Ce rezultat! Sorana Cîrstea o învinge iar pe Petra Kvitova la Australian Open

Radu Marina | 18 ianuarie 2022

De oriunde te-ai uita, victoria Soranei Cîrstea cu Petra Kvitova e remarcabilă. Mai ales prin maniera în care a obținut-o: Sorana a fost mai bună peste tot și a făcut exact ceea ce trebuie făcut – dar e adesea greu de făcut – în fața Petrei: nu i-a dat răgaz să-și găsească cadența, a frustat-o cu loviturile ei foarte rapide și s-a folosit de tot terenul pentru a-i expune vulnerabilitățile în deplasare.

Sorana Cîrstea a reușit o victorie excelentă în primul tur la Australian Open, 6-2, 6-2 cu Petra Kvitova, favorita 20.

Este pentru al doilea an consecutiv când Sorana o învinge pe Kvitova la Melbourne, după ce sezonul precedent o elimina în runda a doua și pornea de acolo un sezon foarte bun.

Sorana Cîrstea continuă și parcursul ei bun în turneele de Grand Slam: ea se califică pentru a 9-a oară în turul doi la Australian Open. De asemenea, Sorana nu a mai pierdut în turul 1 al vreunui Slam din octombrie 2020, de la Roland Garros. 

A fost și prima oară când Sorana o învinge în două seturi pe Kvitova (4-5 acum în h2h), or asta nu-i niciodată treabă ușoară.

Pentru că într-o întâlnire cu Petra Kvitova nu știi niciodată ce fel de adversară primești; iar meciurile cu ea pot fi, de multe ori, un calvar. Uneori e atât de exactă și agresivă, încât nimic nu mai depinde de tine; alteori are, pe lângă perioadele grozave de joc, momente presărate cu greșeli ușoare; în fine, mai e și scenariul în care nu se regăsește deloc și ratează din toate pozițiile. 

În meciul de astăzi, Sorana a întâlnit – și a știut să scoată la suprafață – o combinație a ultimelor două variante a Petrei.

Iar pentru că Sorana s-a deplasat și a lovit la un nivel impecabil, fără fisuri, foarte precisă, ea și-a câștigat meciul într-o manieră categorică, care nu lasă loc de multe interpretări: Sorana a fost prea bine ordonată și prea agresivă pentru o Kvitova care a încercat să stea aproape, dar a părut fără energie, a ratat mult și n-a putut conduce punctele. 

Timp de o oră și zece minute, atât cât a durat partida, Sorana a fost mai bună toate capitolele. Iar tactic a făcut exact ceea ce trebuie făcut (dar e adesea greu de făcut) în fața Petrei: nu i-a dat răgaz să-și găsească cadența, a frustat-o cu loviturile ei foarte rapide și s-a folosit de tot terenul pentru a-i expune vulnerabilitățile în deplasare. 

Însă Kvitova e o adversară incomodă chiar și când are o zi proastă. Asta pentru simplul fapt că ea e capabilă oricând să revină în meci – și fără să fie nevoie de lucruri mari. Deci meritul Soranei nu este doar că a menținut constant această presiune aparte, dar și că a știut să schimbe mai mereu ritmul. Când Kvitova s-a obișnuit cu schimburile dure, plate și apăsate, Sorana a venit cu câteva mingi mai înalte, rotunde și pe centrul terenului – fix în picioarele Petrei. Când jucătoarea din Cehia a reușit, totuși, să lege câteva puncte câștigătoare din spatele terenului, Sorana a știut să folosească viteza mingilor adverse și să contraatace, redirecționând mingea spre lateralele terenului. 

“Soranei îi place jocul meu. Lovește mereu agresiv și se simte confortabil cu asta, îi place ritmul pe care îl impun. Pentru ea e dificil când întâlnește adversare defensive. Cred că jocul meu a fost acolo și e încă acolo, am nevoie doar de cât mai multe meciuri”, a concluzionat după meci o Kvitova fără energie, care a încheiat ziua cu 40 de erori neforțate. 

E o sinteză precisă. Căci Sorana, care nu și-a pierdut serviciul azi, n-a părut deranjată de nimic în jocul Kvitovei; toate încercările Petrei au găsit-o pe româncă, care se simte foarte bine în meciurile de tipul care-pe-care, cu soluțiile potrivite.

Multe dintre erorile comise de Kvitova au fost și forțate de defensiva solidă a Soranei, care a găsit un bun echilibru între agresivitatea ei obișnuită și răbdarea cu care a știut să aștepte greșeala de dincolo de fileu. Acest detaliu e esențial într-un meci cu Kvitova, tocmai pentru că ea poate răspunde la forță cu și mai multă forță. A încercat să facă asta și azi, doar că Sorana a rezistat bine în defensivă, s-a folosit de slice-uri de rever, a variat înălțimile și nu s-a lăsat împinsă în spatele liniei de fund. Dovadă, Petra a găsit doar 7 lovituri direct câștigătoare, una în plus față de Sorana.

În final, de oriunde te-ai uita, rezultatul de azi – și mai ales stilul în care a fost obținut – e remacabil. Sorana a învins o jucătoare de top 20 (nu mai făcuse asta de la Wimbledon 2021, când trecea în turul doi de Victoria Azarenka) într-o manieră clară, după o evoluție cu adevărat solidă. La fel de îmbucurător e că nivelul fizic al Soranei e cel puțin la fel de bun ca cel de anul trecut: ea s-a deplasat foarte bine azi, a acoperit terenul lejer și tocmai de-asta n-a arătat vreo urmă de teamă să stea în schimburile prelungite. 

Victoria cu Kvitova poate fi una de moral, care să-i aducă multă încredere, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut, când a trecut de Kvitova în turul doi de la AO. Iar acest succes e unul pe care se poate construi atât aici, la Melbourne, dar și în restul sezonului.

Următoarea adversară a Soranei va fi Kristina Kucova, numărul 96 mondial, cea care a trecut în două seturi de Misaki Doi. Sorana a învins-o pe Kucova în unica lor întâlnire anterioară, tot pe hard, la Shenzhen, în 2017.

Kucova e o adversară diferită de Kvitova, pentru că e agilă și se bazează mult pe defensivă, agață mingi, le întoarce și își pune adversara la încercare în feluri diferite.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1483250744904065028?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi