Chiar și fără Naomi și Simona, turneul feminin e plin de jucătoare în formă și de evenimente notabile

Camelia Butuligă | 13 martie 2019

Premierele sunt mereu problematice pentru Simona: primul tur al unui turneu, primul meci contra unei adversare noi poartă în ele capcane

S-au întâmplat niște chestii pe tabloul fetelor: cinci optimi au avut nevoie de decisiv, s-a bătut recordul pentru cel mai lung meci al anului (Svitolina – Barty – 3 ore și 12 minute) și au fost și niște surprize, cele mai mari fiind eliminarea favoritelor 1 și 2, Naomi Osaka și Simona Halep. Dacă Naomi n-a părut atât de afectată de înfrângerea destul de clară în fața Belindei Bencic, Simona a avut ceva regrete față de modul cum au decurs lucrurile în meciul ei contra tinerei cehoaice Marketa Vondrousova.

Premierele sunt mereu problematice pentru Simona: primul tur al unui turneu, primul meci contra unei adversare noi poartă în ele capcane (reale, în mintea Simonei, poate un pic din amândouă). Marketa are un tenis fâșneț și insistent, iar aseară a primit și semnat un decisiv în care Simona i-a făcut cadouri cu duiumul. E logică frustrarea de după meci a Simonei – o puteai vedea încă de pe teren – în condițiile în care a făcut necaracteristic de multe greșeli neforțate, iar serviciul, când a fost prezent, când n-a fost. O zi mai slabă a ei, o adversară care s-a ținut bine pe poziții, și iaca upsetul.

La Miami se speculează că îl vom revedea în loja Simonei pe Daniel Dobre, cu care ea a mai colaborat în epoca Darren. O figură cunoscută, care nu mai are nevoie de perioadă de acomodare pentru că știe deja dinamica echipei și, mai important, știe ce fel de comunicare îi trebuie Simonei. L-a văzut pe Cahill în acțiune și el însuși pare a avea un temperament similar cu australianul.

E greu cu echipele. Pe Naomi a dat-o peste cap toată povestea cu despărțirea de Bajin. Noul antrenor, Jermaine Jenkins (fostul partener de antrenament al lui Venus Williams) nu știu dacă știe în ce s-a băgat. Naomi nu va avea viață simplă niciodată: moștenirea ei genetică e dublă, ca și cetățenia, iar cariera ei e oricum, numai convențională nu. Adică, primele ei titluri sunt un Premier Mandatory și două Slamuri, după ce a sărit aproape complet peste juniorat. Paralelele cu Serena și Venus vor fi mereu acolo și Naomi e conștientă de ițele deja complicate în care este prinsă. „Am avut senzația că unii oameni s-au folosit de mine doar ca să se ralieze contra Serenei”, a comentat ea pe marginea incidentului din finala US Open. ”Or eu aș prefera să fiu plăcută pentru ceea ce sunt eu.” În înfrângerea sumară cu Bencic, Jermaine i-a spus la OCC: „Îți bați singură cuie-n talpă” la care Naomi i-a răspuns cu un râs amar: „Nu știai asta despre mine?”

Alt OCC memorabil a avut loc între Sabalenka și Dimitri Tursunov, în timpul meciului absolut nebun contra lui Kerber. „Nu ai de gând să mă susții?” ”Niet.” Ce să mai, Sam Sumyk și Muguruza au concurenți serioși. Acum, avea și Tursunov dreptate să fie nervos – Sabalenka a reușit să piardă cu 6-4 după ce a avut 4-1 în decisiv, după un meci care a oscilat în toate direcțiile. Kerber avea mare nevoie de o astfel de victorie – este, de altfel, prima ei victorie la o jucătoare din top 10 în acest sezon. Angie trage cu dinții să iasă din perioada cam lipsită de strălucire prin care trece. O va întâlni pe Venus în sferturi, care e în formă bunicică.

Altă jucătoare care are nevoie de victorii ca de aer este Garbine Muguruza, care s-a strecurat pe ultima sută în meciul cu Kiki Bertens, altă înfruntare de trei seturi. Bertens a stat umăr la umăr cu ea până la final, când Muguruza a sprintat decisiv. Oricum, Bertens a muncit-o pe spaniolă, care a tras, nu glumă, pentru a câștiga schimburile lungi și epuizante. O va întâlni în sferturi pe Bianca Andreescu, care a trecut de favorita 18, Qiang Wang, după un meci extrem de disputat și el.

Andreescu este, alături de Bencic, jucătoarea acestui început de an. Organizatorii au avut dreptate să-i dea un wild card aici: iat-o ajunsă în sferturi la prima ei participare la un Mandatory. Bianca (18 ani) este cea mai tânără sfertfinalistă la Indian Wells de la Caroline Wozniacki acum 10 ani. Bianca a vorbit despre aspectele jocului ei care sunt deranjante pentru adversare: primul serviciu solid, returul pe al doilea serviciu și mai ales varietatea loviturilor. „Îmi place să rup ritmul în schimburi, cred că derutează multe jucătoare.” Referitor la rezistența ei psihică sub presiune, ea a spus că a lucrat mult de-a lungul anilor la acest aspect și mai cu seamă în acest intersezon, menționând că practică meditația, ceea ce o ajută să rămână prezentă în momentele de cotitură din meciuri. Andreescu are în acest an cele mai multe victorii în circuitul WTA: 25. Despre sfertul cu Garbine a spus: „Nu-mi vine să cred. Mă uitam la meciurile ei la televizor acum câțiva ani și acum joc cu ea.”

Cealaltă jucătoare a momentului este Belinda Bencic, care are la activ o serie de nu mai puțin de 11 victorii – cinci dintre ele contra top 10, inclusiv cea contra liderei mondiale Naomi Osaka! Japoneza nu a fost în apele ei, clar, dar nici Belinda nu a slăbit-o nicio clipă, stând pe baseline și sufocând-o cu lovituri bine plasate. Bencic este o jucătoare care se bazează pe timing și schimbarea direcției mingii foarte rapid – altă maestră a acestui tip de joc este Victoria Azarenka, și ea, sperăm, în revenire. Va fi o adversară periculoasă pentru Karolina Pliskova (interesant, prima a lor) și nu m-ar mira să-și adauge încă un scalp de top la colecție. La ora asta, nici nu mai pare un upset – Belinda este o jucătoare de top 10 și sunt sigură că clasamentul ei va reflecta curând acest lucru.

Încheiem de unde am început, cu adversara Vondrousovei, care va fi Elina Svitolina. Aceasta a trecut de Ash Barty într-un meci de peste trei ore, în care condiția fizică excelentă a ucrainencei a fost factorul hotărâtor. Aceasta a și declarat că are mare încredere în rezistența ei fizică în acest gen de meciuri, deci Marketa trebuie să se pregătească pentru încă o repriză de alergat după cea cu Simona.

Apropo de Simona, nu mi-aș face prea multe griji. Sunt bune și înfrângerile astea frustrante, mai pun paie peste focul din măruntaie care trebuie permanent alimentat. Ambiția Simonei este una din armele ei principale, la fel și orgoliul. Am o bănuială că va folosi Miami pentru a se mai răcori oleacă.

Fotografii: Jimmie48Photography

Ți-a plăcut acest articol? Contribuie la un jurnalism mai bun abonându-te la 30-0+, programul lansat de 30-0 și care oferă abonaților, sub forma a cinci pachete diferite, conținut premium, cadouri și beneficii suplimentare. Detalii despre inițiativă, aici și aici. Abonamentele pot fi făcute aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi