Iga Swiatek trece de Aryna Sabalenka, se califică în finala US Open! Avem Iga vs Ons pentru titlu

Treizecizero | 9 septembrie 2022

Iga Swiatek reușește a noua victorie la rând împotriva jucătoarelor de top 10, se califică în a doua finală de Grand Slam a anului, după cea câștigată la Roland Garros.

US Open este oferit de

Iga Swiatek revine după pierderea primului set, mai revine de două ori și-n setul decisiv, o învinge pe Aryna Sabalenka și se califică în finala US Open! Unde se va întâlni cu Ons Jabeur.

A fost 3-6, 6-1, 6-4 pentru lidera clasamentului WTA, care își continuă astfel un sezon fantastic, în care a câștigat deja șase titluri, între ele și cel de la Roland Garros. 

Pentru Iga, a fost a noua victorie la rând împotriva jucătoarelor de top 10 – și asta spune multe despre nivelul ei din 2022, un an în care a jucat cel puțin semifinale la trei din cele patru Slam-uri (mai puțin la Wimbledon). Ea are șansa să devină prima jucătoare, din 2014 încoace, care să câștige 7 titluri într-un singur sezon.

Totodată, Iga e prima reprezentantă a tenisului polonez (inclusiv cel masculin) care va juca în finala US Open. 

Dincolo, aceasta a fost a treia semifinală de Slam pentru Aryna Sabalenka. După înfrângerile dureroase de anul trecut, 4-6 în decisiv la Wimbledon cu Pliskova, 4-6 în decisiv la US Open cu Leylah Fernandez, ea pierde din nou o luptă dură și frumoasă. Și tot cu 6-4 în decisiv.

Iga o conduce acum cu 4-1 la meciurile directe, toate jucate în ultimul an: Sabalenka a câștigat-o pe prima, în trei seturi la Turneul Campioanelor (Guadalajara), apoi a pierdut foarte clar la Doha, Stuttgart și Roma, trei întâlniri în care a câștigat în total doar 12 game-uri.

*

Swiatek, care n-a mai jucat grozav în precedentele două meciuri de la NY, a pornit mai greu azi. Cu câteva greșeli neobișnuite, ea a ajutat-o pe Sabalenka să facă repede (pentru 2-1) primul break al meciului. Au urmat alte două game-uri luate împotriva serviciului, câte unul de fiecare parte, însă tot Sabalenka a rămas jucătoarea mai precisă în următoarele minute. Fără să forțeze liniile, preferând să lovească adesea spre centru, pentru a nu-i deschide terenul lui Swiatek, ea s-a distanțat la 4-2 și apoi 5-3.

Până aici, bielorusa a stat foarte bine chiar și în schimburile mai lungi, raliuri pe care le-a închis adesea cu forehand-ul ei grozav – unul dintre cele mai bune din circuit, atunci când Aryna e în ziua ei bună.

Dominantă și pe crosul de dreapta, mai agresivă pe retur și destul de solidă în defensivă, unde s-a folosit bine de slice-ul de rever, Sabalenka a reușit încă un break, pentru un 6-3 curat.

Au fost 40 de minute în care Aryna a jucat cel puțin la fel de bine cum o făcuse în precedentele două tururi, când le-a eliminat pe Danielle Collins și pe Karolina Pliskova, două victorii care au făcut ca Sabalenka să fie luată în serios de specialiști: nu cumva poate merge tocmai acum până la capăt?

Pentru asta, Aryna știa probabil că va trebui să servească din nou la fel cum a făcut-o în sferturi, când nu i-a arătat Pliskovei nici măcar o șansă de break.

Însă setul secund a început cu break (la zero) pentru Swiatek.

Revenită de la vestiare cu mai multă răbdare, lidera mondială a continuat cu alte patru puncte consecutive, s-a dus la 2-0 și i-a liniștit pe suporterii de pe Arthur Ashe: aceasta nu va fi o semifinală scurtă, dezechilibrată, așa cum a fost cea dintre Jabeur și Garcia.

Într-adevăr, Iga a continuat să servească perfect, a reușit al doilea hold la zero, a lovit mai bine zonele, iar Aryna, plimbată mai mult decât în primul set, n-a mai putut să dicteze cu forehand-ul.

În plus, jucătoarea din Polonia a început să citească mult mai bine serviciul advers. Mai ales pe mingea a doua. Și până la 4-1 (cu două break-uri), ea a câștigat 11 din cele 13 mingi jucate cu al doilea serviciu de Sabalenka.

Iga a câștigat setul al doilea cu 6-1, lăsând doar patru puncte pe propria repunere, și a trimis meciul în decisiv.

A fost rândul Sabalenkăi să-și ia pauza de vestiar, or asta a ajutat-o și pe ea să se adune. Sau măcar a scos-o pe Swiatek din zona bună. Pentru că setul 3 a început cu break și apoi hold pentru bielorusă, care s-a dus repede la 2-0.

A fost primul moment cu adevărat tensionat pentru Swiatek. Însă ea s-a agățat bine, și-a recuperat break-ul și egalat la 2, dând senzația că ne putem întoarce la desfășurarea din setul precedent.

Nu a fost deloc așa, pentru că Sabalenka n-a plecat nicăieri. Dimpotrivă, a rămas agresivă, a făcut un nou game solid la retur, a reușit din nou break-ul și s-a dus la 3-2. Când Aryna a salvat (cu al patrulea ei as) șansa de re-break a Igăi, lucrurile s-au complicat și mai mult pentru jucătoarea din Polonia.

Însă răspunsul ei a venit la țanc: break la zero și o nouă schimbare de momentum. A câta?

Aici, la 4-4 în decisiv, am crezut că nu va mai fi atât despre tenis, cât despre emoții. Însă ambele au continuat să joace spectaculos, Swiatek într-o defensivă de care numai ea e în stare, Sabalenka într-o ofensivă frumoasă, dar insuficientă.

Pentru că finalul i-a aparținut Igăi Swiatek, care a știut să-și ducă revenirea până la capăt.

Și va juca sâmbătă, contra lui Ons jabeur, pentru titlul US Open.

Va fi a cincea întâlnire directă dintre cele două, scorul e acum 2-2.

Articol în curs de actualizare

https://twitter.com/usopen/status/1568066448815439872?s=20&t=gtFN75am53LN6WZvVv5IIw
https://twitter.com/usopen/status/1568060257125167106?s=20&t=rM1DEmS8Zgei-UEVP7DDQQ

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi