Ce victorie prețioasă pentru Ana Bogdan! România – Rusia 1-1 după prima zi

Radu Marina | 7 februarie 2020

Rămânem în cărți pentru ziua a doua, în care totul e posibil. Multe depind de meciul inaugural al zilei de sâmbătă, în care Ana o va întâlni pe Alexandrova; jucătoarea noastră va avea puțin timp la dispoziție să se refacă, atât fizic, cât și emoțional, dar ca echipa noastră să ajungă într-o postură în care să poată încerca victoria, e nevoie mare ca Ana să replice și mâine evoluția excelentă de azi.

Era un meci must-win pentru Ana Bogdan, cu o presiune mare pentru ea, din postura jucătoarei numărul 1 a României, iar Ana s-a ridicat la înălțimea ocaziei, aducând primul punct pentru echipa noastră.

Față de primul meci al întâlnirii, meciul dintre Ana Bogdan și Veronika Kudermetova a fost mult mai echilibrat, atât prin prisma clasamentului ori ca nivel de experiență, dar mai ales ca desfășurare și intensitate. Am avut parte de o bătălie tare, de peste două ore de joc, câștigată de Ana Bogdan în trei seturi. E prima ei victorie în Fed Cup și cu atât mai importantă cu cât aduce un prim punct foarte necesar României, care egalează Rusia. 

Prin victoria obținută azi, Ana reușește să o învingă a patra oară la rând pe Kudermetova, confirmând, de fapt, cât de mult contează matchup-ul în tenis – deși pe cele două le despart peste 50 de locuri în clasamentul WTA. 

Totuși, chiar dacă acest match-up îi convine suficient de mult, partida de azi n-a fost tocmai ușoară pentru Ana, pentru că Kudermetova a arătat de ce e o jucătoare care se apropie de Top 30. 

De altfel, Veronika a început meciul foarte hotărâtă, lovind incisiv și precis, ceea ce a destabilizat-o pe Ana. Jucătoarea noastră n-a pornit partida rău, dar a părut un pic surprinsă de agresivitatea sporită a adversarei. Pe fondul acestui joc foarte agresiv, rusoaica a reușit break-ul în chiar game-ul doi al primului set, însă Ana n-a lăsat-o nici să se încarce cu încredere, nici să ia un avantaj prea mare: a răspuns prompt cu un rebreak, după o revenire de la 15-40. Reverul în cross, care a funcționat la capacitate maximă tot meciul, i-a câștigat Anei acel game și a readus-o în meci. 

Revenirea Anei a tăiat din elanul luat de rusoaica. De la acel moment, Kudermetova a cedat inițiativa, n-a mai riscat cum o făcuse în debutul meciului și a așteptat mai mult, ceea ce a determinat o inversare a rolurilor: Ana a preluat controlul și a fost extrem de incisivă, căutând mereu să conducă în raliuri și să finalizeze cu reverul, cea mai importantă armă a ei, pe când jocul Kudermetovei a căzut treptat.

Jocul rusoaicei avea să se prăbușească la 3-4, când și-a pierdut serviciul după două duble greșeli. Însă această prăbușire a fost provocată, în special,  de jocul foarte curat și ofensiv al Anei, care odată reintrată în meci prin acel rebreak de la 1-2, a fost la cu totul un alt nivel față de Veronika. Joc calculat, dar agresiv, multă acuratețe în lovituri și de neatins la serviciu – unde a avut un procentaj de 81% la punctele câștigate cu primul serviciu, ceea ce i-a permis să confirme break-ul reușit la 4-3 cu destulă ușurință și să câștige primul set. 

Direcția pe care partida a luat-o avea să se păstreze, pentru o vreme, și în setul doi: Ana a avut șanse de break chiar în debutul setului secund și a căutat să rămână jucătoarea care stabilește ritmul. Pe măsură ce setul a înaintat, i-a fost din ce în ce mai dificil să fie ea cea care să dicteze, pentru că rusoaica a crescut din nou agresivitatea. Kudermetova a riscat din nou, a crescut în intensitate și a încercat să preia controlul în punct încă de la retur – retururile virulente i-au și adus, de altfel, break-ul la 3-2. 

Și de data asta, Ana a avut răspunsul imediat după ce și-a pierdut serviciul. S-a agățat de absolut fiecare minge, a făcut niște eforturi fantastice în a-și obliga adversara să lovească o minge în plus și a fost răsplătită cu un rebreak.

Kudermetova risca să-și vadă jocul prăbușindu-se ca în primul set, dar de data asta serviciul rusoaicei a fost prezent; la 4-4, Veronika își câștigă serviciul la zero, obligând-o astfel pe Ana să servească pentru a rămâne în setul doi, misiune pe care Ana a îndeplinit-o cu succes. 

De altfel, pe măsură ce setul s-a apropiat de final, ambele jucătoare au excelat la serviciu. Niciuna n-a făcut niciun pas greșit, drept pentru care setul a ajuns în tiebreak, un tiebreak la fel de disputat precum întregul set, dar câștigat la limită de rusoaică, după o eroare neforțată a Anei cu reverul, decisivă pentru soarta setului doi. 

Putea fi un moment psihologic important; după un meci pe care l-a condus mare parte, Ana se vedea trasă în decisiv.

Dar pentru acea eroare neforțată comisă cu reverul în tiebreak, care a costat-o setul, Ana s-a revanșat cu vârf și îndesat în setul al treilea. Un decisiv pe care l-a început convingător, cu cinci lovituri direct câștigătoare cu reverul în doar primele două game-uri, și pe care avea să-l continue într-o manieră convingătoare, fiind jucătoarea mai agresivă și mult mai coerentă în decizii.

A dominat cap-coadă, lucru remarcabil dat fiind modul în care a pierdut setul doi, și n-a mai oferit adversarei nicio șansă de a mai reveni în meci.

O victorie prețioasă pentru Ana, care a jucat, fără îndoială, cu o presiune mare pe ea, atât pentru că era debutul ei la simplu în Fed Cup, cât și pentru că acest debut se producea din postura de jucătoarea numărul 1 la simplu, în meciul în care șansele la victorie ale României păreau cele mai mari. S-a văzut, de altfel, cât de mult a însemnat acest meci pentru Ana; atât limbajul corpului pe parcursul meciului, cât și reacția de descătușare de la final și cuvintele frumoase adresate publicului la interviul de după meci. E speranța că acest rezultat se va reflecta pe mai departe și în traseul ei în circuit, în următoarele luni.

E o victorie prețioasă și pentru România, care pleca evident ca outsider la începutul zilei și s-a văzut repede condusă cu 1-0. Rămânem în cărți pentru ziua a doua, în care totul e posibil. Multe depind de meciul inaugural al zilei de sâmbătă, în care Ana o va întâlni pe Alexandrova; jucătoarea noastră va avea puțin timp la dispoziție să se refacă, atât fizic, cât și emoțional, dar ca echipa noastră să ajungă într-o postură în care să poată încerca victoria, e nevoie mare ca Ana să replice și mâine evoluția excelentă de azi.

În funcție de rezultatul de la Ana Bogdan vs Ekaterina Alexandrova, vom vedea dacă vor fi schimbări în restul programului. Dacă Kudermetova va juca, foarte probabil, în meciul al patrulea, e de văzut dacă România va face vreo schimbare.  

https://twitter.com/FedCup/status/1225844661543145474?s=20

Foto: SportPictures

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi