Ce bătălie! Irina Begu joacă la un nivel înalt într-o luptă epuizantă, pierdută cu Maria Sakkari în semifinalele de la St. Petersburg

Radu Marina | 12 februarie 2022

A fost o săptămână cu adevărat impresionantă din partea Irinei, care a jucat la un nivel ridicat, a lovit mingea curat și, mai important, a fost la un nivel excelent fizic.

Irina Begu a pierdut un meci de o intensitate ridicată în semifinalele St. Petersburg. Irina a fost învinsă de Maria Sakkari, într-un duel care s-a întins pe trei ore și șapte minute, scor 6-4, 6-7, 6-4. După semifinala reușită la St. Petersburg, Jucătoarea noastră va ocupa locul 55 în clasamentul săptămânii viitoare.


După un meci ca acesta, în care diferențele au fost atât de mici, iar echilibrul, prezent până la ultima minge, e dificil și frustrant de acceptat înfrângerea. Cu atât mai dificil cu cât Irina a avut o nouă evoluție excelentă și s-a luptat admirabil, făcând față unei adversare mult mai bine clasate decât ea, Sakkari fiind favorita principală și numărul 7 mondial. 

Irina a pierdut în peste trei ore de luptă în ceea ce a fost unul dintre meciurile foarte bune ale acestui sezon. De altfel, Sakkari a ținut să sublinieze asta la final, spunând că acesta a fost cel mai bun meci pe care ea l-a jucat în 2022. „Un nivel impresionant din partea ei, e o jucătoare cu multă experiență, care e de mult timp în tur și a jucat cu atâtea sportive valoroase. M-am bucurat de acest meci”, a spus Maria. Ea a avut, până la urmă, soluții la toate situațiile complicate în care a pus-o Irina și a încheiat meciul cu aproape 60 (!) de lovituri câștigătoare, revenind de la un handicap de un break în setul decisiv. 

Întregul meci a fost o luptă permanentă de care pe care, iar Irina a reacționat exemplar în fiecare moment dificil, cu o excepție, cel de la 4-4 în decisiv, momentul care a stabilit, de fapt, învingătoarea. 

Irina pleacă învinsă din acest meci, iar victoriile morale nu ajută la mare lucru în tenis; doar că această evoluție trebuie percepută drept o reușită – dacă avem în vedere cât de bine a evoluat în întreagă săptămână la Sankt Petersburg, cât de bine a rezistat (ca intensitate, joc, fizic) în fața unei jucătoare valoroase precum Sakkari, cât de curat a lovit și cât de bine a arătat tenisul ei în cele patru meciuri jucate la acest turneu. 

Cu primul set pierdut, Irina n-a lăsat o secundă garda jos. Ba dimpotrivă, și-a ridicat nivelul de joc. A avut o intensitate mai ridicată și a venit peste adversară, încercând să o sufoce și să nu îi mai permită să dirijeze mingea după bunul plac. În momentul în care Irina a ieșit la joc și n-a mai răspuns doar ritmului impus de grecoaică, dinamica meciului s-a schimbat semnificativ: ea a devenit agresorul, Sakkari, cea împinsă. 

Statistic, dacă ne luăm după numărul de lovituri câștigătoare, Sakkari a fost jucătoarea mai agresivă – în primele două seturi a strâns 40 de lovituri direct câștigătoare, față de 24 ale Irinei. Însă, în realitate, Irina a fost cea care a avut o poziție mai agresivă în teren și a fost mult mai incisivă cu primele lovituri după serviciu sau retur. Or, tactica asta i-a tăiat elanul Mariei, căreia nu îi place să fie condusă, să fie plimbată de colo-colo, nici să se apere. Sakkari se bazează mult pe forehand, serviciu și pe o oarecare construcție a punctelor, dar asta pentru a alege mingea potrivită ca să atace, nu pentru a forța neapărat eroarea. 

În esență, greoaica e o jucătoare de atac, îi place să atace și să dețină controlul. Dar în momentul în care rolurile se inversează pentru că adversara e capabilă să răspundă cel puțin cu aceeași agresivitate, apare frustrarea, apar greșelile neforțate, iar tenisul ei nu mai e la fel de coerent. 

Cu toate astea, meciul a continuat să fie foarte echilibrat. Setul doi i-a aparținut, o vreme, Irinei, care a făcut break-ul rapid și a urcat la 2-0. A venit apoi rândul grecoaicei să răspundă cu o serie de trei game-uri consecutive și se părea că setul doi va avea același scenariu (și final) precum primul. 

Dar odată ce a ieșit din serviciul greu de la 4-5, când a fost la două puncte distanță de eliminare, Irina a fost fără cusur în restul setului. A continuat să preseze din toate pozițiile, să răspundă cu forță la forță, să nu stea la joc mai mult decât e cazul și să-și câștige punctele accelerând, ori căutând lovitura câștigătoare – sau cel puțin o lovitură suficient de puternică cu care să-și destabilizeze adversara. 

Pentru a câștiga setul doi a fost nevoie de nervi tari – e mare nevoie de așa ceva când ai în față o jucătoare precum Sakkari care, chiar și când nu îi mai merge jocul, refuză, pur și simplu, să cedeze. A fost nevoie și de multă coerență în joc, dat fiind faptul că Sakkari își toacă mărunt adversarele.  Irina le-a avut pe ambele și a mai avut ceva în plus: un serviciu care i-a fost alături în fiecare moment mare, câștigând aproape 80% din punctele jucate cu primul serviciu. 

Ce s-a întâmplat în decisiv a fost istovitor. Un set dramatic, intens și foarte echilibrat, în care diferențele au fost atât de mici: Irina a început cu break, s-a desprins la 2-0, dar grecoaica a revenit încă o dată și încă o dată, arătând, până la urmă, de ce e unde e. 

În fața acestei replici extraordinare pe care Sakkari a oferit-o, Irina n-a rămas datoare. A recuperat și ea de două ori un break. Apoi a salvat două mingi de meci la 4-5 și a avut chiar o oportunitate de a egala. N-a fost însă suficient pentru a mai face un break și a prelungi meciul. Sakkari și-a folosit toată experiența și a plusat pe final, lovind și mai puternic, obținând în final victoria, după mai bine de trei ore de joc. 

E o victorie muncită, pentru care a fost necesar să lase pe teren toată energia. Iar faptul că Irina a evoluat de la egal la egal cu o adversară clasată între primele 10 jucătoare ale lumii, probabil una dintre cele mai bine pregătite fizic jucătoare, e extraordinar, ținând cont de problemele de sănătate de care s-a tot lovit Irina în ultimul an. Și e o altă dovadă clară că tenisul ei poate produce pagube mari oricărei jucătoare, indiferent de nume sau indiferent de istoricul întâlnirilor (dovadă, Kvitova, pe care a învins-o după cinci înfrângeri). 

Semifinala aceasta, reușită pe un tablou tare, arată din nou că Irina e capabilă oricând de rezultate importante. E nevoie doar să rămână sănătoasă – lucru care în ultimii ani nu s-a întâmplat – pentru a putea construi pe astfel de evoluții atât de bune. 

https://twitter.com/WTA/status/1492483480818573318?s=20&t=j33jkHrVz54BWPj7I5HPOQ

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi