Cehia – România e un duel între două forțe formidabile; e greu, dar revanșa pentru 2016 nu e atât de improbabilă. Preview

Camelia Butuligă | 6 februarie 2019

Șansele sunt foarte strânse, dar cu absența Petrei Kvitova, este o oportunitate pentru România să profite de context și să treacă de una din cele mai greu de bătut echipe din tenisul feminin.

Când pici cu Cehia în Fed Cup e ca și cum ai pica într-un turneu WTA cu Serena Williams: din anii 80 încoace tenisul ceh produce constant jucătoare de top, suficient cât să câștige Fed Cup de 11 ori (de șase ori doar în ultimele opt sezoane). Din fericire, competiția pe echipe se desfășoară de-a lungul unui întreg an, presărată printre turnee WTA și Grand Slamuri. Asta înseamnă că prezența jucătoarelor depinde de formă, starea lor fizică și prospețimea psihică. Să fim, deci, atenți, pentru că această întâlnire contra Cehiei, aparent foarte dificilă, s-ar putea să nu fie chiar așa.

În primul rând, Petra Kvitova nu va juca. După un sezon australian foarte aglomerat, în care a câștigat un titlu WTA și a făcut finală la Australian Open, e de înțeles că Kvitova vrea o pauză. Rămâne așadar pe umerii Pliskovei să conducă echipa cehă, care le mai cuprinde pe tinerele Siniakova, Vondrousova și Krejcikova (Safarova și Strycova, retrase din tenis, respectiv din Fed Cup, nu mai sunt opțiuni). Chiar dacă nu este cea mai bună echipă posibilă, tot este o echipă redutabilă.

Forța cehoaicelor stă atât în jucătoarele de simplu, dar și în faptul că au în perechea Siniakova-Krejcikova o echipă de dublu excelentă, care a câștigat anul trecut și Roland Garros și Wimbledon, a urcat pe locul 1 la dublu și a făcut finală la Singapore. În Australia, cele două au fost învinse în sferturi, dar Krejcikova a câștigat titlul la dublu mixt împreuna cu Rajeev Ram. Așadar, ar fi bine pentru noi dacă această întâlnire s-ar decide înainte de meciul de dublu. Deși, poate vă mai amintiți, când Simona și Irina au câștigat titlul de la Shenzen în 2018, le-au învins în finală chiar pe cehoaice, cu un scor destul de interesant: 1-6, 6-1,10-8. De asemenea, Irina a făcut echipă cu Krejcikova în octombrie 2018 la Tianjin. Deci fetele se cunosc și din postura de adversare și din cea de coechipiere.

Faptul că Petra nu participă a modificat balanța de putere de la simplu, înclinată inițial în favoarea Cehiei. Avem două prime rachete care sunt în formă: și Simona Halep și Karolina Pliskova au avut evoluții foarte bune în Australia. Pliskova a câștigat titlul la Brisbane, iar la Melbourne a fost nevoie ca Naomi Osaka, viitoarea campioană, să se întrebuințeze pentru a o elimina în semifinale în trei seturi. Asemenea, a fost nevoie ca Serena Williams să se întrebuințeze și ea serios pentru a o elimina pe Simona în optimi în trei seturi. Cele două sunt apte de joc, au avut destul timp să-și reîncarce bateriile, deci trebuie să ne așteptăm la un meci cu scântei. Suprafața va fi cât de rapidă se poate, nu am nicio îndoială, pentru a avantaja stilul de joc ”first strike” al Cehiei. Însă Pliskova, dintre jucătoarele care lovesc puternic, a avut până acum un stil abordabil pentru Simona, care îi poate citi serviciul și îi speculează lacunele din deplasare. E drept, în ultimul timp Karolina a făcut progrese la felul în care se mișcă, progrese evidente pentru toată lumea la Melbourne; fetele trebuie să fie vigilente și să se aștepte la una-două-trei mingi în plus de la ea.

Pentru echipa României, planul de joc nu se va schimba foarte mult indiferent pe cine nominalizează căpitanul ceh pentru celălalt meci de simplu: și Siniakova și Vondrousova lovesc puternic și joacă agresiv. Oricine va fi desemnată, pe lângă Simona, pentru meciurile de simplu, va trebui să joace un tenis de contra atac, bazat pe agresivitate la retur și mișcare continuă a adversarei. Teoretic, oricare dintre fetele noastre pot executa așa ceva, în grade diferite. Va depinde mult și de rezultatele din prima zi: dacă alegerile inițiale aduc puncte, atunci se va merge așa în continuare. Dacă nu, se vor face permutări. Formula de începere va fi cel mai probabil Halep și Buzărnescu la simplu și Begu-Niculescu la dublu.

Multe vor depinde și de factori contextuali. La plecare pe aeroport, Monica Niculescu era un pic îngrijorată de atmosferă. Își aducea aminte că în 2016, când România a jucat cu Cehia la Cluj, un grup mic de suporteri cehi a făcut o gălăgie destul de mare. Cel puțin fetele sunt avertizate: joacă în deplasare, deci trebuie să se întărească pentru o atmosferă foarte partizană. Poate părea paradoxal, dar cred că faptul că publicul va fi clar contra noastră nu le va emoționa pe jucătoarele noastre mai mult decât atunci când tot publicul este cu ele. Avantajul/dezavantajul locului unde se joacă e relativ: nu toate jucătoarele sunt ajutate de terenul propriu, la fel cum nu toate jucătoarele sunt dezavantajate când joacă în deplasare. E foarte probabil ca presiunea să fie mai mare pe cehoaice, pentru că sunt teoretic (și practic) favorite.

E o întâlnire de foc aceasta, și din punct de vedere al mizei competiției, dar și din prisma momentului: intercalată perfect între Australian Open și restul sezonului de hard, jucătoarele au ocazia să-și tureze motoarele înainte de dubla din Orientul Mijlociu. Număr fix de meciuri garantate, suprafață similară, adversare de top. Șansele sunt foarte strânse, dar cu absența Petrei Kvitova, este o oportunitate pentru România să profite de context și să treacă de una din cele mai greu de bătut echipe din tenisul feminin.

Foto: SportPictures

***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Începe și tu anul și sezonul de tenis cu „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Apoi, multitudinea de personalități puternice este, de asemenea, o caracteristică specială a tenisului românesc. Avem caractere puternice, care promovează valori importante, sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi