Ce bătălie! Simona luptă până la limită, se retrage în decisivul finalei cu Belinda Bencic

Camelia Butuligă | 16 august 2015

Simona Halep a cedat finala de la Toronto, după o finală epuizantă, încheiată cu o retragere în setul decisiv. „Aș vrea să o felicit pe Belinda pentru o săptămână extraordinară și pentru cum a luptat azi. Îmi pare rău că nu am putut să închei meciul, dar mulțumesc tuturor celor care au venit toată săptămâna să mă susțină”, a spus Simona, la ceremonia de premiere.

Simona Halep nu a reușit să obțină al patrulea titlu al anului: într-o finală care s-a purtat mai mult pe plan mental, Belinda Bencic este învingătoarea merituoasă, iar Simona și-a câștigat și mai mult respect din partea fanilor pentru felul în care a luptat și și-a împins limitele. Accidentată de la jumătatea setului întâi la piciorul stâng, Simona a fost mai apoi afectată de insolație, suferind după efortul depus de-a lungul acestei săptămâni. Chiar și așa, ea a revenit spectaculos de la 3-5 în setul secund, reușind să-l împingă în tiebreak și să-l câștige la a treia minge de set. La fel cum a făcut și în semifinala cu Serena Williams, Belinda a depășit foarte bine șocul pierderii setului și a pornit în forță decisivul: la 2-0, Simona a salvat întâi trei mingi de dublu break, dar și-a cedat serviciul, iar apoi s-a retras.  

Nu ştiu ce e mai şocant în finala de la Toronto, felul cum a luptat Simona pe teren pâna la limitele rezistenţei umane sau faptul că a mai avut puterea să zâmbească amabil la ceremonie.

Premiile în tenis cresc exponenţial pe măsură ce se avansează spre ultimele faze – pentru că efortul creşte exponenţial. Mi-am adus aminte azi zâmbetul extatic al lui Gilles Simon de la conferinţa de presă de după câştigarea „amărâtului” nostru de 250 de la Bucureşti şi cât de serios a fost când ne-a explicat că trofeele în tenis sunt mai greu de prins decât Bigfoot în poză.

Simona a ajuns azi în finală cu un bagaj enorm de oboseală după adversare care au pus-o la încercare încă din turul 1. Nici Bencic nu a avut drum uşor: Bouchard, Wozniacki, Lisicki, Ivanovic şi Serena, toate meciuri grele, strânse. Azi însă, în faţa liniei de sosire, corpul Simonei a cedat primul: mai întâi genunchiul şi gamba stângă, apoi căldura i-a dat lovitura de graţie.

Ce n-a cedat a fost spiritul ei şi despre acest lucru trebuie să vorbim. Simona s-a uitat în ochii acestor duşmani care i-au fost azi corpul, oboseala acumulată şi temperatura şi le-a spus tuturor, timp de două seturi: „Not today”. Până la urmă instinctul de autoconservare a câştigat, slavă cerului. Însă cu toate că s-a retras, Simona a spus ce avea de spus.  

Am văzut nişte comentarii absolut oribile pe net care spuneau că s-a prefăcut că i-e rău. După trei pauze medicale, vizite ale doctorului şi fizioterapeutului în fiecare pauză dintre game-uri în setul doi şi două intrări la vestiar între seturi. Serios? Adică a fraierit o întreagă echipă medicală şi pe oficialii care îi coordonau? Trebuie să fii orb sau un om de cea mai joasă speţă ca să te îndoieşti de starea în care a jucat (şi a câştigat!) setul doi. Uneori mă gândesc că o parte a României pur şi simplu nu merită să aibă o sportivă ca ea.

Da, a pierdut o finală de Premier, dar a câştigat o reputaţie. Fighter girl s-a transformat azi în Rocky Girl cu o tenacitate care te impresionează şi în acelaşi timp te pune pe gânduri. Nu ştiu ce-o motivează pe Simona Halep, dar dacă s-ar putea îmbutelia, am realiza toţi mult mai multe. Până atunci, putem să ne uităm la ea cu uluire admirativă şi să luăm notiţe. Cei care au ochi de văzut şi creier de gândit, adică. Cât despre restul, tare tristă trebuie să le fie viaţa.

De partea cealaltă, Belinda Bencic merită felicitată pentru parcursul ireproşabil, care a culminat cu eliminarea Serenei în semifinale. Toronto nu a mai avut de mult o învingătoare atât de tânără, mai exact de la… compatrioata ei Martina Hingis în 1999. Va urca cu această victorie până pe locul 12. Este încă un nume tânăr care confirmă în WTA. Comparativ, ATP nu a mai avut un adolescent care să câştige un titlu similar de la Djokovic în 2007.

Vă întreb şi eu pe voi cum sunt întrebaţi jucătorii: cu ce rămâneţi după această săptămână? Eu rămân cu încăpăţânarea eroică a unei fete cu ochi albaştri.

 

Simona: ”Sunt dezamăgită că a trebuit să mă opresc, dar fericită că am luat setul doi așa cum l-am luat!” 

Simona spune că s-a simțit bine înainte de finală, dar s-a accidentat la picior în primul set. “Am simțit un pic mușchiul, apoi s-a întins la genunchi. Iar în setul secund m-am simțit foarte rău, crampe stomacale, amețeală, astfel de lucruri”, a explicat Simona, care admite că a cam întins coarda, forțându-și corpul în asemenea condiții: “Nu știu de ce am continuat să joc. Pentru fani, cred. Strigau din toate puterile, m-au împins să joc mai departe. N-am idee de ce am mai jucat setul doi, dar m-am descurcat extraordinar și sunt fericită că am putut să găsesc în mine puterea ca să îl câștig”.

Ca atare, Simona ia numai lucruri bune din această săptămână petrecută în Canada: ”Sunt mulțumită, pentru că am luat setul doi așa cum l-am luat, și asta e un plus mare pentru mine. Nu am jucat tenisul meu cel mai bun, nu am putut, și totuși, am luat setul doi. Belinda e o jucătoare extraordinară. A jucat foarte bine, așa că nu sunt dezamăgită că am pierdut. Sunt dezamăgită că a trebuit să mă opresc, nu sunt învățată să abandonez meciuri și nu-mi place când se întâmplă. Dar azi a fost prea mult de suportat. Nu era vorba despre accidentarea la picior, nu ea m-a oprit, ci tot corpul, de la căldură. Cred că am decis să opresc foarte târziu”.

Evident, întrebarea naturală este dacă va merge la Cincy, acolo unde este favorită 3, iar tragerea la sorți o așteaptă. ”Întâi de toate, trebuie să mă recuperez câteva zile. Apoi mă gândesc că voi juca Cincinnati, am tur liber, deci timp suficient să mă refac. Dar vom vedea. Apoi sunt programată să joc New Haven, după care US Open. Momentan, nu schimb nimic. Dar voi vedea în zilele următoare”.

 

Brief

– Darren Cahill a felicitat-o și el pe Simona, lăsând de înțeles, pe Twitter, că turneul, la care Simona a intrat pe ultima sută de metri, grație unui wildcard, avea mai degrabă rol de pregătire. ”N-aș putea fi mai fericit pentru ea”.

– Belinda Bencic a avut și ea o conferință la fel de solidă ca și jocul ei din această săptămână. ”Cu siguranță că azi a fost foarte dificil pentru amândouă. Am avut schimburi lungi, așa că amândouă am fost epuizate. Îmi pare rău că a trebuit să se termine așa. Am încercat să nu acord atenție, să mă concentrez la mine, pentru că, evident, era o situație periculoasă pentru mine, ea n-a mai stat prea mult în schimburi, a început să-și asume riscuri și să lovească decisiv. M-am gândit – dacă țin cumva mingea în teren, poate că nu va rezista, dar ea a rezistat. Am început să joc mult mai defensiv. Sunt fericită, pentru că după ce am pierdut setul doi, am rămas concentrată și am făcut 3-0.

Acum simt că aparțin elitei, că sunt una dintre jucătoarele de top. Și e un sentiment fantastic. Nu e ca și cum mă aștept să joc în fiecare turneu la fel, mai trebuie să îmbunătățesc la constanță, dar nu putem juca perfect săptămână de săptămână”.

Interesant că Belinda a vorbit și despre atmosferă și a spus că i-a plăcut foarte mult. ”E ceea ce trebuie, mi-a plăcut mult. Cred că alte turnee ar trebui să-l ia de exemplu pe cel de aici”.

– Top 10 WTA: 1. Serena, 2. Sharapova, 3. Simona Halep, 4. Kvitova, 5. Wozniacki, 6. Safarova, 7. Pliskova, 8. Muguruza, 9. Ivanovic, 10. Carla Suarez Navarro

Bilanțul Simonei devine acum 11-7 în finalele WTA de-a lungul carierei, cu 3-1 în cele jucate anul acesta. Pe locul 3 în ambele clasamente (WTA și Race), Simona e ca și calificată la Singapore.

Belinda are 21 de victorii din ultimele 25 de meciuri. La Toronto a bătut șase finaliste de Grand Slam la rând și 4 jucătoare de Top 10.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi