Ce surpriză! Kim Clijsters își anunță revenirea în tenis la șapte ani distanță de la ultimul meci oficial jucat! “Nu simt că trebuie să demonstrez ceva, dar îmi doresc această provocare!”

Radu Marina | 12 septembrie 2019

Kim Clijsters va reveni pentru a treia oară în circuitul profesionist, la opt ani de la ultimul ei sezon. De patru ori câștigătoare în turneele de Grand Slam și fostă număr 1 mondial, Clijsters (36 de ani) adaugă încă un motiv de a urmări un sezon 2020 care se anunță extraordinar.

“Ce îmi doresc cu adevărat de la viață? Timp de șapte ani de zile am fost mamă cu normă întreagă. Și am iubit asta. Chiar iubesc asta. Dar mi-a plăcut la fel de mult să fiu și jucătoare profesionistă de tenis. Și sincer… îmi e dor de acele momente. Așa că, de ce nu le-aș încerca pe amândouă? Aș putea fi o mamă iubitoare pentru cei trei copii ai mei și cea mai bună jucătoare de tenis? Hai să o facem și pe asta! Hai să revenim încă o dată! Ne vedem în 2020!”, a fost anunțul făcut azi de Kim Clijsters, prin care își anunță revenirea în tenisul profesionist. 

Vestea revenirii în tenis a lui Kim e cu totul neașteptată și face ca sezonul 2020 – și așa cu multe  subiecte de urmărit – să fie unul absolut remarcabil. În vârstă de 36 de ani, Clijsters, fost lider mondial și campioană la Australian Open (2011) și US Open (2005, 2009, 2010), a jucat ultimul meci oficial în proba de simplu în anul 2012, la US Open. Aceea a fost a doua ei retragere, după cea din 2007, când a decis, la doar 23 de ani, să-și încheie cariera din cauza unor probleme fizice. 

Ca și acum, și atunci, Clijsters a decis să revină surprinzător în circuit. După ce în februarie 2008 a dat naștere primului său copil și și-a întemeiat o familie alături de Brian Lynch (fost jucător profesionist de baschet), belgianca și-a anunțat revenirea la tenisul profesionist în august 2009, primele sale turnee fiind Cincinnati și Toronto. La abia al treilea său turneu de la revenire, Clijsters (care era la acel moment fără clasament) avea să intre pe tabloul principal de la US Open cu ajutorul unui wild card, devenind prima jucătoare care câștigă un titlu major după ce a devenit mamă din 1980 încoace (Evonne Goolagong Cawley). 

În drumul către cel de-al doilea său titlu de Grand Slam, Clijsters a învins tot ce i-a ieșit în cale: Viktoriya Kutuzova, Marion Bartoli (favorită 14 atunci), Kirsten Flipkens, Venus Williams (3), Na Li (18), Serena Williams (2) și Caroline Wozniacki (8). În cele șapte meciuri, ea a cedat doar două seturi. 

Această revenire avea să fie ulterior completată cu alte două turnee de Grand Slam (US Open 2010, Australian Open 2011), un Turneu al Campioanelor (Doha 2010), un turneu Premier Mandatory (Miami) și o revenire pe locul 1 mondial.  

În 2012 însă avea să-și anunțe, a doua oară, retragerea din tenis, urmare a mai multor probleme fizice, dar și a faptului că și-a dorit să se ocupe mai mult de fiica sa Jada. În intervalul acesta de șapte ani de zile, Clijsters a dat naștere altor doi copii și a continuat să fie apropiată de tenis, fiind la un moment dat director al unui turneu WTA desfășurat în Belgia, comentator sportiv, dar și fondatoarea unei academii de tenis. De asemenea, ea a participat, atât la simplu cât și la dublu, la multe dintre turneele legendelor, organizate de regulă în timpul turneelor de Grand Slam.  

Și astăzi, la aproape șapte ani distanță de la ultimul meci oficial jucat în circuitul WTA a venit vestea cea mare: revenirea, pentru a treia oară, în circuitul profesionist. Cât de gândită este această revenire? Cum arată șansele belgiencei de a fi competitivă? Ce a determinat-o să revină? Și, mai ales, cât de benefică este prezența lui Clijsters în circuitul WTA? Sunt câteva întrebări la care încercăm să găsim răspuns în cele ce urmează.

Poate reveni Clijsters la nivelul ei obișnuit? Tentația de a răspunde afirmativ e mare, mai ales dat fiind contextul ei – cum a reușit în două rânduri, ar putea-o face și acum. Însă, după cum am văzut recent, procesul de revenire e teribil de complicat, mai ales când vorbim de o perioadă atât de mare de timp. Marion Bartoli e un exemplu în acest sens, anunțând anul trecut că se întoarce în tenis, pentru ca trei luni mai târziu să se vadă în situația de a renunța, fiindu-i imposibil din punct de vedere fizic. Exemplul acesta nu e neapărat și cel mai potrivit în această situație. Putem ține cont de el, dar povestea e ușor diferită aici. 

Clijsters a povestit pe larg pentru WTA Insider că decizia de a reveni în circuit e bine calculată și nu a fost luată în pripă. Ci s-a gândit la această idee încă de acum doi ani, s-a pregătit intens din punct de vedere fizic ori de câte ori timpul a permis și a încercat să-și testeze corpul, pentru a vedea dacă într-adevăr poate reveni la o formă fizică bună, care să-i permită să joace la cel mai înalt nivel. Ea a reînceput colaborarea cu antrenorul ei de fitness Sam Verslegers, s-a concentrat exclusiv asupra pregătirii fizice în detrimentul tenisului, iar rezultatele, spune ea, au fost surprinzător de bune. 

https://twitter.com/SloaneStephens/status/1172137670589505538?s=20

Care sunt șansele de reușită? Legat de șanse, Clijsters e fermă de la bun început, dar și conștientă că nu va fi, nici pe departe, un drum ușor. Nu își dorește să demonstreze ceva cuiva, ci vede în această revenire o provocare.

“Nu simt că trebuie să demonstrez ceva. Pentru mine e o provocare. Am prieteni care spun vreau să alerg la maratonul de la New York înainte de a împlini 50 de ani. Pentru mine e plăcerea de a juca tenis. Ori de câte ori sunt la un Grand Slam și joc la turneul legendelor, dacă cineva mă întreabă ‘vrei să lovim câteva mingi’, eu sunt prima care spune da. Încă iubesc tenisul. Dragostea și pasiunea pentru sport sunt încă acolo. Dar întrebarea e: sunt capabilă să ajung la nivelul pe care mi-l doresc eu? Eu nu simt ca și cum trebuie să demonstrez ceva. E o provocare pentru mine și vreau să fiu din nou puternică. Ăsta e maratonul meu”, a spus ea. 

Ce a determinat-o să revină și în ce condiții se va produce revenirea? Discuțiile cu soțul, dar și cu echipa sa au convins-o că poate reveni în circuit – însă nu înainte de a se asigura că cei trei copii ai săi sunt protejați și nu vor avea loc prea multe schimbări în viața lor. “Eu trebuie să am toate lucrurile bine ordonate în cap, astfel încât atunci când merg la antrenamente să știu că totul e bine organizat acasă. Viața noastră e bine pusă la punct și asta nu se va schimba, nu vreau să se schimbe. Voi fi plecată puțin mai mult. Iar dacă eu simt că asta nu se potrivește, atunci nu voi mai juca”, spune Kim.

Ea continuă: „Apoi, un alt motiv a fost sistemul WTA, despre care eu nu știam că există. Dacă ai fost lider mondial, ai câștigat turnee de Grand Slam și vrei să revii, atunci ești eligibil să ceri wild card-uri. De asemenea, nu ești obligat să joci un anumit număr de turnee. Pentru mine, să știu asta, e un bonus. Așa că, și acest lucru mi-a făcut alegerea puțin mai ușoară să fac pasul acesta. Dacă ar fi existat o regulă care să spună că trebuie să joci un număr minim de turnee pe an, aș fi spus că nu există nicio cale de a mai reveni.”

Tot în această notă, Kim a subliniat și care vor fi condițiile în care va avea loc revenirea: “Putem vorbi de începutul anului 2020 și voi vedea de unde putem obține wild card-uri. Dar, dacă în decembrie simt că nu sunt cât de cât aproape de forma pe care o doresc, nu voi reveni în tenis de dragul de a reveni. Vreau să ajung acolo unde îmi doresc eu. Mai am la dispoziție încă trei luni și jumătate, așa că eu cred că voi avea parte de multe îmbunătățiri în această perioadă. Aștept cu nerăbdare să văd cum vor sta lucrurile.”

Dar despre influența lui Kim asupra circuitului? E clar că prezența lui Kim în circuit ar fi un plus enorm, dacă revenirea se va produce ca la carte. Atât ea, cât și Serena Williams ar putea fi exemple pentru întreaga nouă generație: două jucătoare trecute de vârsta de 35 de ani, care au obținut cam totul în tenis, și care continuă să-și ofere noi șanse de a juca, deși au trecut printr-o naștere complicată – cum e cazul Serenei – ori prin trei nașteri – cazul lui Kim. 

Mai mult, tenisul pe care belgianca îl joacă va fi, de asemenea un alt bonus. Până la apariția Biancăi Andreescu, tenisul a dus lipsă de un stil de joc ca al lui Kim. Revenirea lui Clijsters pe teren înseamnă o nouă ocazie de a vedea la treabă un tenis versatil, nonșalant, echilibrat, suficient de variat cât să-și încurce adversara și cu accelerări surprinzătoare, venite de nicăieri, de pe ambele părți.

Super hot în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Avem un tricou-stare de spirit 😉

Comandă Grand Slams and Chill din Shop!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi