Ce au spus și ce ar fi vrut să spună Federer și Djokovic la conferințele de presă

Camelia Butuligă | 8 iunie 2012

Ce au spus și ce ar fi vrut să spună Federer și Djokovic la conferințele de presă

Roland Garros este oferit de

La conferinţele de presă, toată lumea spune ce trebuie să spună. Însă cu toţii ştim că nimeni nu spune ce-i trece cu adevărat prin cap (în afară de Safin, Davydenko şi Gulbis, dar ei nu se pun. Sunt ruşi). Pentru că n-am talent la statistici şi nu prea cred că adevărul stă în ele oricum, am ales să scriu un altfel de articol pentru a prefaţa meciul de azi dintre cei doi: ce cred eu că le-a trecut de fapt prin cap lui Federer şi Djokovic în timpul civilizatelor lor conferinţe de presă despre mult-aşteptata semifinală.

Luaţi-o ca pe o glumă, adică în serios. Şi încercaţi să savuraţi. Dacă vă simţiţi lezaţi, sau dacă aveţi alte propuneri despre ce-ar fi putut să le treacă prin cap celor doi, vă aştept comentariile.

Q.  Când joci cu Novak, cât de mult contează întâlnirile anterioare?
ROGER FEDERER:  Ajută dacă le-ai câştigat pe ultimele 3, 4, 5, poate (Ceea ce nu e cazul lui, bineînţeles). Ajută dacă ai câştigat un meci ca cel din Roma, îmi închipui (Un fleac de două seturi din trei. Să nu crezi c-am uitat, amice). Dar pe de altă parte, aceasta e cea mai bună situaţie: cel mai bun din cinci seturi. E o abordare diferită, şi o ştim amândoi (Acum să-l văd cum gâfâie şi pufăie în setul 4). Aşteptăm cu nerăbdare, pentru că 3 din 5 ne dă mai mult timp să ne găsim eficienţa maximă, şi odată ce ne-o găsim, o să fie dificil pentru adversar (În propoziţia asta mă refer doar la mine – pluralul ăla e pluralul Majestăţii)

Q.  Poţi să vorbeşti despre care e cea mai bună abordare într-un meci de 5 seturi contra lui Djokovic?
ROGER FEDERER:  Nu contează dacă e Novak sau alt jucător (Ba contează, bineînţeles . Prezenţa lui de partea cealaltă a fileului mă motivează într-un mod specialissim). E nevoie să fii bine pregătit, să fii pregătit mental pentru o zi lungă (Până la căderea nopţii stau dacă e nevoie).  
Evident, startul meciului e important, dar, pe de altă parte am văzut că asta n-a contat la US Open, şi n-a contat nici cu Del Potro (Nu vă impacientaţi deci dacă ipochimenul câştigă primul set sau două). Pentru că 3 din 5 te obligă să performezi până la sfârşit la cel mai înalt nivel (…pentru că nu va dura). Împotriva lui trebuie să joci fiecare punct cât de tare poţi şi să vezi ce se întâmplă (începe imediat să facă pe primadona rănită).

  
Q.  Preferi să joci cu Djokovic sau cu Nadal? 
ROGER FEDERER:  Rafa nici nu s-a calificat încă pentru finală (Ce, David Ferrer poate să facă meciul vieţii lui!) iar eu joc cu Djokovic. Să vedem în ce condiţie fizică e (După două meciuri consecutive de 5 seturi, haha!)  

Q.  Novak a salvat patru mingi de meci contra lui Jo. Cum comentezi?
ROGER FEDERER:  Ei bine, sunt foarte dezamăgit pentru Jo (pentru mine), mi-ar fi plăcut la nebunie să joc cu el la Paris (Francezii oricum mă iubesc mai mult pe mine). Am senzaţia că publicul ar fi adorat să vadă un meci între noi doi (În loc să-l vadă pe antipaticul ăla de Djokovic iar).
Cât despre mine, nimic nu s-a schimbat de anul trecut. Joc cu Djokovic în semifinală (Şi, ca şi anul trecut, bineînţeles, voi câştiga. Nu înţeleg de ce mai discutăm).

 

Q.  Dacă ai putea să vorbeşti despre semifinala care urmează. Are vreo semnificaţie specială pentru tine să-l reîntâlneşti pe Federer din nou în semifinală, ca anul trecut—şi ce anume ţi-a rămas în memorie din meciul de anul trecut
NOVAK DJOKOVIC:  Ei bine, încă o semifinal grozavă (La naiba. Chiar credeam că Delpo o să-l pulverizeze pe arogant). Nu vreau să vorbesc prea mult despre Roger (Sunt sătul până-n gât de el). Cu toţii îi ştim calităţile (The GOAT, cel mai bun din istorie, cel mai frumos, cel mai deştept, cel mai miraculos, bla, bla, bla). Mă aştept ca în această etapă a turneului să ofere cea mai bună performanţă a sa (Poate să meargă şi pe apă, tot o să-l toc mărunt mărunt pe reverul ăla până-l fac praf).

Amândoi am jucat meciuri grele. A revenit şi el după ce-a fost condus cu 2 seturi la 0 (Până la urmă nu e mai breaz decât noi ăştia, muritorii). Acum o să avem două zile libere înainte de o semifinală palpitantă (Am destul timp să mă refac).

Anul trecut am jucat un meci grozav (Nu vreau să-mi aduc aminte, mi-a stricat recordul) şi el a jucat foarte bine (A avut noroc că l-a susţinut publicul şi eu eram emoţionat). Cred că am jucat la un nivel foarte înalt atunci (Aş fi jucat şi mai bine dacă nu eram copleşit de importanţa ocaziei: seria de victorii, prima finală de RG şi Marele Şlem anual). Sper să avem încă un meci bun (De data asta nu voi mai clipi), pentru noi (pentru mine) şi pentru public (enervanţii ăstia de francezi  pot să se ducă învârtindu-se!). 

Cred că pentru mine este crucial să fiu foarte concentrat şi agresiv din primul moment (Roma a fost un experiment reuşit în sensul ăsta, hehe) pentru că te poţi aştepta ca Roger să preia controlul asupra adversarului de la început (Un arogant, ce să mai). O să încerc să intru pe teren crezând că pot câştiga (Ceea ce o să şi fac).
Nu există niciun favorit (Bineînţeles, eu sunt favoritul, asta zic aşa, ca să nu pun prea multe aşteptări pe umerii mei). Sunt semifinalele, aşa că totul e deschis (Pe Federer îl mănânc ca aperitiv, şi dup-aia pe Nadal la felul principal).

 

 

*Notă: În vreme ce declarațiile celor doi jucători sunt cât se poate de reale, textele din paranteză reprezintă un pamflet și vă invităm să le luați ca atare.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi