Ce meci, ce victorie: Dominic Thiem îl învinge pe Djokovic într-unul din meciurile anului și se califică în semifinalele ATP Finals!

Radu Marina | 13 noiembrie 2019

Remarcabila victorie a lui Thiem împotriva lui Djokovic – a doua la rând asupra sârbului – îi obligă, practic, pe Djokovic și Federer la o întâlnire de totul sau nimic în ultima etapă a grupelor (joi seara, de la 22:00): învingătorul merge în semifinale alături de Domi, învinsul este eliminat, ceea ce ar fi o situație remarcabilă pentru oricare din cei doi.

Dominic Thiem este primul jucător calificat în semifinalele ATP Finals, după o victorie extraordinară în fața lui Novak Djokovic: 6-7 (5), 6-3, 7-6 (5), cu revenire de la 0-3, respectiv 1-4 în tiebreak-ul setului decisiv. La a patra sa prezență consecutivă la ATP Finals, Thiem avansează în premieră în semifinale, devenind doar al doilea jucător din istoria turneului care trece, pe rând, de Roger Federer și Novak Djokovic. Alexander Zverev a făcut și el același lucru anul trecut, când i-a învins pe cei doi în semifinale și finală. 

Într-o evoluție spectaculoasă a ostilităților, Thiem îi obligă, practic, pe cei doi super campioni la o întâlnire de totul sau nimic în runda a treia a grupelor: învingătorul merge în semifinale alături de Domi, învinsul este eliminat, ceea ce ar fi o situație remarcabilă pentru oricare din cei doi.

Thiem ajungem astfel la două victorii consecutive în fața lui Djokovic, aceasta fiind însă prima obținută pe hard (6-4 acum la întâlnirile directe pentru Novak). Meciul câștigat de austriac la Roland Garros 2019 a fost, se pare, punctul de cotitură, Domi povestind înaintea meciului de aici că a urmărit o parte din întâlnirea lor de la Paris. El a punctat, totodată, că deși condițiile sunt complet diferite la Londra, în acel meci a folosit niște tactici corecte, care au dat roade. Dacă ne uităm peste cifrele de la RG, vom observa că tot jocul ultraofensiv i-a adus victoria atunci: procentaj de 90% puncte câștigate la fileu, 52 de winnere, foarte multe combinații câștigătoare tip 1-2. 

Am revăzut acum, la Londra, tipul ăsta de tenis exploziv, cu accelerări fulgerătoare, care lasă adversarul fără nicio reacție. Dominic a replicat cu succes atât tacticile folosite la Paris, cât și rezultatul final. Cu foarte puține excepții, Thiem a executat aproape impecabil planul, din primul minut al meciului până la ultima minge: agresiv, curajos, asumat, dar și ponderat când situația a cerut-o. 

Djokovic a răspuns și el, la rândul lui, acestor provocări. A fost încolțit de austriac, dominat clar în multe rânduri, dar n-a lăsat garda jos o secundă, iar asta a creat spectacol, așa cum se întâmplă mereu într-un contrast de stiluri, și ne-a oferit o minunăție de meci; cu siguranță unul dintre cele mai bune ale anului.

Nole a intrat în jocul lui Thiem, a fost obligat să răspundă ritmului impus, dar, în același timp, au fost multe situații când, prin schimbările de direcție, loviturile în lung de linie, retururile teribil de deranjante și jocul foarte îngrijit (a încheiat primul set cu două erori neforțate, dintre care una a fost o dublă greșeală), a reușit să-l țină la distanță pe adversar. Așa i-a ținut piept o vreme, așa a făcut diferența în primul set și așa a câștigat setul întâi la tiebreak, obligându-l pe Thiem să riște și să pună și mai mult în fiecare lovitură. 

Era un risc care a venit la pachet cu tactica aleasă de Dominic, însă un risc asumat, știind că altă opțiune nu prea există în fața lui Djokovic. De aceea, deși a pierdut la limită primul set, planul a rămas același și în setul doi, ba chiar austriacul și-a înăsprit și mai mult loviturile. 

Ce s-a schimbat fundamental în setul doi au fost finalizările: Thiem a căutat să închidă și mai repede punctele, pentru a nu-i mai oferi sârbului niciun fel de ritm, viteza de execuție fiind în multe momente la un nivel rar întâlnit în într-un meci de tenis. Probabil doar Wawrinka în zilele lui bune ar fi capabil să genereze atât forță și explozie precum a făcut-o vreme îndelungată Thiem cu Djokovic. De altfel, tot așa se explică și succesul avut de Stan în meciuri mari cu Djokovic, precum cele de la AO, RG și USO.

Mișcarea asta l-a derutat suficient de mult pe Djokovic, încât și-a cedat serviciul chiar din al doilea game al setului, destul de surprins de agresivitatea sporită, precizia și luciditatea arătate de austriac, deși acesta tocmai pierduse la limită un set intens și echilibrat. După break-ul reușit, tenisul austriacului a căpătat și mai multă consistență, Nole aflându-se în imposibilitatea de a-și mai putea recupera serviciul.

Aici sunt de punctat câteva lucruri care au făcut clar diferența: ajustarea făcută de Thiem, care a lovit și mai plat; modul în care l-a luat efectiv pe sus pe sârb de la primele puncte ale setului doi, destabilizându-l cu adevărate injecții de forță; calmul afișat după pierderea primului set, fapt ce i-a permis să rămână cu mintea limpede pentru a putea aplica în continuare planul de joc. 

Așa s-a ajuns în decisiv. Un decisiv în care Djokovic s-a ridicat greu după loviturile încasate, însă a făcut-o în stilul său. A revenit răbdător de la break, așteptând momentul potrivit pentru a trece la atac. A întors de la 1-3 și a preluat conducerea la 4-3, ajungând chiar la 5-4, 30-30 pe serviciul lui Thiem. Austriacul a supraviețuit acelui moment cu același tenis curajos, apoi a făcut break-ul aruncându-se în atac. Când Domi a servit pentru meci la 6-5, Djokovic, la fel de speculativ și capabil să-și ridice nivelul oricum și oricând, a egalat la 6, forțând tiebreak-ul în decisiv. 

În mod normal, toate aceste serii de reveniri și întorsături de situații ar fi afectat grav încrederea și moralul multor jucători. Dar nu și a lui Thiem, care ne-a arătat, încă o dată, cat de mult a progresat în acest an: cu spatele la zid și având în față un adversar încărcat de energie și debordând de încrederea dată de revenirea avută, Thiem a produs el însuși o revenire spectaculoasă. Djokovic a avut 3-0 și 4-1, dar Thiem a făcut cinci puncte consecutive și a încheiat la a doua minge de meci – pe fondul același tenis ofensiv și riscant pe care l-a propus de la prima minge a meciului. 

Djokovic rămâne cu o înfrângere grea, însă sârbul a excelat în atâtea ocazii în cariera lui când a fost cu spatele la zid, încât aproape că te gândești dacă nu cumva postura asta nu-l va face să dea și mai mult joi. Eșecul lui Nole crește și mai mult importanța meciului cu Roger Federer, al 49-lea meci al lor (26-22 pentru sârb). Dacă la tragerea la sorți ne-am gândit mulți că acesta va fi un meci mai degrabă de palmares, menit doar să decidă ordinea în care cei doi se vor califica în semifinale, lucrurile stau cu totul altfel: va fi Roger sau Novak pentru semi. Altfel, chiar și cu acest meci pierdut, Nole are în continuare șanse la a încheia anul în calitate de lider mondial.

Dar astăzi a fost despre Thiem și despre un tenis spectaculos, cu care austriacul își certifică saltul valoric remarcabil făcut în acest an. Domi nu mai e doar un jucător de zgură; poate fi acum un jucător pentru marile titluri.

https://twitter.com/TennisTV/status/1194398958241624066?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi