Ce meci! Și ce păcat pentru Gabi Ruse: ea luptă grozav, dar pierde cu Xiyu Wang, în meciul turneului la Transylvania Open

Treizecizero | 13 octombrie 2022

Gabi Ruse revine după pierderea primul set, salvează două mingi de meci, dar pierde un meci-maraton cu Wang. Înfrângerea asta poate fi frustrantă, dar îi poate da lui Gabi multă încredere: nivelul ei e din nou foarte bun.


este partener principal al Transylvania Open

Gabriela Ruse nu cedează nimic, se luptă fantastic cu puternica și talentata Xiyu Wang, dar pierde un meci-maraton, de peste trei ore și 20 de minute, și se vede oprită în optimi la Transylvania Open! A fost 6-1, 6-7(10), 7-6(6) pentru Wang.

*

Gabi – care a salvat două mingi de meci în setul decisiv – a început mai greu, a fost surprinsă adesea de lungimea și efectul liftat al mingilor lui Wang și a cedat primul set categoric, în doar 30 de minute.

Până aici, jucătoarea din China a fost fără greșeală în spatele propriului serviciu (aproape 90 procentajul primei mingi), s-a folosit excelent de top spin-ul forehand-ului ei de stângace și a dominat mai toate schimburile scurte.

Aflată la cel mai bun sezon din cariera ei –  cu victorii la jucătoare ca Sakari, Azarenka sau Krejcikova, dar și cu patru finale în circuitul ITF -, Wang o bătuse pe Jaqueline Cristian în primul tur de la Cluj, ne arătase și în meciul acela un nivel grozav: lovituri rotunde, pline, puncte bine construite și o agresivitate măsurată: atacă zonele, nu neapărat liniile.

Dar Gabi are meritul că a știut (și a putut) să expună și slăbiciunile chinezoaicei.

Ea s-a adunat nemaipomenit în startul setului al doilea, a început să citească tot mai bine serviciul advers, a returnat mai lung, în picioarele înaltei jucătoare din China, și a schimbat direcția cu prima ocazie.

Tactica asta a ajutat-o să facă primul break devreme, pentru 3-1. Gabi a părut mai inspirată și în minutele următoare, însă Wang a răspuns cu trei game-uri la rând, iar setul a ajuns în prelungiri, un tiebreak pe care Gabi l-a câștigat cu 10-8, la a patra șansă.

În punctul ăsta, după un set secund care a durat 90 de minute, Wang a părut consumată fizic. Bandajată serios (încă de la mijlocul setului doi) la genunchiul stâng, ea a suferit mult când Gabi a plimbat-o dintr-o parte în cealaltă, dar a lovit, chiar și așa, remarcabil de bine. Dovadă, setul decisiv a fost din nou foarte echilibrat.

S-a mers cap la cap până la 4-3 pentru Wang, cu hold-uri mai simple de ambele părți, înainte ca Gabi să aibă primele emoții pe serviciu: a salvat fantastic primele două mingi de break, ajutată și de al optulea ei as, a salvat-o apoi și pe a treia, când mingea ei a lovit banda și a căzut în terenul advers, dar n-a mai putut să o salveze și pe a patra: 5-3 pentru Wang.

Însă Gabi n-a plecat nicăieri. Și tensiunea s-a acumulat în continuare.

Wang a salvat primele două șanse de rebreak ale Gabrielei, și-a făcut rost de o minge de meci, însă Gabi a salvat-o, a recuperat break-ul și a venit la 4-5.

Când timpul de joc a depășit 3 ore, Gabi a reușit să egaleze, a avut apoi o șansă de break pentru 6-5, dar n-a putut să o concretizeze, așa că setul decisiv a ajuns și el – cum altfel? – în tiebreak.

Cu un curaj fantastic, Gabriela a revenit încă o dată de la 0-2 la 4-2, cu câteva atacuri de toată frumusețea, însă Wang nu s-a lăsat nici ea. Nici pomeneală!

Jucătoarea din China a mai avut o minge de meci la 6-5, Gabi a anulat-o cu dezinvoltură (forehand năprasnic în lungul liniei) dar n-a mai putut să facă la fel la 6-7, când dreapta ei a ieșit puțin afară.

Pentru Gabi, înfrângerea asta va fi probabil dureroasă, dar ea își poate lua multă încredere de aici. Pentru că nivelul pe care l-a arătat la Cluj a fost cu adevărat încurajator: Gabi are din nou match-fitness-ul care i-a lipsit adesea în acest sezon.

Articol în curs de actualizare

https://twitter.com/TransylvaniaOpn/status/1580628293723619329?s=20&t=GexAGGUTvMgbH_ewGYXBaw

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi