Cele mai interesante declarații înainte de Rafa-Nole #35

Adrian Țoca | 6 iunie 2013

Rafa: „Sunt mai calm înainte de semifinale decât eram înainte de turul 2”. Novak: „Abordarea e că intru în acest meci ca să-l câștig”. Tot ce au spus cei doi mari rivali înainte de supermeciul de mâine.

Roland Garros este oferit de

Atât Djokovic, cât și Nadal s-au ferit să vorbească, la începutul și pe parcursul turneului, despre perspectiva aproape iminentă a întâlnirii din semifinale. De înțeles: pe de o parte, amândoi au încercat să se focuseze pe joc și pe restul problemelor cu care s-au confruntat, pe de altă parte ar fi fost o lipsă de respect față de restul adversarilor. Dar acum nimic nu le mai stă în cale pentru mult-anticipatul șoc de vineri, spre bucuria jurnaliștilor. Să vedem câteva dintre cele mai cuprinzătoare declarații ale celor doi rivali și prieteni, despre semifinală și despre turneu, în general.

Rafa Nadal

„Uneori, presiunea este prostească; suntem foarte nervoși pentru lucruri care înseamnă mult pentru noi, dar, la final, în viață sunt lucruri mult mai importante decât că ai pierdut un meci de tenis, sau în orice sport. Așa că, atunci când reușești să te calmezi, să faci un pas în spate și să te gândești mai atent la toate astea, uneori te simți foarte prost că pui atâta preț pe presiune, că ești atât de nervos pentru un meci de tenis. Știi, n-o să-ți schimbe viața”.

„Sunt foarte mulțumit de cum am jucat azi (n.r. cu Wawrinka), cel mai bun meci al turneului fără nicio îndoială. Cum am zis, m-am pregătit să fac schimbări, le-am făcut, iar acum sunt în semifinale. Al treilea meci la rând câștigat în trei seturi, dar astea sunt doar numere. Mai important e sentimentul, iar sentimentul pe care îl am despre jocul meu e foarte bun acum. Acum cinci zile nu eram deloc fericit, dar azi pot să spun că sunt foarte fericit în ce privește nivelul meu”.

„Meciul de vineri nu e o finală. E o semifinală. Asta e marea diferență față de alte ocazii. Dacă ai câștigat meciul, n-ai câștigat nimic. Nu jucăm pentru un trofeu, ci pentru șansa de a ajunge în meciul pentru trofeu. În ce privește jocul meu sunt mult mai calm azi, când joc pentru finală, decât acum câteva zile, când jucam pentru calificarea în turul II. E un pic ciudat, știu, dar așa e mentalitatea mea uneori”.

„Dacă am emoții pentru semifinale? Da, sigur. Dacă nu ai emoții înaintea unui astfel de meci, cu cel mai bun jucător din lume, înseamnă că nu te bucuri de acest sport, nu mai simți nicio pasiune și mai bine te duci acasă, să faci alte lucruri. Eu sigur voi fi nervos, dar voi fi mai motivat decât voi fi nervos”.

„Știu că voi juca împotriva celui mai bun tenisman din lume. El are cele mai bune rezultate de… de mult timp. Voi răspunde așa cum am mai răspuns de sute de ori până acum. Pentru mine nu contează că dincolo de fileu e Novak, sau Roger, sau Ferrer sau Tsonga. Atunci când joc un turneu important, nu face nicio diferență numele adversarului. Voi încerca să joc cel mai bun tenis al meu. Dar jucătorul care câștigă vineri nu e campionul RG, ci doar finalistul, momentan. Pentru mine asta e o mare diferență.

„Am jucat împotriva lui Novak de mai multe ori decât am făcut-o cu Roger. Nu pot să spun că ultimul meci direct, cel de la Monte Carlo, mi-a adus informații noi despre ce ar trebui să fac. Aici e diferit, sunt condiții de joc diferite.”

„L-am întâlnit pe Novak de mai multe ori decât am jucat cu Roger. Eu nu o văd ca pe o rivalitate, ci ca pe o provocare, deoarece Novak mă forțează să-mi ridic și mai mult nivelul”.

Novak Djokovic

„Este cea mai mare provocare la Roland Garros 2013, atât pentru mine, cât și pentru el. Pentru mine e foarte important să rămân focusat, să rămân în rutina mea, să fac ce trebuie să fac. Mindset-ul este că merg în acest meci ca să-l câștig, asta e abordarea. „

„Nu e prima oară când jucăm unul cu altul, ne-am întâlnit de peste 30 de ori, deci ne cunoaștem foarte bine. Se va decide la detalii, de aceea e important pentru mine să fiu foarte riguros. Va trebui să servesc foarte bine, asta îți dă încredere. Va trebui să încep bine meciul, să fiu agresiv și să mă apăr bine în egală măsură”.

„Ceea ce admir la Nadal este competitivitatea lui, constanța lui, faptul că nu se dă niciodată bătut. Felul în care a reușit să revină după accidentări impune respect”.

„Victoria de la Monte Carlo? Nu mă gândesc la asta, dar e un detaliu care îmi poate da un avantaj mental, pentru că știu că îl pot bate pe zgură, că l-am bătut pe zgură anul acesta. Dar aici suntem la Roland Garros, în cinci seturi, e nevoie de ceva mai mult decât la Monte Carlo. Tensiunea și așteptările sunt diferite, jucăm pentru ceva foarte important pentru noi”.

„Am zis că sunt pregătit pentru cinci seturi, dar asta nu înseamnă că vom ajunge neapărat în cinci seturi. Vrea cineva să mai vadă un meci de 6 ore, ca la Australian Open? Eu în mod sigur nu mai vreau să stau atâta timp pe teren”.

„Nu totul va depinde de reverul meu în cross. Totul trebuie să funcționeze perfect, e un ansamblu”.

„Mă simt și mai responsabil acum să merg până la capăt în acest turneu pentru ea (n.r. pentru Jelena Gencic, prima lui antrenoare, decedată zilele trecute). Vreau să reușesc asta pentru ea, pentru că a fost o persoană atât de importantă pentru mine”.

„Cred foarte mult în destin. Destinul a făcut-o pe ea să fie antrenoarea mea. Cred că lucrurile se întâmplă pentru un motiv, dar mai cred că poți să-ți controlezi destinul”.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi