Ce traseu face Jaqueline Cristian la Charleston! Victorii succesive cu două jucătoare de Top 20 și calificare în sferturi

Radu Marina | 4 aprilie 2024

Jaqueline Cristian își continuă parcursul excelent la Charleston: o învinge pe Emma Navarro și se califică în sferturile de finală.

Jaqueline Cristian obține o nouă victorie mare, a doua consecutivă împotriva unei jucătoare din top 20, după ce a trecut în trei seturi muncite de Emma Navarro, locul 20 WTA și favorita 10 a turneului de la Charleston.

Cristian a învins-o cu 6-3, 5-7, 6-1 pe Navarro, continuându-și astfel parcursul remarcabil de la Charleston (WTA 500), pe care l-a început cu o victorie contra americancei Sachia Vickery și l-a continuat cu alte victorii în fața a două jucătoare din Top 20: întâi cea cu Madison Keys, fostă campioană aici, și acum Emma Navarro. E, de altfel, pentru prima dată în carieră lui Jaqueline când trece, pe rând, de două adversare clasate între primele 20 de jucătoare ale lumii.

După turneul de la Transylvania Open, unde a ajuns până în semifinalele, Jaqueline a avut o perioadă în care a câștigat un singur meci în patru turnee, dar odată ajunsă la Charleston totul a căpătat din nou sens. Prin victoria în fața Emmei Navarro, Jaqueline se califică în al doilea sfert de finală WTA din 2024. Este, totodată și cel mai important rezultat pe care ea îl atinge într-un turneu de nivel 500 din martie 2021 încoace, când reușea același lucru la Sankt Petersburg, venind din calificări.

Dar, dincolo de rezultatul în sine, sunt aceste evoluții foarte bune pe care Jaqueline le leagă în fața unor adversare atât de valoroase și nivelul pe care l-a accesat în această săptămână, cu un tenis foarte intens, alert și ordonat.

De asemenea, victoria de azi e importantă și pentru că e reușită în fața unei adversare în mare formă, care joacă cu multă încredere și e clasată pe 11 în clasamentul pe anul 2024. Emma Navarro e una dintre cele mai în formă jucătoare ale acestui sezon: a câștigat la Hobart primul ei titlu WTA, iar recent, după o serie de rezultate bune în turnee mai mari (turul trei Australian Open, Doha, optimi Indian Wells) a intrat în premieră în top 20 WTA.

Mai mult, ca stil de joc, Navarro poate fi o adversară mai greu de bătut, în condițiile în care joacă un tenis simplu, dar foarte eficient, și nu are niște vulnerabilități evidente: e solidă în defensivă, are un forehand cu care își deschide terenul des și nu face erori ușoare.

Partida, în mod surprinzător poate, ținând cont de aceste date, a fost controlată de Jaq, care a făcut un nou meci mare, găsind soluții și reușind să mențină un nivel de joc care poate pune probleme reale aproape oricui: a servit impecabil, a returnat mereu lung și deranjant iar cu lovitura de forehand a fost letală. Afară de asta, un alt mare plus este cât de bine a rezistat presiunii după mingile de meci ratate în setul doi: n-a căzut, nu s-a demoralizat și a continuat să rămână prezentă și concentrată și în decisiv.

Primul set a fost gestionat de Jaqueline fără cusur. Iar totul a plecat de la serviciu, care a fost la cel mai înalt nivel, pierzând doar două puncte cu primul serviciu. Servind atât de bine, întreg jocul ei s-a deblocat: a lovit cu multă încredere, a fost constant cu pasul în față, pregătită să intre în teren și să atace. Cu un serviciu care a funcționat la parametrii înalți și cu lovitura de dreapta care nu a trădat-o în niciun moment, Cristian a dominat majoritatea schimburilor de mingi și nu i-a permis adversarei să preia inițiativa: a pus presiune cu returul, a agresat-o în raliuri și a fost, aproape tot timpul, cu un pas în fața americancei.

Setul doi a avut, în linii mari, aceeași dinamică: Jaqueline nu a scăzut ritmul, a continuat să rămână foarte stabilă de pe linia de fund și a avut răspunsuri la orice tentativă a americancei de a intra în meci. Însă a fost nevoie doar de o mică scăpare din partea lui Jaqueline pentru ca Navarro să profite și să fugă cu setul doi: după cele două mingi de meci ratate (nu salvate de adversară) de Jaqueline la 5-4, americanca a avut o serie de câteva puncte consecutive care au făcut diferența. Nu a făcut ceva special, dar a știut cum să profite de seria de erori venite de la Cristian.

Ordinea avea însă să fie restabilită în decisiv, acolo unde Jaqueline a continuat jocul bun și a reconfirmat poziția de jucătoare curajoasă, care impune ritmul și își câștigă punctele jucând cu multă libertate și dezinvoltură – adică exact ce a arătat până la scorul de 6-3, 5-4 și cele două mingi de meci avute.

Următoarea adversară pentru Jaqueline va fi Daria Kasatkina, favorita 4. Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, în 2022, la Doha, când Jaqueline a câștigat primul set (6-2) și s-a retras în setul doi, după o accidentare gravă la gleznă. Îl putem privi ca pe un moment simbolic pentru Jaq, care a tras mult de ea și a trecut prin multe de la acel episod al accidentării, și care vine la acest nou duel cu Kasatkina ca o jucătoare mult maturizată și îmbunătățită.

Rezultate excelente și pentru Irina Bara și Anca Todoni

E o săptămână bună pe zgură pentru românce, fie pe cea nord-americană, cazul lui Jaq, fie pe cea clasică, de la Bogota. Acolo unde Irina Bara, în particular, și Anca Todoni au reușit câteva rezultate foarte bune la turneul WTA 250 din orașul columbian.

Irina e în sferturi, după o victorie-comeback. Condusă cu 6-3, 5-3, plus o minge de meci la 5-4, Irina a întors și a câștigat meciul cu Laura Pigossi, după un maraton de 3 ore și 22 de minute. Este a doua oară când Irina ajunge în ultimele opt la turneul columbian, după ediția din 2022. Ea o va întâlni pentru un loc în semifinale pe Sara Errani.

La rândul ei, Anca Todoni își continuă momentumul bun, creat în particular de acea victorie epică de săptămâna trecută, în turneul de 125k de la San Luis, din Mexic. Anca a câștigat un maraton epuizant de 4 ore și 14 minute cu Sara Sorribes Torno (5-7, 7-5, 7-6), un rezultat prețios, tocmai pentru că vine după genul de meci care cere foarte mult, fizic și mental, și pentru că a fost obținut în fața unei adversare experimentate, cunoscută pentru că face meciurile fizice și că e o jucătoare greu de depășit, în special pe zgură.

Deși, explicabil după un astfel de efort, a cedat în turul următor, Anca a continuat seria bună la Bogota, acolo unde a trecut de cele două meciuri din calificări și a învins-o apoi în primul tur pe italianca Lucrezia Stefanini. Anca a cedat azi în optimi cu mai experimentata Camila Osorio, numărul 85 în lume, dar nu fără a da o replică foarte bună, într-un meci de două ore, încheiat 7-6, 6-4

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi