Ce bine îi vine! Rafael Nadal câștigă Roma și primul titlu al anului, îl învinge pe Novak Djokovic la timp înainte de Paris

Camelia Butuligă | 19 mai 2019

Rafael Nadal a câștigat finala de la Roma cu Novak Djokovic, 6-0, 4-6, 6-1, reușind să triumfe a noua oară la turneul Masters din capitala Italiei. Primul set a fost primul set la zero din istoria confruntărilor dintre cei doi, care are acum un scor de 28-26 în favoarea lui Novak. Inainte de Paris, e important de notat că Nadal a câștigat ultimele 3 meciuri pe zgură cu Djokovic.

Finala de la Roma avut trei seturi, deci n-a fost nici un meci cu sens unic, dar nici un clasic. Al 54-lea act al rivalității lor i-a găsit în stări destul de diferite pe primii doi favoriți: Nadal a fost dominant toată săptămâna, găsind în sfârșit la Roma tenisul pe care îl căutase pe zgura de la Monte Carlo, Barcelona și Madrid, pe când Djokovic s-a resimțit după cele două meciuri grele din sferturi și semifinale, contra lui Del Potro și Schwartzman. 

Primul set a curs într-o singură direcție și a marcat și o premieră – primul set câștigat la zero în rivalitatea lor. Nadal a dominat copios, Djokovic neavând niciun răspuns la tenisul extrem de eficient al spaniolului. Forehandul în lung de linie, considerat de mulți cel mai precis barometru al încrederii sale, a funcționat ireproșabil, iar reverul fie a pregătit lovitura finală cu crosuri adânci fie a ținut mingea în joc cu alternanțe pe înălțime. Una peste alta, un set perfect pentru Rafa, care și-a etalat jocul clasic de zgură: dinamic, precis și letal.

După dominarea categorică din primul set, orice adversar ar fi fost carne de tun în setul doi. Orice adversar mai puțin Djokovic, care are un loc special în mintea lui Rafa. Deși cu rezervele diminuate, Novak s-a pus pe treabă: chiar dacă nu putea să alerge la maxim, putea să gândească și să-și folosească îndemânarea. A încercat să rupă ritmul schimburilor și să profite de poziția retrasă a lui Nadal cu scurte – unele i-au ieșit, unele nu, dar cele câteva puncte câștigate astfel au reușit să stăvilească un pic avântul lui Rafa. A început să apese pe lovituri când era condus și să se folosească de serviciu pentru a ieși din bucluc. De asemenea, pe măsură ce meciul a continuat, corpul i s-a mai dezmorțit și a început să stea mai bine în schimburi, reușind să-l pună sub presiune pe spaniol cu reverele în lung de linie, specialitatea casei, dar și cu crosuri închise pe forehand. 

Cu toate acestea, diferența între nivelurile lor era încă vizibilă, iar Nadal a avut destule oportunități să facă break și să se desprindă – a avut 4 mingi de break, dintre care trei consecutive, dar Novak le-a salvat pe toate printr-o combinație de joc curajos din partea lui și unul insuficient de hotărât din partea lui Rafa. Mi se pare semnificativ pentru starea rivalității lor la acest moment că Djokovic îi inspiră încă teamă lui Nadal ca adversar, chiar și când e clar că nu este la 100% capacitate. Novak nu avea nicio treabă să câștige un set azi în felul în care s-a mișcat – dar l-a câștigat pe al doilea datorită faptului că Nadal s-a crispat când a servit să rămână în set la 4-5 și a jucat semnificativ mai timorat decât până atunci. 

În setul trei realitatea nu a mai putut fi ignorată – pur și simplu Djokovic nu avea destul în rezervor pentru a mai repeta figura din setul doi. Însă faptul că a câștigat un set mi se pare interesant în vederea Roland Garros, căci tot ce s-a întâmplat până acum pe zgură are un singur scop: să ne dea o idee cine sunt favoriții la Paris și în ce formă și mindset ajung acolo. Unii analiști susțin că, cel puțin la băieți, cine câștigă Roma va câștiga și Parisul. 

Din acest punct de vedere, cei doi finaliști de azi rămân favoriți și la Paris. Bineînțeles, Thiem, Tsitsipas și duoul argentinian care i-a făcut viața amară lui Novak până la finală sunt și ei în cărți, ca și alte nume merituoase (heh). Dar dacă nu se întâmplă nimic neprevăzut (o accidentare sau vreo zi oribilă cuplată cu o zi fenomenală a vreunui adversar), Rafa și Novak par primii favoriți la titlu. Paradoxal, îl văd pe Djokovic mai vulnerabil decât Rafa la o ambuscadă pe parcurs; dar dacă ajung amândoi în finală, ușoara vulnerabilitate mentală a lui Nadal în fața lui Novak s-ar putea să facă diferența dacă nivelurile lor de joc sunt comparabile. Setul doi pierdut azi nu a fost mesajul pe care Rafa voia să-l trimită principalului său adversar.

Dincolo de acest mic ”bug” psihologic, Nadal e într-o formă imperială – joacă la cel mai bun nivel al său pe zgură, înspăimântător și impresionant în același timp. Cu acest titlu a mai răsturnat niște recorduri, a mai ridicat niște stachete – nimic neobișnuit pentru el. Însă, cu tot nivelul său strivitor de bun, știe că Novak îi poate pune probleme la fel cum și el îi poate pune probleme lui Novak – nu ne rămâne decât să așteptăm Parisul pentru a vedea cine va fi șoarecele și cine pisica.

https://twitter.com/TennisTV/status/1130150609624211456?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1130151334521528320?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1130154658792710145?s=20

***

Pregătește-te pentru Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi