Ce urmează după Roland-Garros? Despre lipsa turneelor din WTA, aproape normalul din ATP și veștile bune venite din Australia

Radu Marina | 9 octombrie 2020

Vestea mai puțin grozavă: circuitul WTA suferă în ceea ce privește turneele de după Roland Garros și foarte probabil nu va exista un WTA Finals în acest an. Vestea bună: în circuitul ATP putem vorbi de o cvasi-normalitate.

Grăbește-te! Ai reduceri în Shop-ul 30-0, valabile până la sfârșitul Roland Garros. Folosește voucher-ul dorit din lista de mai jos.

Reducere de 15 la sută la reviste și publicații. Folosește codul de Voucher: KIWI
Reducere de 30 la sută la Pachetul-Surpriză. Folosește codul de Voucher: PIERSICI
Reducere de 40 la sută la tricouri. Folosește codul de Voucher: ANANAS
Super Reducere de 50 la sută la șosetele colorate. Folosește codul de Voucher: GUTUI

Roland-Garros e în curs de desfășurare, și, în ciuda dificultăților și a obstacolelor pe care le-a avut de depășit, se pregătește să se încheie cu bine. Dar e important de urmărit și ce se întâmplă după acest turneu la nivelul ambelor circuite. Pentru că, dacă în ATP lucrurile stau bine, fiind programate încă zece turnee până la final de sezon, în circuitul WTA semnele nu sunt la fel de încurajatoare, ceea ce le-a determinat pe multe jucătoare să-și încheie deja sezonul. ,,Nu avem încotro să mergem”, a declarat Venus Williams după înfrângerea suferită în primul tur la Paris, întrebată dacă va mai juca vreun turneu. 

Simplificând, veștile sunt amestecate. Vestea mai puțin grozavă: circuitul WTA suferă în ceea ce privește turneele de după Roland Garros și foarte probabil nu va exista un WTA Finals în acest an. Vestea bună: în circuitul ATP putem vorbi de o cvasi-normalitate, iar sezonul se poate încheia așa cum a fost planificat de la început, cu un segment de hard indoor european, care se termină apoi cu ATP Finals, ultimul turneu al sezonului. 

O altă veste foarte bună: avem confirmarea faptului că sezonul 2021 va începe, așa cum suntem obișnuiți, în Australia cu un ,,carnaval de tenis’’, care se va desfășura timp de șase săptămâni. Craig Tiley, directorul turneului de la Australian Open, a declarat că primul Grand Slam al anului se va desfășura în condiții speciale, cu public (între 25-50% din capacitate), iar Roger Federer și Serena Williams au confirmat deja participarea la ediția din 2021. O altă veste rea: deja anumite turnee care ar fi trebuit să se desfășoare în 2021 au început să fie anulate. E vorba de Auckland (Noua Zeelandă), turneu care se desfășura în prima (WTA), respectiv a doua săptămână (ATP) din noul sezon. 

Incertitudinea din circuitul WTA 

Din start, să nu uităm că WTA și-ar fi încheiat oricum mai devreme sezonul decât ATP, chiar și în condiții de normalitate. Dar anularea turneelor din Asia n-a putut fi compensată, deocamdată, cu alte evenimente. Ce știm sigur la acest moment e că în calendarul WTA mai există două turnee. E vorba de turneul de la Ostrava (Premier), programat în perioada 19-25 octombrie și de turneul de la Linz (International). 

Ostrava este o apariție de urgență în calendar, care a fost posibilă grație deschiderii cehilor către a prelua cât mai multe turnee după restartarea calendarului. Cum nu există multe alte oportunități de a juca, interesul jucătoarelor pentru Ostrava este atât de mare încât intrarea pe tabloul principal s-a făcut până la locul 24 în lume. Asta înseamnă un turneu foarte tare, și un tablou de calificări de asemenea puternic, mai tare decât turnee obișnuite. Au apărut deja și câteva retrageri (Bertens, Muguruza, Keys, Kerber, Riske), însă chiar și așa, tabloul principal le are pe Pliskova, Svitolina, Kenin, Kvitova, Sabalenka, Konta, Azarenka, Martic, Rybakina, Vondrousova, Mertens, Kontaveit, Sakkari, Brady, Muchova, Yastremska, Anisimova și Vekic, cu patru wild-card-uri încă neacordate.

Totuși, și Ostrava are dubii. Cehia a anunțat interzicerea evenimentelor sportive indoor pentru cel puțin două săptămâni, ca măsură de prevenție pentru un nou val de îmbolnăviri cauzate de virus. Însă organizatorii vor cere o excepție, și sunt încrezători că o vor obține, dat fiind că vor folosi același model de bubble ca la restul turneelor de tenis deja organizate cu succes.

Inițial, turneul de la Linz rămăsese în stand-by – nu era anulat, dar nici nu avea o dată de desfășurare confirmată – însă astăzi organizatorii turneului au anunțat că turneul se va desfășura în perioada 7- 15 noimebrie. 

Pe lângă Ostrava și Linz, mai sunt turneele de la Seul și Limoges, care nu au fost anulate, dar încă nu a fost stabilită o dată la care acestea ar urma să aibă loc; asta înseamnă că fie vor fi reprogramate, fie vor fi anulate. Încă mai există posibilitatea să fie adăugate și noi turnee din mers, așa cum s-a întâmplat în august cu turneul de la Lexington, sau acum, cu Ostrava. 

Principala pierdere cauzată de anularea evenimentelor din China o reprezintă WTA Finals, care nu se va putea desfășura la Shenzhen. Asta nu e deloc o veste bună, în principal din punct de vedere financiar pentru WTA. Circuitul feminin a încercat, totuși, să mute turneul într-o altă locație pentru acest an, dar astfel de aranjamente sunt foarte dificil de realizat într-un termen scurt, în principal din motive de sponsori și de contracte deja existente. Locațiile puse în discuție au fost Praga sau Hawaii, dar deocamdată nu s-a ajuns la niciun consens. Iar unul dintre purtătorii de cuvânt ai WTA a declarat, recent, că nu e luată în calcul o mutare a WTA Finals într-o altă locație decât Shenzhen. Micky Lawler, președintele WTA, a confirmat pentru Tennis Channel faptul că o posibilă desfășurare a WTA Finals la Praga ,,e încă foarte departe”. 

ATP își încheie sezonul în normalitatea anului 2020: cu ajustări și improvizații, cu temeri și rețineri

Privind spre ATP,  aici putem vorbi despre o oarecare normalitate. Asta, deși și aici au dispărut turnee importante. Avem, totuși, un calendar bine definit, care cuprinde toate categoriile de turnee (de la ATP 250, ATP 500, ATP 1000 și Turneul Campionilor). E un calendar provizoriu, care poate suferi modificări, în funcție de evoluția pandemiei, dar care permite, totuși, ca sezonul să fie dus la bun sfârșit și într-o notă obișnuită: un segment de hard indoor european, care se încheie cu un Turneu al Campionilor în noiembrie, ultima competiție importantă a sezonului ATP. El cuprinde și câteva apariții noi, precum cele două turnee de la Koln, cel din Sardinia și cel de la Nur-Sultan.  

Calendarul ATP: 
12-18 octombrie: St. Petersburg (ATP 500), Koln (ATP 250); Sardinia (ATP 250). 
19- 25 octombrie: Antwerp (ATP 250); Koln 2 (ATP 250). 
26 octombrie – 1 noiembrie: Viena (ATP 500); Nur-Sultan (ATP 250). 
2 noiembrie – 8 noiembrie: Paris (Masters); 
8 noiembrie – 14 noiembrie: Sofia (ATP 250).
15 noiembrie – 22 noiembrie: Londra, Turneul Campionilor. 

Cum începe noul sezon: planul pentru Australian Open 2021

Zilele trecute, Craig Tiley, directorul executiv al Tennis Australia, a confirmat faptul că Australian Open 2021 se va desfășura. Cu reguli stricte de urmat, cu public redus,  cu carantină pentru jucători, dar și cu un calendar foarte bogat. 

Încurajat de modul în care s-au desfășurat US Open și Roland Garros, Tiley e optimist în legătură cu modul în care va începe noul sezon de tenis 2021, mărturisind totodată că se află în permanentă legătură atât cu jucătorii, cât și cu organizatorii US Open și Roland Garros, pentru a învața și aplica din experiența lor.  

,,Am vorbit și vorbim cu jucătorii în fiecare săptămână. Vom avea șase săptămâni de tenis. De fapt, vom avea mai mult tenis, cu mai multe evenimente decât am avut până acum. Vom începe pregătirile efective la jumătatea lunii decembrie, când toți jucătorii vor trebui să ajungă în Australia; ei vor sta în carantină timp de două săptămâni, pe care o vor face în diferite orașe din Australia iar în cele două săptămâni creăm o bulă care le va permite să iasă din hotel, să revină, să meargă către terenurile de antrenament. Am început, de asemenea, să lucrăm la regulile de distanțare fizică, pentru că trebuie să rămânem în anumiți parametri. Putem avea cam între 25% și 50% din capacitatea pe care am avut-o înainte. Complexul e în aer liber, e mare și asta ne permite să aplicăm regulile de distanțare, deci ne vom bucura de public”, spunea în urmă cu câteva zile Tiley, citat de publicația australiană The Age

Ca un jucător să poată juca în prima săptămână a noului sezon, acesta trebuia să ajungă în Australia începând cu 14 decembrie, pentru a efectua carantina – o carantină care însă le permite să se antreneze oricând doresc, sau să aibă și alte activități. Într-un comunicat adresat jucătorilor, Tiley scrie că încă se lucrează, împreună cu WTA și ATP, la datele și turneele care vor avea loc în Australia, obiectivul Tennis Australia fiind de a oferi cât mai multe oportunități de a concura sportivilor.  

Deși experiența va fi diferită față de normal, Tiley promite că organizatorii vor face efoturi pentru a încerca să mențină atmosfera cu care spectatorii/telespectatorii sunt obișnuiți în începutul de an. Firește, circuitul australian va avea de partea sa avantajul de a se disputa în plină vară. „Va fi în continuare muzică, va fi mâncare, vom avea ecrane uriașe unde oamenii pot viziona meciuri. Dar, evident, siguranța comunității va fi o prioritate pentru noi, precum și pentru jucători. Am învățat multe de la US Open și French Open. Am fost cu ei în contact și cu siguranță am învățat mult din aceste succese și le vom aplica în ianuarie. Suntem împreună cu toții în această provocare și credem că va fi un început de an excelent.”

De asemenea, o altă noutate pe care Tiley a oferit-o a fost cea legată de prezența lui Roger Federer și a Serenei Williams la ediția din 2021, el confirmând zilele trecute că ambii vor lua parte la Australian Open. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi