Ce luptă! Stefanos Tsitsipas câștigă ATP Finals, după o finală superbă cu Dominic Thiem

Treizecizero | 17 noiembrie 2019

Tenisul e pe mâini bune. Pentru temerile normale despre ce va fi când Big Four nu va mai fi prin preajmă, această finală de la ATP Finals a fost încurajatoare.

Stefanos Tsitsipas a câștigat ATP Finals la prima sa participare, învingându-l pe Dominic Thiem într-o ciocnire din care au ieșit scântei pe linia de sosire: 6-7, 6-2, 7-6.

Este cel mai important titlu din cariera lui Tsitsipas. Pentru a pune lucrurile în context, acum trei ani el era invitat, în calitate de număr 1 al juniorilor, ca sparring partner la ATP Finals, lovind la antrenamente, printre altele, chiar cu Dominic Thiem, rivalul său de azi. Acum un an, Tsitsipas juca și câștiga Next Gen Finals, turneul de final de an rezervat tinerelor talente din noul val. Sezonul acesta, însă, Stefanos s-a afirmat drept un jucător cu un potențial masiv: un sezon început cu victoria la Roger Federer, la Australian Open, unde a mers până în semifinale, a continuat apoi cu victorii la Rafael Nadal, la Madrid, și la Novak Djokovic, la Shanghai. Practic, Tsitsipas i-a învins pe toți cei trei mari campioni pe suprafețele lor forte.

Calificat prima dată la ATP Finals, Tsitsipas a repetat isprava, învingându-l pe Federer în semifinale la o zi după ce pierduse un meci strâns cu Nadal.

N-a fost doar un an cu sclipiri. În vară, la Paris, Tsitsipas a pierdut într-unul dintre cele mai bune meciuri ale anului cu Wawrinka (8-6 în decisiv), iar apoi a părut ca un om fărâmat la conferința de presă, unde abia a putut îngăima câteva cuvinte șoptite, cu aerul cuiva care tocmai ce văzuse o fantomă. La AO, înfrângerea cu Nadal din semifinale, în care abia a strâns șase game-uri în trei seturi, l-a marcat, de asemenea, puternic, el spunând mai apoi ceva de genul că nu înțelege cum Nadal poate lovi mingea și cum ar putea să-l bată vreodată. În fine, după RG a intrat într-o pasă proastă care s-a terminat abia după Laver Cup și care a conținut două eliminări în tururile inaugurale la Wimbledon și la US Open. După înfrângerea de la New York, Tsitsipas s-a declarat stors și ars emoțional. Au fost momente mai puțin plăcute, dar care i-au pregătit terenul pentru această explozie de final de an, care l-a găsit jucând acest tenis grozav ce i-a adus și titlul la Londra.

Lecțiile pe care le-a învățat în acele luni – în principal, să gestioneze mai bine eșecurile și să nu le mai perceapă atât de dramatic – l-au ajutat foarte mult inclusiv în acest turneu, și mai ales în finala cu Dominic Thiem, el însuși autorul unui an grozav. După ce austriacul a luat tiebreak-ul setului inaugural, set bun și strâns, în care doar un fir de lumină i-a despărțit pe cei doi, Tsitsipas nu s-a lăsat pradă disperării, ci dimpotrivă, a intrat într-un soi de zonă, descătușându-se și livrând un tenis impecabil în setul al doilea.

„N-am nicio idee cum am jucat atât de bine în setul secund”, a spus el, ulterior, confirmând, oarecum, că a fost atât de intens încât nu a mai reținut mare lucru. „Cred că mintea mea s-a liniștit, nu m-am mai gândit la nimic, ceea ce a permis să evoluez atât de bine în acel set. Nu i-am dat multe opțiuni, a fost un set excelent”.

Tsitsipas a făcut o singură greșeală neforțată în acel set și a pierdut primul punct pe serviciu abia la 5-2. Mica transă s-a purtat și în decisiv, unde presiunea la care l-a supus pe serviciu pe Thiem a dat roade în game-ul patru. Curând, Tsitsipas se desprindea la 3-1, de asemenea cu doar o eroare neforțată în acel set. Iar la cum a servit în aceste zile grecul, soarta meciului era în mâinile sale.

Dar Thiem, autorul unui turneu atât de bun, cu victorii superbe la Federer și la Djokovic, avea să răspundă. Intensitatea austriacului a revenit, ferocitatea loviturilor avea să crească și mai mult, iar meciul se întorsese. Remarcabil, era abia primul break cedat de Tsitsipas de la meciul cu Nadal încoace. Thiem a trecut în față, 4-3, iar de aici înainte fiecare pereche de game-uri s-a simțit ca un examen de viață.

Pe rând, și Tsitsipas și Thiem au răspuns formidabil presiunii și întrebărilor puse de adversar, ținându-și serviciul cu o ușurință impresionantă, aruncându-se în atac fără rețineri și fiind premiați pentru asta. Pe rând, amândoi au părut imbatabili. În ultimul game, când Stefanos servea la 5-6, parcă senzația a fost că Thiem a avut oportunități în puncte, dar n-a mai fost atât de răbdător și de așezat cum a fost în punctele mari de-a lungul turneului. Tiebreak-ul, meritat și de meci, și de noi, s-a dovedit inevitabil. Încă o dată Tsitsipas a evadat cu două minibreak-uri pentru 4-1, încă o dată Thiem l-a prins din urmă, egalând la 4. Și din nou senzația că Thiem a apăsat prea devreme pe trăgaci. Două erori neforțate din situații în care austriacul avea ascendentul și Tsitsipas avea mingi de meci și serviciul. Cum s-a întâmplat în restul săptămânii, și în restul meciului (a câștigat 50 din cele 60 de puncte jucate cu primul), serva l-a ajutat și de această dată: Thiem n-a putut pune în teren ultimul retur și finala, turneul, sezonul se încheiaseră.

Grecul a încheiat meciul cu doar 16 erori neforțate și 34 de lovituri direct câștigătoare, în vreme ce Thiem a avut 33 de winners și 40 de unforced errors.

„E cu adevărat magnifică lupta noastră de azi. Cred că face sportul nostru grozav. Tenisul e despre astfel de meciuri”, a spus Tsitsipas.

O înfrângere cu siguranță dezamăgitoare pentru Domi, care avea un bilanț imaculat în meciurile de trei seturi pe hard jucate anul acesta; în 11 ocazii s-a ajuns în decisiv în meciurile sale, de 11 ori a câștigat austriacul. Thiem conduce, de asemenea, circuitul în ce privește procentajul seturilor decisive câștigate per total în 2019. În ultimele secunde ale grozavei lupte de la O2, n-a mai găsit însă lovitura potrivită, poate și un semn că el și-a asumat riscurile mai mari.

Însă Thiem fără îndoială că a întors o pagină anul acesta și în particular în aceste ultime luni. Înfrângerea din această finală, care putea foarte bine să se termine invers, n-ar trebui să-i taie din merite austriacului pentru un 2019 remarcabil. În ce măsură va reuși să ducă cu el acest progres în 2020 e una dintre întrebările sezonului următor care intrigă; dacă va reuși, circuitul va fi câștigat un condender și la alte Slamuri, nu doar la Roland Garros. Iar când Big 3 va fi ieșit, într-un final, din scenă, Thiem are un loc privilegiat, fiind la o vârstă perfectă ca să profite, prin maturitate și jocul tot mai complet, de luptele de putere pe care noua generație le va purta.

A fost o finală foarte frumoasă, exact ceea ce merita un turneu per total excelent, cu mult peste ce am văzut la ATP Finals în ultimii ani. Contrastul dintre Big 3 și noul val a dat naștere la mai multe meciuri excelente. S-a încheiat cu un campion nou pentru al patrulea an la rând, după Murray, Dimitrov și Zverev. Tsitsipas este acum, la rându-i, așteptat să facă pasul următor în turneele de Grand Slam din 2020, iar comparativ cu cei doi precedesori ai săi, are mai multe arme și o forță interioară mai mare; dar nu-i mai puțin adevărat că anul doi, cel de după breakthrough, e întotdeauna mai greu decât anul saltului valoric.

2019 s-a încheiat astfel în ATP, și s-a încheiat spectaculos și încurajator pentru un tenis masculin care parcă intrase în umbră. O umbră formată din temerile despre viața post-Big 3-4, din aparițiile neconcludente ale celor noi și din replicile în general șterse pe care le-au dat celor mari. Acum, subiectele de discuție despre 2020 se scriu, parcă, singure. Cei noi par a fi gata, cei vechi sunt pregătiți pentru alte câteva războaie. Dacă toată lumea va fi sănătoasă și în formă, ne așteaptă un an cu multe, multe evenimente notabile. Tenisul e pe mâini bune.

https://twitter.com/atptour/status/1196173479483265028?s=20
https://twitter.com/atptour/status/1196174909178810369?s=20
https://twitter.com/atptour/status/1196162100302880768?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi