Ce start de an! Victorie excelentă pentru Irina Begu, un double bagel pentru Sorana Cîrstea, un thriller la Jaq

Radu Marina | 4 ianuarie 2022

Irina Begu începe noul sezon cu o victorie mare, o învinge pe Jessica Pegula la Melbourne; Gabriela Ruse obține și ea prima victorie din 2022 și o așteaptă acum pe Simona Halep, cu care a jucat împreună la dublu.

O primă zi a sezonului 2022 cu multiple evenimente în ce le privește pe jucătoarele din România, care au reușit un bilanț foarte bun la startul de an, cu trei victorii din patru meciuri. Am putea avea un meci 100 la 100 românesc, dacă Simona Halep își va câștiga și ea meciul de debut.

Dintre cele trei victorii, cea mai impresionantă e cea reușită de Irina Begu; Irina a trecut în două seturi, 7-6, 6-3, de Jessica Pegula, favorita principala de la Melbourne 2 (WTA 250) și locul 18 mondial, după un meci în care a revenit de la 3-5 și a salvat trei mingi de set în primul set. Aceasta este una dintre cele mai importante victorii obținute de Irina în ultima perioadă, în contextul în care ultimul ei succes în fața unei jucătoare din Top 20 a venit în urmă cu fix un an, la Gippsland Trophy, cu Johanna Konta. 

După un sezon amestecat, în care a ratat multe turnee importante din cauza problemelor fizice și nu a putut evolua mereu la nivelul ei obișnuit, Irina începe sezonul 2022 promițător: o victorie-surpriză, după o evoluție încântătoare pe alocuri, în fața unei jucătoare care a dominat în multe rânduri sezonul trecut pe hard și a fost o adevărată speritoare pentru multe jucătoare pe această suprafață. Pegula, ajunsă acum pe locul 18, e sfert-finalistă la Australian Open în 2021 și e una dintre jucătoarele cu cele mai multe victorii pe hard anul trecut. 

Crescută pe hard și având un joc care se pliază perfect pe suprafața asta – joc rapid, accelerări surprinzătoare, serviciu puternic – Pegula a început meciul cu Irina în forță: și-a arătat intențiile ofensive din primele game-uri, a început cu break și a servit la 5-3 pentru a câștiga primul set. Până la acest moment, lucrurile arătau exact așa cum indicau calculele hârtiei; Pegula jucătoarea mai încrezătoare, favorita care stabilește ritmul și câștigă puncte importante, Irina fiind forțată să caute soluții și să revină din urmă. 

Doar că acesta a fost singurul moment în care Pegula și-a mai putut impune jocul. Irina a revenit, a salvat o minge de set la 5-4, a egalat și s-a ajuns în tiebreak, unde de asemenea a întors de la 4-6, a salvat alte două mingi de set și a fugit cu primul set. Un prim set intens, în care Irina a rezistat incredibil de bine în multe schimburi de mingi aspre, a acoperit terenul impecabil și a făcut o treaba bună cu lovitura de dreapta. 

Favorită principală pentru prima dată într-un turneu WTA, Pegula n-a mai rezistat ritmului impus de româncă, iar setul doi a mers lin și foarte clar spre Irina: a făcut break-ul încă din debutul setului doi și până la finalul meciului și-a mai cedat o singură dată serviciul.  

Această victorie e una relevantă pentru Irina, nu doar pentru că e obținută în fața unei favorite și a unei jucătoare atât de puternice. Cât mai ales pentru evoluția ei și nivelul pe care l-a atins în acest meci: mereu atentă, mereu alertă, foarte intensă și precisă cu aproape fiecare lovitură. 

În meciul următor, Irina se vede cu Jasmine Paolini, care a trecut in trei seturi, 2-6, 6-3, 6-4 de Anna-Karolina Schmiedlova. Cu Paolini, Begu s-a mai întâlnit de două ori până acum: în 2019, la Palermo (WTA 250), când s-a impus italianca și tot în același an la Szekesfehervar (ITF 100K), meci câștigat de Irina. 

O altă veste bună a venit din celălalt turneu WTA 250 care se desfășoară la Melbourne: Gabriela Ruse a bifat prima ei victorie în 2022. Gabi a trecut, 6-3, 6-2 de Arina Rodionova, o australiancă de 32 de ani cu multă experiență, clasată în prezent pe locul 152 la simplu. 

A fost o victorie facilă și convingătoare pentru Ruse, care a avut momente cu adevărat sclipitoare și alte mici momente în care și-a pus piedică singură. A fost tipul de partidă în care totul a fost despre ea și a depins doar de ea: ea a făcut și desfăcut, ea a lovit câștigător, ea a greșit și ea a stabilit coordonatele acestei întâlniri.  

Gabriela o așteaptă acum în turul următor pe Simona Halep, care trebuie să treacă de Destanee Aiava, pe care a mai învins-o la Australian Open 2018, 7-6, 6-1. A fost un meci în care Simona a avut emoții din cauza unei accidentări la gleznă, dar care a dat startul acelui traseu grozav al Simonei la AO 2018, încheiat în finală.

Gabi și Simona au mai jucat o singură dată până acum, meci care a avut loc la Transylvania Open, încheiat cu o victorie categorică a Simonei

Double bagel pentru Sorana

Sorana Cîrstea a început noul sezon de tenis fulgerător, cu o victorie dominantă, 6-0, 6-0, împotriva Varvarei Gracheva, jucătoare clasată pe locul 77 mondial.

Este pentru prima dată în cariera Soranei când ea câștigă un meci oficial, la acest nivel fără a pierde vreun game.

Victoria, dincolo de modul categoric în care a fost obținută, e impresionantă prin modul în care, timp de 50 de minute, Sorana a reușit să mențină un nivel atât de ridicat, punct cu punct, game cu game. Dacă în primul set lucrurile au fost clare, Gracheva câștigând doar cinci puncte, setul doi a arătat complet diferit: game-urile au fost lungi, schimburile de mingi au devenit mai intense. Ce a rămas constant a fost acuratețea Soranei în lovituri. De subliniat și procentajul de peste 80% puncte câștigate cu returul, o statistică pe care rar se întâmplă să o vedem într-un meci la acest nivel.

Sorana începe, așadar, sezonul în cel mai bun mod cu putință, iar în următorul meci o va întâlni pe Amanda Anisimova. Cele doua se vor întâlni pentru a doua oară, prima întâlnire fiind câștigată de Anisimova.

Jaqueline scapă victoria de la mingi de meci

A lipsit foarte puțin ca să vorbim despre un bilanț imaculat pentru româncele care au jucat azi pe tablourile principale din Australia. Pe tabloul Melbourne 1, Jaqueline Cristian a cedat într-un maraton cu Kaia Kanepi, 6-7 (2), 7-6 (7), 6-2, într-un meci de 2h48′, în care românca a avut două mingi de meci în tiebreak-ul setului doi.

Dacă primul set a fost în mare parte jucat pe serviciu (doar câte un break de fiecare parte), cel de-al doilea a avut o desfășurare mult mai spectaculoasă: Jaq a revenit de la 1-5, și a forțat tiebreak-ul, după ce a salvat o minge de set la 5-6, pe serviciu. În tiebreak a condus cu 6-4, dar n-a reușit și ultimul punct care-i mai lipsea să treacă linia de sosire. O linie de care nu s-a mai apropiat apoi, cedând în decisiv. Un meci frustrant, dar o lecție utilă pentru Jaqueline, cea mai recent sosită în Top 100 dintre jucătoarele românce.

Tot azi, în calificările Melbourne 2, Irina Bara a cedat cu Anna Kalinskaya, 7-5, 6-2.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Wimbledon confirm that top seed Iga Swiatek will open play on Centre Court on Tuesday.

73.3 per cent voted for Simona Halep in the poll below but organisers noted that she withdrew from her semi-final in Bad Homburg today citing a neck injury. https://t.co/j62v08b0RI