Ce finală! Paula Badosa triumfă la Indian Wells după un meci grozav cu Azarenka, pune un semn de exclamație pe un traseu impresionant

Radu Marina | 18 octombrie 2021

Paula urcă astfel până pe locul 11 în clasament și își oferă o șansă excelentă de a se califica la WTA Finals de la Guadalajara. În Race, ea a sărit până pe locul 8. Turneul masculin a fost câștigat de Cameron Norrie, un campion cel puțin la fel de surprinzător.

Într-o nouă finală minunată oferită de circuitul feminin, Paula Badosa a câștigat primul titlu al carierei, învingând-o în finala de la Indian Wells pe fosta dublă câștigătoare a acestui turneu, Victoria Azarenka. A fost 7-6 (5), 2-6, 7-6 (2) pentru Badosa, care devine prima campioană din Spania a acestui turneu.

Meciul a durat trei ore și șase minute, iar Azarenka a avut șansa de a servi pentru titlu la 5-4 în decisiv, game în care a condus cu 30-0. Însă Badosa a revenit din nou și apoi a încheiat cu un tiebreak jucat impecabil.

Paula urcă astfel până pe locul 11 în clasament și își oferă o șansă excelentă de a se califica la WTA Finals de la Guadalajara. În Race, ea a sărit până pe locul 8.

Badosa este așteptată să participe la Transylvania Open la Cluj, săptămâna viitoare, ultimul turneu al calendarului 2021 înainte de WTA Finals. Cum Ons Jabeur încă o poate depăși în funcție de rezultatul pe care îl reușește săptămâna aceasta la Moscova, Badosa va avea, probabil, nevoie de puncte de la Cluj, unde se va număra printre atracțiile unui tablou oricum foarte tare.

Cu un traseu extraordinar la Indian Wells, unde le-a învins, pe rând, pe Yastremska, Gauff, Krejcikova, Kerber, Jabeur și Azarenka, Badosa câștigă unul dintre cele mai importante turnee ale anului și oferă o validare a progresului ei remarcabil din 2021, sezon pe care l-a început fiind în afara Top 50, dar pe care acum îl poate încheia cu o prezență între primele 10 jucătoare ale lumii. Paula are motive serioase să fie recunoscută, de acum, drept una dintre jucătoarele importante din circuit, într-o perioadă în care calitatea din WTA este la un nivel extraordinar.

Noul Top 10 din WTA arată astfel: 1. Barty, 2. Sabalenka, 3. Pliskova, 4. Krejcikova (+1), 5. Muguruza (+1), 6. Svitolina (+1), 7. Sakkari (+2), 8. Bencic (+2), 9. Jabeur (+5), 10. Osaka (+2). Badosa urcă pe 11, un salt de 16 poziții. Simona Halep coboară două poziții până pe 19.


*

Succesul Paulei nu vine de nicăieri. Badosa a fost privită mult timp ca o jucătoare capabilă de lucruri mari, iar un salt valoric a fost așteptat la scurt timp după trecerea spre seniori, având ca argument o serie de rezultate remarcabile la juniori, printre care titlul câștigat la Roland Garros în 2015. Dar toate aceste așteptări au avut un efect negativ asupra ei și nu i-au permis să evolueze așa cum ea sau alții anticipau. 

Presiunea de a confirma, ajustarea dificilă în circuit și multiplele accidentări au dus-o într-o zonă în care s-a confruntat o vreme îndelungată cu perioade de depresie și anxietate. I-a luat timp să ajungă într-un punct în care să-și poată gestiona abilitățile. Anul acesta, pe măsură ce așteptări s-au mai risipit, iar accidentările au dispărut, s-a putut concentra, în liniște, doar pe cariera ei. 

Deși începutul de sezon a fost unul nefast, ea fiind forțată să rateze turneele pregătitoare de la Australian Open în urma unui test pozitiv de coronavirus, Badosa avea să lege, în cele din urmă, o serie de rezultate din ce în ce mai bune. A reușit semifinală la Lyon, semifinală la Charleston, cu victorii la liderul mondial Ash Barty și Belinda Bencic. Mai apoi, semifinală la Madrid și primul titlu WTA al carierei la Belgrad, un succes pe zgură extins apoi cu primul sfert de finală la un Grand Slam la Roland Garros. Acum, Badosa obține primul titlu WTA 1000, devenind astfel prima jucătoare din Spania care cucerește turneul la Indian Wells. 

Experiențele dure din ultimii ani au modelat-o. I-au oferit și limpezime, au ajutat-o să evolueze, să înțeleagă ce are de îmbunătățit și cum ar putea deveni o jucătoare mai bună. “Anul acesta a fost, desigur, ca un roller-coaster, dezamăgiri, multe momente grele, dar și frumoase. Dar după tot ce am trăit în ultimii ani, nu consider neapărat o dezamăgire mare tot ce a fost rău. Asta e partea bună. Când suferi mult și ai parte de multe dezamăgiri, dar ești tânăr, nu le resimți. Deci asta este partea bună, știind că se poate mai rău, comparativ cu lucrurile prin care am tot trecut”, spune ea într-un interviu pentru WTA Insider

Cu această claritate, Paulei i-a fost mai ușor să se uite în jur, să observe ce anume nu face bine, ce o ține pe loc, dar și ce anume ar trebui să modifice. Schimbările, explica ea, au fost făcute la toate departamentele: atitudine, pregătire fizică, joc. 

Pentru că era copleșită de emoții și de gânduri înaintea turneelor, un lucru pe care Badosa l-a făcut a fost să găsească un echilibru între antrenamentele intense și timp liber, care să o ajute să se deconecteze. ,,Antrenorul meu a fost inspirat, pentru că ori de câte ori mă vedea stresată, încerca să mă ajute să mă deconectez. Îmi spunea: ‘ok, după-amiaza asta nu te antrenezi, mergi la cumpărături’. Uneori deveneam prea negativistă și îngrijorată înainte de turneu fără motiv. Puneam foarte multă presiune pe mine, așa că în cazul meu, cred că o cheie a succesului a fost să găsesc un echilibru.”

Vorbind de echilibru, Badosa a înțeles că nu va putea câștiga meciuri sau turnee doar prin agresivitate, așa că o schimbare pe care a făcut-o a fost la nivel fizic, lucrând mult mai intens alături de preparatorul ei. “Cred că am reușit să găsesc un echilibru între a fi agresivă și, în același timp, a mă apăra bine, a alerga mult. În ultimii ani m-am zbătut mult, pentru că eram foarte agresivă, dar îmi era greu să mă mișc pe teren. Sunt o jucătoare înaltă și destul de solidă, așa că am înțeles că trebuie să schimb ceva la pregătirea fizică, motiv pentru care îi acord tot meritul preparatorului meu.”

Vorbim, așadar, de o poveste în care răbdarea de a a depăși momentele dificile, rezistența de a trece peste orice dezamăgire și dorința de a evolua, de a îmbunătăți, a fost, în cele din urmă, răsplătită. “Cel mai important lucru pe care l-am învățat săptămâna asta e că nimic nu e imposibil. Dacă lupți, dacă muncești, după toți acești ani, poți realiza orice. E important să visezi, să îți dorești. Uneori ai momente grele. În cazul meu am trecut prin astfel de situații, dar nu am încetat niciodată să visez. Asta mi-a permis să continui să lucrez, să muncesc și să cred că va fi posibil orice.”

Cameron Norrie e campion de turneu Masters

O altă poveste, poate la fel de frumoasă ca a Paulei Badosa, este cea a lui Cameron Norrie. Britanicul în vârstă de 26 de ani, care a reușit, în tăcere, un sezon remarcabil până acum, e noul campion al turneului de la Indian Wells. Norrie l-a învins, 3-6, 6-4, 6-1 pe Nikoloz Basilashvili, reușind astfel cel mai important titlu al carierei, al doilea în total. Notabil, Norrie e primul britanic ce se impune la Indian Wells.

Când Norrie l-a învins în semifinale pe Grigor Dimitrov, britanicul reușea a 6-a calificare (!) într-o finală ATP în sezonul 2021, după Estoril, Lyon, Queens, Los Cabos și San Diego. Este un sezon absolut extraordinar pentru Norrie, cel care nu avea nici măcar o victorie obținută la Indian Wells înaintea acestei ediții. De data asta, după victorii la Sandgren, Bautista Agut, Tommy Paul, Schwartzman, Dimitrov și Basilashivili, Cameron pleacă cu trofeul acasă, cu o urcare importantă în clasament (a săltat până pe 16) și cu amintirea unei săptămâni de vis. 

Această realizare a lui Norrie – dar și întregul lui sezon – e o nouă reamintire că în tenis oricând se pot întâmplă lucruri care pot schimba cariere. Din 2017 până în 2020, Norrie avea imaginea un jucător solid, dar care nu excela prin ceva anume. Adunase, în acești ani, 51 de victorii, o finală de turneu ATP și urcase cel mai sus în clasament până pe locul 53. În decursul unui singur sezon, Norrie a adunat cifre incomparabile: 47 de victorii, 6 finale, 9 victorii vs Top 20 și alte două vs. Top 5, plus saltul din clasament. 

https://twitter.com/WTA/status/1449880697632555013?s=20
https://twitter.com/BNPPARIBASOPEN/status/1449918066125508611?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi