Ce finală! Tsitsipas, în prima lui finală la Melbourne, are în față un Djokovic într-o formă superbă. Locul 1 e pe masă

Radu Marina | 27 ianuarie 2023

Tsitsipas și-a continuat parcursul excelent din acest start de sezon, calificându-se în a doua sa finală de Grand Slam a carierei, după o victorie solidă cu Karen Khachanov. La fel ca în prima lui finală, cea de la Roland-Garros 2021, adversarul din finală va fi Novak Djokovic.

Calificat în prima lui finală de Australian Open, Stefanos Tsitsipas va avea șansa de a deveni noul număr 1 mondial. Ca să facă asta, va trebui să câștige cel mai greu meci posibil: cu Novak Djokovic pe Rod Laver. Novak va juca a 10-a sa finală pe o arenă unde este aproape imbatabil și unde a adunat 27 de victorii la rând, un nou record al turneului. Și el poate deveni noul număr 1, în cazul în care va câștiga trofeul. Prima domnie pe scaunul de lider a lui Carlos Alcaraz ia astfel sfârșit la 20 de săptămâni.

Novak Djokovic și Stefanos Tsitsipas se vor duela pentru primul trofeu de Grand Slam al sezonului, după ce ambii și-au câștigat meciurile din semifinale fără mari emoții. Djokovic a accesat – cu excepția unei căderi din primul set – același nivel excelent din ultimele meciuri (De Minaur, Rublev) și contra lui Tommy Pau,l în ceea ce a părut o victorie de rutină, 7-6, 6-1, 6-2. În vreme ce Tsitsipas își menține dominația asupra lui Karen Khachanov, pe care l-a învins a șasea oară la rând, 7-6, 6-4, 6-7, 6-3. 

Avem, așadar, un meci mare, o adevărată finală de Grand Slam, între doi jucători cu niște mize imense: Djokovic caută să atingă un record de titluri câștigate la Australian Open (10), Tsitsipas încearcă să triumfe într-un Slam în premieră – și, odată cu asta, să urce, tot în premieră, pe locul 1 mondial. 

Cum s-a ajuns aici. Drumul lui Novak Djokovic către o nouă finală la Australian Open – a 10-a la Melbourne și a 33-a la total – a început timid, cu probleme fizice și destule incertitudini; a pierdut un set cu Couacaud în turul doi, a avut de salvat mingi de set contra lui Grigor Dimitrov, în turul trei. Dar a continuat furtunos: odată intrat în săptămâna a doua, Nole a fost intangibil, pierzând, la total, doar 20 de game-uri cu De Minaur, Rublev și Paul. În ultimele trei meciuri, Djokovic a atins un nivel mult prea înalt față de adversarii lui – atât de înalt, încât aceste scoruri drastice, categorice, reflectă cu adevărat și realitatea de pe teren, unde Djokovic a fost imperturbabil. 

În partea cealaltă, Tsitsipas a avut un traseu relativ tipic pentru un turneu de Grand Slam: a început promițător, a câștigat ce era de câștigat fără dificultăți, iar când s-a apropiat de fazele finale a muncit și a găsit o cale de a ieși la suprafață când a fost nevoie (cu Sinner, în sferturile de finală, a fost dus în decisiv, deși a condus cu 2-0 la seturi). 

Pentru Tsitsipas, aceasta e a doua finală de Grand Slam a carierei, după cea de la Roland Garros 2021, când l-a avut adversar tot pe Novak Djokovic. Și a pierdut de la 2-0 la seturi.

Ce semnifică calificarea în finală. Calificarea celor doi în finală nu e o surpriză. Djokovic era așteptat să aibă un răspuns puternic, după ce anul trecut n-a putut lua parte la turneu – și iată că oferă răspunsul potrivit. La Tsitsipas, e o confirmare a unui sezon 2022 bun spre foarte bun (a fost jucătorul cu cele mai multe victorii în 2022), în care a și învățat suficiente lecții importante în evoluția lui ca jucător de tenis. 

Calificarea lor în finală înseamnă, înainte de orice, o întâlnire cu mize enorme: printr-un nou titlu la Melbourne, Djokovic îl poate egala pe Rafael Nadal la numărul de titluri de Grand Slam (22) și poate stabili un record de trofee câștigate la Australian Open. Mai mult, victoria îl va urca, din nou, pe locul 1 mondial. 

Și în cazul lui Tsitsipas mizele sunt mari. Lumea așteaptă să câștige un Grand Slam, el (și echipa lui) are mari așteptări că poate face asta, iar câștigarea unui Slam – primul lui Slam – îl poate face și lider mondial. 

Cum va fi finala. Întâlnirea de duminică va fi al 13-lea meci între Djokovic și Tsitsipas, sârbul câștigând 10 dintre ele. Ultima victorie obținută Stefanos asupra lui Nole a venit în 2019, la Shanghai; după acea înfrângere, Djokovic a câștigat următoarele 9 meciuri consecutive. 

Pare, așadar, un dezechilibru. Balanța înclină categoric spre Djokovic. Dincolo de context și experiență (Djokovic se află pe un teren cunoscut, Tsitsipas e la prima lui finală de Slam în Australia), matchup-ul are cea mai mare importanță, iar istoria ne-a arătat că, în tenis, nu contează atât de mult unde joci, în ce condiții joci sau ce mize aduce partida. Ci cu cine joci. 

Scorul întâlnirilor directe ne indică că Djokovic nu e cel mai grozav match-up pentru Tsitsipas (întrebarea legitimă ar fi: pentru cine e Djokovic un match-up favorabil?), însă multe dintre meciurilor lor au fost echilibrate. Tsitsipas are jocul să-l rănească pe sârb, iar finala de la Roland Garros 2021 este cea mai vie dovadă: Tsitsipas l-a condus pe Djokovic cu 2-0 la seturi, jucând un tenis curajos, asumat și fără rețineri. 

Aici ar putea fi, de fapt, secretul: dacă Tsitsipas își face jocul lui A – ofensiv, căutând să dicteze cu forehandul și să surprindă prin loviturile accelerate de pe linia de fund -, e foarte posibil ca lui Djokovic să-i convină de minune. Așa cum i-a convenit în 10 ocazii până acum. Djokovic se simte foarte bine cu adversari de acest profil, care îl obligă să răspundă ritmului, să contraatace și să absoarbă forța loviturilor, că apoi să redirecționeze atacurile spre lateralele terenului. Meciurile cu Rublev și Paul sunt o mostră în acest sens: Djokovic s-a lăsat pe alocuri agresat, dar a făcut-o tot timpul inteligent, având o poziționare agresivă în teren și căutând cu fiecare ocazie să vină peste adversar. 

Și totuși, care ar fi șansa lui Tsitsipas? Deși înfrângerea de la Roland Garros din finală a fost devastatoare – și ar putea să fi lăsat urme – Tsitsipas ar avea o șansă în această finală, cu condiția să facă ceva special și să susțină acest ritm special cât mai multă vreme. Tenisul grecului poate fi periculos pentru Djokovic, deși loviturile lui n-au explozia lui Thiem sau forța lui Wawrinka (jucători care l-au învins pe Nole în meciuri mari); însă e esențial ca obiectivul lui principal să fie agresivitatea în toate formele ei: la retur, la serviciu, la fileu, ca poziționare în teren, ca poziționare la retur, ca intenții. 

Dacă Tsitsipas vrea acest trofeu, atunci trebuie să ia acest meci în propriile mâini. Să-l câștige, nu să aștepte să i-l dea Djokovic; pentru că Nole e Nole, nu îi va lăsa nimic gratuit sau întâmplător. Cu Djokovic trebuie să câștigi întâi meciul în plan mental, și apoi prin tenis. Tsitsipas are abilitatea de a câștiga ambele bătălii – dar Djokovic pare, în acest moment, într-o zonă prea bună pentru a putea fi deraiat. 

Ce spun jucătorii. Novak Djokovic: „Să joc pentru trofeu înseamnă totul, mai ales în această etapă a carierei mele. Am nevoie de acel impuls, de acea energie și sunt foarte recunoscător că mai am suficientă energie în picioare pentru a putea continua la acest nivel, pe unul dintre cele mai mari terenuri de tenis din lume. Faptul că aș putea fi și numărul 1 mondial, în caz de victorie, adaugă o semnificație suplimentară. Să câștigi un Slam și să ajungi pe locul 1 mondial sunt două dintre cele mai înalte vârfuri pe care le poți atinge ca jucător profesionist de tenis. Să vedem ce o să se întâmple.“

Stefanos Ttsitsipas: „Acestea sunt momentele pentru care am muncit din greu. Pentru a putea juca astfel de finale, dar sunt niște finale care înseamnă mai mult decât o finală. E o finală de Grand Slam, mă lupt pentru locul 1 mondial. E un vis din copilărie să fiu numărul 1 mondial. Mă bucur că această oportunitate vine aici, în Australia, pentru că locul acesta are multă însemnătate pentru mine.“



Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi