Ce spun câțiva dintre principalii actori de la Wimbledon și cum se vede turneul înainte de start

Camelia Butuligă | 2 iulie 2017

Este posibil ca acest Wimbledon să oglindească dinamica de la Roland Garros, unde la băieți am avut un câștigător preconizat de mulți încă de la început (acolo, Rafa, aici Roger), iar la fete o câștigătoare surpriză?

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Azarenka: „Mă săturasem de antrenamente și aceleași exerciții, aveam nevoie de competiție. Poți să te simți foarte bine pe teren la antrenament dar sa transferi asta in meciuri este o adevărată artă. Durează și variază de la jucător la jucător.”

Kvitova: „E greu să-mi evaluez nivelul. La Birmingham a fost în creștere dar nu știi niciodată cum te trezești mâine dimineață. Sper să mă trezesc bine luni. Mă simt mai curajoasă datorita evenimentelor care mi s-au întâmplat, pentru că am realizat ce e important și ce nu.”

Kerber: „Am avut meciuri bune pe iarba anul acesta și sunt sănătoasă, asta e cel mai important. M-am pregătit foarte bine după RG. Nu vreau sa pun presiune pe mine pentru păstrarea locului 1: sunt pe locul 1 de atâta timp, acum tot ce vreau este sa câștig meciurile din fiecare rundă.”

Nadal: „Motivația mea este mare la fiecare turneu la care particip. Altfel, nu aș participa. Să joc bine aici a fost unul din principalele mele obiective când am început să am succes in tenis. Și am făcut-o de cinci ori. Anul acesta, chiar dacă am pierdut în Australia, acel turneu m-a ajutat să fiu unde sunt azi, pentru că nivelul meu a continuat a crească după aceea. După RG, am simțit că corpul meu are nevoie de o tranziție mai lentă spre iarbă și am decis sa sar peste Queens și să mă pregătesc la Mallorca.”

Wawrinka: „Wimbledon este Slamul cel mai dificil de câștigat din cauza perioadei de pregătire scurte. Va fi un turneu interesant, după cum a fost tot acest an. Roger joacă bine, Rafa e încrezător, Murray are niște probleme, dar este periculos pe iarbă.”

Ostapenko: „Dacă sunt agresivă și am o zi bună, meciul este in racheta mea. Pot controla meciul pentru că îmi câștig punctele singură. Pe iarbă cine atacă prima câștigă punctul pentru că este dificil sa te miști.”

Federer: „Azi, de exemplu, am făcut un antrenament scurt și la obiect, ca să-mi fac treaba și să mă duc să mă odihnesc, pentru că mâine am liber. Acum trebuie să mă asigur că sunt proaspăt și intru în primul tur cu mentalitatea potrivită: nu vreau să fiu la mila adversarului, vreau să iau inițiativa și să joc agresiv și pentru asta trebuie să fiu rapid pe picioare și cu rapid cu mintea. Am nevoie să mă odihnesc suficient pentru a juca un tenis inspirat.”

Djokovic: „A fost o idee bună să vin la Eastbourne, la fel și aducerea lui Mario Ancic în echipă. Andre este de acord, pentru că am nevoie de cineva care să călătorească mai mult cu mine. Cu Mario nu am deocamdată un contract pe termen lung, vom vedea. La Eastbourne Andre a observat ce am simțit și eu, că nivelul jocului meu s-a ridicat. Spiritul competitiv a fost acolo.”

*

Pornim în acest Wimbledon cu o dinamică destul de diferită față de Paris. Lucrurile sunt încă neclare, chiar dacă Parisul a mai aranjat puțin peisajul, atât pentru cei care au jucat bine acolo (lumea se așteaptă ca și Rafa și Ostapenko să joace bine și pe iarbă), dar și pentru Federer, care nu regretă decizia de a nu juca la RG. El este, ca și Rafa la RG, favoritul principal: este fresh, știe ce are de făcut și este motivat de acest context favorabil din tenisul masculin.

Cei care se chinuie să-și găsească forma par să-și fi găsit și ei butonul de reset. Kerber spune că a lăsat zgura în spate și e motivată de amintirile bune pe care le are de la finala jucată aici anul trecut. Djokovic dă în sfârșit semne de viață după o săptămână foarte bună la Eastbourne și își rotunjește echipa cu Mario Ancic, un jucător bun pe iarbă, a cărei carieră a fost prematur terminată din cauza unei mononucleoze. Murray este, dintre Big 4, într-o poziție mai vulnerabilă din cauza problemelor la șold, dar se pare că lucrurile au mers bine la antrenamentele din ultimele zile. Wawrinka, este, ca de obicei, fără așteptări pentru că la Slamuri el este eternul outsider și în plus, iarba nu-i suprafața sa.

La fete, cu absența Serenei și Sharapovei, nu avem o favorită clară. Dintre cele care au jucat fulltime până acum, nu se ridică nicio opțiune categorică. Pliskova ar fi cea mai bine plasată, și ca formă, și ca tip de joc. Forma lui Garbine e încă în ceață, iar Simona e mai mult o favorită teoretică pe iarbă. Sigur, poate face un turneu bun, poate ajunge în fazele avansate, dar pe iarbă va fi și mai vulnerabilă în fața unei jucătoare big hitter în zi bună. Două nume spre care se va îndrepta multă atenție sunt Kvitova și Azarenka. Petra iubește iarba și se pare că incidentul din iarnă a schimbat-o la un nivel profund.

E foarte interesant că ea pare să reacționeze invers față de Seles, victimă a unui atac similar, care s-a prăbușit sufletește după aceea. Diferența este că Seles a pățit-o pe un teren de tenis, iar apoi nu s-a mai simțit niciodată în siguranță acolo. Kvitova însă pare să joace cu mai mult curaj pe teren (”fearless” a fost cuvântul pe care l-a folosit) tocmai pentru că acest atac a pus lucrurile în perspectivă. Ca și Kim Clijsters, care a declarat în a doua sa carieră că ”după ce naști un copil, o minge de break pierdută nu mai este un capăt de lume”, Kvitova, o jucătoare emotivă și predispusă la căderi mentale, poate beneficia de această nouă atitudine neînfricată. Dacă mâna nu-i face probleme și-și dozează bine energia de-a lungul turneului, poate face pagube la acest Wimbledon.

Același lucru poate fi valabil pentru Victoria Azarenka, o jucătoare impulsivă care pare mult mai senină și mai matură în declarații acum că este mamă. Logistic are mai multe provocări decât până acum – să călătorești cu un sugar nu este chiar ușor, dar e posibil ca aceste dezavantaje să nu mai conteze dacă Azarenka va avea o nouă atitudine pe teren, mai zen și mai echilibrată. Ca și la Kvitova, match fitnessul va fi un semn de întrebare, plus faptul că Azarenka nu este la fel de în largul ei ca cehoaica pe această suprafață.

Până acum, experții par să fie de acord că posibilitățile sunt extrem de deschise, cel puțin pe partea feminină. Este posibil ca acest Wimbledon să oglindească dinamica de la Roland Garros, unde la băieți am avut un câștigător preconizat de mulți încă de la început (acolo, Rafa, aici Roger), iar la fete o câștigătoare surpriză?

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi