Ce meciuri au româncele! Irina Begu o întâlnește pe Serena Williams, Patricia Țig joacă cu Naomi Osaka. Sorana Cîrstea, revedere cu Konta

Andrei Năstase | 27 mai 2021

Artificiile propuse de această tragere nu lipsesc. Avem două argumente: meciurile extraordinar de interesante pentru românce și înghesuiala Big 3 pe aceeași parte a tabloului masculin.

Roland Garros este oferit de

Ce trebuie să știi

🔹 Vestea proastă: adversare cu nume mare pentru românce. Vestea bună: toate aceste meciuri sunt mult mai echilibrate decât pare la prima vedere, cu șanse foarte bune pentru toate jucătoarele noastre.
🔹 Avem două potențiale meciuri între românce în runda a doua.
🔹 Barty și Swiatek, campioanele ultimelor două ediții și marile favorite ale acestui an, se pot vedea în semifinale.
🔹 Djokovic, Nadal și Federer sunt toți pe aceeași parte de tablou. Ca în vremurile bune, avem șansa să-i vedem pe cei din Big 3 alergându-se unul pe altul în căutarea unui nou argument în lupta lor pentru cele mai mari recorduri.
🔹 Oportunitate masivă pentru Dominic Thiem și, mai ales, pentru Stefanos Tsitsipas în partea de jos a tabloului.

Tragerea la sorți a Roland-Garros a avut loc departe de ochii fanilor, în biroul arbitrului principal al turneului, fără a mai fi transmisă public precum în alte ocazii – motivația organizatorilor fiind condițiile restrictive în care se organizează acest RG.

Însă, chiar și așa, artificiile propuse de această tragere nu lipsesc. Avem două argumente: meciurile extraordinar de interesante pentru românce și înghesuiala Big 3 pe aceeași parte a tabloului masculin. Să le luăm pe rând:

Româncele

Tragere la sorți extraordinară pentru reprezentantele României: două dintre jucătoarele noastre au fost trimise să joace cu două dintre numele de afiș ale turneului, însă partea frumoasă e că ambele meciuri înseamnă niște oportunități imense. Astfel, Irina Begu o va întâlni pe Serena Williams, iar Patricia Țig o va întâlni pe Naomi Osaka, numărul 2 mondial.

De asemenea, Sorana Cîrstea, cea mai în formă dintre românce în acest moment (semifinalistă la Strasbourg în săptămâna premergătoare RG) o va revedea pe Johanna Konta, pe care a învins-o și anul trecut, într-un meci foarte bun, la US Open, în turul al doilea. Britanica se impusese în precedentele două meciuri, astfel că ea conduce în h2h cu 2-1.

Mihaela Buzărnescu o va întâlni pe olandeza Arantxa Rus, iar învingătoarea acestui meci va juca cu învingătoarea dintre Irina și Serena.

Cea mai avantajată de tragere pare a fi Ana Bogdan, care a primit o jucătoare din calificări. Acolo unde România mai are o singură jucătoare încă cu șanse, e vorba de Irina Bara. Monica Niculescu și Jaqueline Cristian au fost eliminate azi, în runda a treia.

Învingătoarele dintre Țig/Osaka și Bogdan/Q se vor confrunta în runda a doua.

Irina va juca a doua oară în carieră cu Serena, precedentul lor meci jucându-se la Roma, în urmă cu cinci ani, în semifinalele turneului, la cel mai lung traseu al Irinei într-un turneu de acest nivel. Serena a câștigat atunci.

Cu doar trei meciuri de la Australian Open încoace, din care a câștigat unul singur, Serena Williams este, la ora startului turneului, poate în cea mai vulnerabilă postură în care s-a regăsit în participările ei recente la Roland-Garros. Slamul ei cel mai slab la ora actuală (fără ca asta să însemne că nu a fost redutabilă în trecut sau că nu poate să mai fie), RG va fi un test complicat pentru Serena. Un contraargument este faptul că americanca n-a ieșit decât o singură dată din turul inaugural al unui turneu de Grand Slam. O jucătoare foarte puternică pe zgură și în formă bună în ultimii doi ani, Irina are șanse consistente în acest meci.

Patricia Țig și Naomi Osaka au, de asemenea, o singură întâlnire în palmares, disputată în urmă cu șase ani, pe hard, la Hua Hin; Osaka a câștigat atunci în trei seturi.

Osaka are o relație complicată cu zgura, suprafață pe care încă nu a reușit vreun rezultat relevant. Dincolo, Patricia a ajuns până în turul al treilea anul trecut, când i-a dat o replică strânsă Fionei Ferro în acel meci.

Mihaela Buzărnescu a câștigat ambele meciuri precedente cu Arantxa Rus, ambele în 2017, unul în calificări la Wimbledon, altul, la un ITF de zgură.

Cum se profilează lucrurile pe tabloul feminin

Ash Barty, favorita numărul 1 și campioana din 2019, va juca primul ei meci la Paris de la titlul obținut acum doi ani cu Bernarda Pera. Barty are un potențial tur trei cu Jabeur și o posibilă optime cu Gauff sau Brady. Svitolina, Pliskova sau Muchova sunt adversarele cele mai plauzibile din sferturile de finală.

În sfertul al doilea de tablou, toți ochii sunt pe campioana de anul trecut, Iga Swiatek, favorită 8. Poloneza își va deschide turneul cu slovena Kaja Juvan, o jucătoare cu un potențial interesant. Swiatek are un traseu complicat: Kontaveit în turul al treilea, Garbine Muguruza, o altă fostă campioană la Paris, în runda a patra, și Kenin, Mertens, Sakkari sau Pegula în sferturile de finală. Dacă Barty și Swiatek ajung în siguranță în semifinală, întâlnirea lor va fi grozav de urmărit. Ar fi un meci între două campioane care vor aduce fiecare o serie de câte 12 victorii consecutive la Paris.

Sfertul al treilea este deschis de Serena Williams, care vine la Paris cu multe dubii și cu rezultate deloc încurajatoare pe zgură. Ca în orice Slam, Serena va fi o adversară redutabilă, dar gândurile ei sunt mai degrabă spre Wimbledon. Pentru Irina, o jucătoare foarte puternică pe zgură și cu evoluții foarte bune în ultimii doi ani, e o oportunitate foarte bună.

Pe lângă Begu și Buzărnescu, pe acea parte de tablou mai sunt nume ca Kerber (potențială adversară în turul 3 pentru românce) și Petra Kvitova sau Elena Rybakina, potențială oponentă în runda a 4-a. Aryna Sabalenka (3) este favorita pe hârtie a acestui sfert de tablou, dar bielorusa are încă de demonstrat că poate aduce și la un Grand Slam forma bună din restul turneelor.

Cu Naomi Osaka o mare incertitudine, sfertul al patrulea de tablou este deschis pentru orice. Inclusiv, de ce nu, pentru un salt al Soranei Cîrstea. Deși are un tur inaugural dificil, contra semifinalistei de acum doi ani, Sorana este la rândul ei în formă bună și poate produce stricăciuni într-o zonă de tablou unde Bianca Andreescu este, după Osaka, cel mai important cap de serie. Alte nume aici mai sunt Vondrousova (finalista din 2019), Kudermetova sau Bertens, o jucătoare care mereu a fost printre favoritele la RG, dar n-a putut gestiona niciodată presiunea acestui turneu.

Big 3

Ca în vremurile bune, Rafael Nadal, Novak Djokovic și Roger Federer sunt toți pe aceeași parte de tablou la Paris. Djokovic și Federer s-ar putea vedea în sferturi, dar mai plauzibilă pare o semifinală Nadal – Djokovic.

Cum se profilează lucrurile pe tabloul masculin

Novak Djokovic este favoritul 1 al tabloului, iar sârbul, cu un titlu în palmares aici, va deschide cu Tennys Sandgren. Nu-s amenințări evidente în partea de început a tabloului pentru Novak, deși potențialele meciuri cu Ugo Humbert (R3) și Goffin/Musetti/de Minaur (R4) vor fi, poate, ceva mai strânse.

Acest prim sfert de tablou îl are printre capii de serie și pe Roger Federer, care revine la RG pentru prima oară din 2019 și joacă primul său turneu de Grand Slam de la AO 2020 încoace, perioadă în care a ratat trei turnee de Slam. Federer (favorit 8) deschide turneul cu un jucător din calificări, ceea ce poate fi fie o veste excelentă, fie o potențială capcană pentru elvețian, al cărui nivel arătat în înfrângerea de la Geneva nu a fost acolo unde își dorește.

Federer, care a respins orice potențială idee despre șansele sale la Paris, l-ar putea vedea pe Marin Cilic în runda a doua, pe Taylor Fritz în turul 3 și pe Auger-Aliassime/Berrettini în optimile de finală. Dacă elvețianul se încălzește pe acest traseu nici ușor, dar nici imposibil, atunci ar putea ajunge la o revedere cu Novak Djokovic, făcută posibilă de tablou în sferturile de finală.

Federer e vecin de tablou cu Rafael Nadal, dar spaniolul are de traversat prin sfertul al doilea de tablou. Nadal, care caută să facă și mai multă istorie la Paris și să preia de unul singur recordul de titluri de Slam pe care îl deține acum împreună cu Federer, deschide cu Alexei Popyrin, cu un duel cu Gaston/Gasquet în runda a doua. Lorenzo Sonego, italianul care a făcut recent valuri în turneul de la Roma, e un posibil adversar pentru Nadal în turul al treilea. Jannik Sinner e un potențial oponent în turul al patrulea, iar Schwartzman sau Rublev sunt cele mai plauzibile nume pentru sferturile de finală.

Un traseu pe cât de complicat poate fi în acest moment pentru Nadal la Roland-Garros, și toate astea, înainte de posibila semifinală cu Novak Djokovic.

Cu atâtea nume importante înghesuite în partea de sus, jumătatea inferioară e o oportunitate pentru toată lumea prezentă acolo.

Dominic Thiem (4) conduce sfertul al treilea de tablou, iar austriacul, care deschide cu un alt bun jucător de zgură, Pablo Andujar, are timp să se aducă în formă și să încerce o a treia finală la Paris. Tot acolo mai sunt Zverev, Bautista-Agut sau Ruud, norvegianul specialist al acestei suprafețe.

Iar Stefanos Tsitsipas (5), unul dintre jucătorii care au avut un sezon excelent pe zgură, cu două titluri în cont, este favoritul pe sfertul al patrulea de tablou. Tsitsipas deschide cu Chardy și, pe un segment de tablou lipsit de jucători care să pună mari probleme la RG, incluzându-l aici și pe favoritul 2, Daniil Medvedev, grecul este excelent poziționat pentru a ajunge măcar în semifinalele Roland-Garros 2021.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi