Ce moment! Monica Niculescu s-a calificat în finala de dublu la Wimbledon!

Radu Marina | 14 iulie 2017

De-a lungul carierei, Monica a adunat 8 titluri și 14 finale în turneele de dublu, cel mai important fiind câștigat la nivel Premier. Acum va avea oportunitatea de a-l câștiga pe cel mai mare dintre toate. Ea și Hao-Ching au jucat prima dată împreună înainte de Wimbledon, la Eastbourne, unde pierduseră în primul tur.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Monica Niculescu și Hao-Ching Chan, favorite 9, s-au calificat în finala de dublu a Wimbledon după o victorie într-un meci strâns cu Ninomiya/Voracova, 7-6, 4-6, 9-7, în trei ore de joc. Este cel mai bun rezultat al carierei de dublu a Monicăi, care va avea șansa să joace pentru titlul celui mai prestigios turneu din lume. În finală, Monica și Hao-Ching le vor întâlni pe rusoaicele Makarova și Vesnina. Monica aduce din nou România într-o finală de dublu la Wimbledon, după prezențele lui Horia Tecău din 2010, 2011, 2012 și 2015, ultima, câștigată de Horia.

*

E un moment fantastic pentru Moni, care reuşeşte să treacă peste toate problemele de sănătate avute în ultima perioadă ori eliminările premature şi are şansa de a lupta pentru un titlu de Grand Slam. Meciul de astăzi a fost genul acela de meci câştigat cu sufletul. Monica a fost peste tot, s-a încurajat, a luptat pentru fiecare punct, s-a enervat când nu i-au ieşit loviturile cum trebuie, a încurajat-o pe Chan şi a răspuns foarte bine în momentele importante, în special la 4-5 în setul decisiv când a reuşit câteva puncte excelente.

Meciul a fost neaşteptat de echilibrat, având în vedere că adversarele de astăzi, Renata Voracova şi Makoto Ninomiya sunt două jucătoare cu rezultate bune la dublu, prezente în top 100, dar niciodată nu au trecut de turul 3 la un Slam.

Monica a început meciul foarte decisă şi inspirată la retur, acolo unde în începutul de meci a reuşit câteva retururi cu forehand-ul de slice în lungul liniei perfecte. Deşi Chan şi-a pierdut repede serviciul, încă din game-ul trei, Moni a rămas în continuare foarte concentrată, făcând o treaba bună la retur, unde a reuşit să recupereze break-ul, după două retururi direct câştigătoare venite de pe forehand.

La 4-4 a fost un moment important al meciului, când Voracova/Ninomiya au avut o minge de break, salvată de un serviciu cu mult efect al Monicăi. În tot acest timp, japoneza a fost pe tot terenul, a avut de fiecare dată iniţiativa, a lovit agresiv, nu i-a fost teamă să stea în schimburile prelungite şi a servit foarte bine, în ciuda faptului că are mai puţin de 1.60 m. De fapt, aici a fost problema principală pentru Monica şi Chan; au jucat mult prea mult pe partea japonezei şi abia spre finalul setului şi în special în tiebreak au fost mai concentrate la Voracova, care nu a fost într-o zi deloc bună. S-a deplasat foarte greu, a lovit doar din braţ, de aici şi multele greşeli venite la retur şi nu rezista mai mult de 2-3 schimburi. În tiebreak, mingea de set a venit după un voleu dificil reuşit de Moni, iar apoi o greşeală a cehoaicei le-a adus setul.

Setul doi a început bine pentru Monica şi Chan, Moni a continuat să fie foarte activă în zona fileului, Chan a lovit bine de pe linia de fund, a avut câteva reflexe incredibile şi a reuşit să găsească de fiecare dată câte un culoar foarte bun pentru a închide punctul, iar impresia erau că sunt în control. La 4-3 au avut câteva mingi de break, toate însă ratate de Chan, care a returnat de fiecare dată în fileu. Şansele ratate aici au cam demoralizat-o pe Chan, care părea că se concentrează din ce în ce mai greu, iar Monica făcea eforturi să o încurajeze. Câteva minute mai târziu de la 4-3 şi mingi de break s-au văzut conduse cu 4-5 iar după câteva nesincronizări au cedat setul doi.

Decisivul a fost plin de dramatism. După setul doi cedat pe neaşteptate, Monica îşi mai pierduse și ea din intensitate, era din ce în ce mai nervoasă şi nu mai era deloc sigură pe lovituri. Chiar şi aşa, din nou Moni a fost la înălţime în momentele importante, atunci când a salvat o minge de break care le puteau duce pe adversare la 2-0.

La 4-3, Chan a cerut intervenţia trainerului, acuzând dureri în zona spatelui, la șold şi părea că nu se simte deloc bine. Aici e marele merit al Monicăi. După acest moment sensibil, Moni a preluat serios rolul de lider. A incurjat-o permanent pe Chan, a fost din ce în ce mai activă, s-a ţinut de fiecare punct, iar treptat Chan şi-a dat drumul la lovituri, a început să rişte mai mult şi să scurteze punctele, reuşind câteva lovituri în unghi scurt geniale.

Au fost câteva momente grele pentru Chan şi Niculescu, pentru că era clar că Chan nu se simte deloc bine fizic, dar nu au cedat nicio clipă. Chan a avut nişte reacţii grozave de pe linia de fund, Moni a jucat-o mai mult pe Voracova şi au reuşit cu greu să îşi facă de fiecare dată serviciul. La 6-6, 30-30 şi serviciu Ninomiya, Moni a reuşit un retur direct câştigător cu reverul, iar după un alt retur al lui Chan fix în picioarele adversarei, reuşeau în fine break-ul şi urmau să servească pentru meci.

Cu toate că au fost egalate după câteva ezitări ale Monicăi la serviciu, au reuşit imediat să se regrupeze, insistând ceva mai mult pe partea cehoaicei şi obligând-o să lovească o minge în plus. Aşa au reuşit break-ul, iar după câteva servicii fără viteză, dar cu mult efect ale lui Chan, au închis meciul. Un meci enorm pentru ambele jucătoare, care se află acum într-o finală de Slam pentru prima dată în carieră şi au sansa de a lupta pentru un titlu de Grand Slam. Cel mai prestigious titlu de Grand Slam.

E un rezultat care răsplăteşte toată munca Monicăi, tot refuzul ei de a ceda indiferent de situaţie, optimismul ei incurabil şi curajul de a crede că poate reuşi lucruri mari.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi