Cehia, Italia, Rusia și Serbia formează careul de ași al Fed Cup

tenis | 6 februarie 2012

Cehia, Italia, Rusia și Serbia formează careul de ași al Fed Cup

Primul tur al Cupei Federației a adus pe teren nume mari din tenisul feminin, opt echipe luptându-se în weekend pentru accederea în semifinalele ce se vor juca pe 21 și 22 aprilie.

Așa cum era de așteptat, puternica echipă a Rusiei a controlat disputa cu Spania, Maria Sharapova și Svetlana Kuznetsova dovedindu-se mult prea puternice pentru mai puțin experimentatele Carla Suarez Navarro și Silvia Soler Espinosa. Rusoaicele, finaliste în 2011 și campioane în 2004, 2005, 2007 și 2008, au început în forță, ajungând rapid la 2-0, punctul decisiv fiind adus de Kuznetsova după o victorie în trei seturi 6-2,4-6,6-3 la Soler Espinosa. Ibericele au evitat o înfrângere zdrobitoare adjudecându-și totuși două puncte, prin Navarro care a dispus de Nadia Petrova, respectiv prin dublul Arantxa Parra Santonja – Nuria Llagostera Vives.

O misiune la fel de ușoară păreau a avea și reprezentantele Italiei, adversarele lor fiind nou intrata în elita mondială, Ucraina. În ciuda diferenței uriașe de notorietate între cele două selecționate, ucrainencele și-au vândut scump pielea, tânăra Lesia Tsurenko fiind surpriza echipei sale. Tsurenko, o cvasinecunoscută situată pe locul 121 WTA, a provocat senzație, cedând doar trei game-uri în fața Francescăi Schiavone, campioana de la Roland Garros din 2010. Spre disperarea italienilor, forma ei incredibilă a continuat și, beneficiind și de accidentarea Sarei Errani, aceasta a adus al doilea punct Ucrainei. Tânara Lesia amenința să producă o surpriză de proporții când, împreună cu Olga Savchuk, și-a adjudecat a două manșă a meciului de dublu cu 6-0, trimițând partida în decisiv. A fost momentul în care experiența superioară a Flaviei Pennetta și a partenerei sale, Roberta Vinci, și-a spus cuvântul, duo-ul italian reușind să se impună în cele din urmă, aducând calificarea în semifinale.

Campioana Cehia a trecut cu emoţii de Germania 

Poate cea mai imprevizibilă confruntare din sferturi, cea dintre Serbia și Belgia, a oferit un spectacol captivant, Yanina Wickmayer luptând din greu pentru a aduce mulțumire în rândul spectatorilor din Charleroi. Soarta i-a întins o mână de ajutor când Jelena Jankovic s-a retras înaintea celui de-al doilea meci de simplu, din cauza unei accidentări la coapsă. Deși Wickmayer a profitat de acest lucru, aducând Belgia în avantaj cu 2-1, disputa nu a fost nici pe departe încheiată, gazdelor lipsindu-le punctul calificator. După cum previzionam, cheia sârboaicelor a stat la tânăra speranță Bojana Jovanovski. Deși forma ei a scăzut în ultima vreme, Bojana a dovedit de-a lungul timpului că posedă un joc solid ce, într-o zi bună, poate crea probleme oricui. Duminica trecută a fost cu siguranță o zi bună pentru acesta, Jovanovski aducând ţării sale cele două puncte necesare unei calificări istorice în careul de ași al Cupei Federației. Serbia va înfrunta Rusia pentru un loc în marea finală.

Cu Petra Kvitova în continuare în formă bună, Cehia păstrează şanse mari să repete triumful de anul trecut

Capul de afiș al acestei faze l-a reprezentat duelul ceho-german din Stuttgart, nemțoaicele anuntându-se un contracandidat serios pentru deținătoarele titlului. Lucrurile nu au stat însă chiar așa, gazdele fiind incapabile să concretizeze numeroasele șanse de care au beneficiat. Prima care a dat greș a fost Sabine Lisicki, cea mai bine clasată germancă, care, deși și-a adjudecat autoritar primul set, a fost învinsă de Iveta Benesova.

A venit rândul Juliei Goerges să irosească o bună oportunitate, pierzând dramatic, 8-10 la Kvitova în decisiv. Nici ziua a două nu a adus o schimbare în favoarea gazdelor, Lisicki lăsând iar să-i scape avantajul unui set în disputa cu Kvitova, care puncta astfel decisiv. Angelique Kerber a împiedicat un eșec la zero, bătând-o pe Lucie Hradecka, înainte ca dublul Benesova – Zahlavova Strycova să obțină ce a fost o victorie grea, mult mai grea decât ar indica scorul, dar pe deplin meritată a campioanelor en-titre. Acestea se vor duela cu Italia în semifinalele din aprilie.

În grupa secundă, ceea ce se anunța un duel de senzație între Belarus, echipa noii lidere mondiale, Victoria Azarenka, și Statele Unite, conduse de surorile Williams, a dezamăgit. Victoria a declarat forfait, lăsându-le astfel pe americance să domine confruntarea, ele câștigând toate cele cinci meciuri. Serena a fost dominantă în ambele partide de simplu, pe când sora sa, Venus, a revenit prin victoria de la dublu, unde a făcut pereche cu numărul 1 mondial, Liezel Huber.

Celelalte națiuni calificate în play-off-ul mondial sunt Japonia și Australia, după succese clare în fața Sloveniei, respectiv Elveției, precum și Slovacia, care s-a impus cu 3-2 în fața Franței.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi