status/956134610601168897

După victoria clară a lui Kerber, s-a jucat și meciul nebănuit, nepreconizat, neașteptat al turneului. Meciul în care nici nu știai care-i favoritul și care-i outsiderul, dintre Tennys Sandgren și Hyeon Chung (al cărui prenume am învățat să-l tastez fără să caut înainte). Cei doi și-au continuat povestea improbabilă de la Australian Open, deși mai cu frâna de mână trasă decât speram cu toții. Pentru că, deși la începutul meciului eram mai mult curioși decât orice altceva, primul set a reușit să ne clarifice care-i mai bun dintre băieții aceștia. Statisticile lui Chung arată ca ale unui jucător care a mai trecut prin asta de o grămadă de ori: 78% pe primul serviciu, 75% pe al doilea. Iar șansele de break pe care le-a oferit americanului (alea puține câte au fost – două) le-a salvat cu servicii solide.

E o bucurie să te uiți la el cum joacă, mai ales dacă îi știi un pic și povestea. Când era mic, părinții au descoperit că suferă de astigmatism. Medicina definește această afecțiune drept un ”viciu de refracție”, în care corneea se deformează. E și mai nasol când astigmatismul se asociază cu miopia, hipermetropia sau ambele. Iar ăsta mic a trebuit să poarte ochelari de la o vârstă foarte fragedă, într-un sport unde coordonarea ochi-mână este esențială. În plus, în copilărie era un foarte bun practicant de Taekwondo, sport național în Coreea de Sud, deci iată o dilemă frumoasă: joci ce joacă toată lumea sau mergi pe nișa ta îngustă ca să faci istorie? Norocul lui a fost că și tatăl său a jucat tenis, așa că l-a lăsat pe el să aleagă ce vrea să facă mai departe. Tânărul Hyeon a ales să facă semifinală la Australian Open.

Sandgren, în schimb, a părut stors pe alocuri. Nu doar de două săptămâni pline de efort, ci și de activitatea lui online care a fost discutată și criticată îndelung zilele astea. De altfel, el și-a început conferința de presă cu o declarație pe care a citit-o de pe telefon.

https://twitter.com/serenawilliams/status/956160473518526464

Victoria de azi îl urcă pe Chung până pe locul 29 în clasament, iar în ceea ce ne privește, ne aduce una dintre cele mai interesante partide din ultimii ani. Federer versus cel mai promițător ”NextGen”, de la Zverev încoace.

Celălalt sfert disputat astăzi nu a fost mai echilibrat, în ciuda faptului că Federer a început cu o serie necaracteristică de duble greșeli și a fost condus în primul set cu 4-1. Însă jocul său de picioare a fost iarăși cel care a furat lumina reflectoarelor și punctele ”ca și făcute” ale lui Berdych. De altfel, unul dintre comentatorii Eurosport spunea sincer că are ”a new appreciation for dance”, uitându-se la el. Remarca lui vine în completarea observației că Fed și ceilalți mari au uneori capacitatea de a acoperi linia de fund, în deplasarea laterală, dintr-un singur pas. Atât de bune poziționarea, anticiparea și condiția fizică, încât n-au nevoie (sau se antrenează să n-aibă nevoie) de acel pas în plus care mănâncă timp.

Ciudată a fost mica sa discuție în contradictoriu cu arbitrul, cauzată de Hawkeye-ul care n-a funcționat la un challenge al lui Federer. De obicei, disputele astea îl deraiază vreme de câteva puncte, însă de data asta, a fost business as usual ce a urmat. ”Este vina ta, deci” l-am auzit spunându-i arbitrului, însă la interviul de după meci, cu Jim Courier, Federer a revenit asupra fazei și a spus, cu zâmbetul pe buze, că arbitrul a avut dreptate. ”It’s all good”, a spus el.

După un tie-break pe care Federer l-a luat destul de simplu (la 1), Berdych a intrat în Berdych mode. I-a mai făcut odată break elvețianului, dar, per total, a arătat cum arată de obicei în fața Big4-ului: puternic pe alocuri, amintind că, totuși, i-a bătut pe toți cândva, dar average la punctele-cheie. E adevărat, astăzi a fost și un pic accidentat pe final.

Este a noua victorie consecutivă a lui Roger împotriva lui Berdych, un jucător care i-a adus, totuși, multe necazuri de-a lungul anilor. Astfel, Federer ajunge în cea de-a 43-a semifinală de Grand Slam și cea de-a 14-a la Australian Open. Iar meciul cu Chung, la fel ca și interviul cu Courier de după, este de neratat.

 

***

Ia-ți albumul Simona de păstrat!

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

2.  Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici. 

De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.

 

3. Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

 

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi