Ce a pățit Nole și cine va profita de eliminarea lui prematură? Indian Wells se deschide pentru un finalist neașteptat

Radu Marina | 13 martie 2019

Philipp Kohlschreiber îl oprește pe Novak Djokovic la Indian Wells, noua generație excelează, Filip Krajinovic își ia o mică revanșă în fața antrenorului

Prin victoria obținută de Philipp Kohlschreiber în fața lui Novak Djokovic, neamțul a bifat, dintr-un foc, mai mulți iepuri: prima victorie în fața unui lider mondial din 11 încercări, prima victorie în fața lui Djokovic din 2010 și i-a întrerupt sârbului seria de opt meciuri la rând începută la Australian Open. Sunt niște detalii deloc de neglijat, care apar într-un context nu tocmai favorabil lui, drept pentru care o astfel de victorie capătă și mai multă strălucire.

Matchup-ul cu Djokovic, forma lui Djokovic și începutul slab de sezon pe care Kohlschreiber l-a avut (a ajuns la Indian Wells cu trei înfrângeri consecutive), îl dădeau victimă sigură în fața liderului mondial. Cu toate astea, am mai primit încă o dovadă că tenisul rămâne, totuși simplu: îți faci treaba cum trebuie, îți iei șansele când aceastea apar, profiți de câteva momente mai puțin inspirate ale oponentului și meciul poate fi al tău. În orice condiții. Chiar și atunci când, din zece întâlniri cu acest adversar, tu ai câștigat doar una.

În general, atunci când se întâmplă astfel de surprize, tendința e de a reduce totul la evoluția jucătorului mai bine clasat: favoritul a avut o zi mai puțin bună și asta a permis ca outsiderul să obțină victoria. În cazul nostru, asta e doar parțial adevărat.

Djokovic are cheia pentru Kohlschreiber, îi cunoaște slăbiciunile și i le exploatează cu fiecare ocazie. Dar se întâmplă să apară și astfel de zile, în care sârbul, deși știe ce are de făcut, nu poate executa așa cum și-ar dori. În astfel de situații, cum ne-a arătat de atâtea ori, el e capabil să găsească o cale să obțină victoria chiar și fără să joace la capacitate maximă. Însă toate încercările lui de a intra, într-un fel în meci, au fost blocate de un Kohlschreiber care a venit cu un plan bine gândit și pe care l-a pus în aplicare fără mari dificultăți – și acesta a fost meritul lui mai mare.

“Am avut o strategie pe care am încercat să o aplic împotriva lui”, a spus Kohli după meci, fără a da detalii despre care a fost planul. Ceea ce a ieșit în evidență a fost încercarea neamțului de a nu oferi ritm: în majoritatea meciurilor lor, bătălia era rapid pierdută de Philipp în acele raliuri prelungite în care era atras de Djokovic, pe care nu le putea susține pe o perioada îndelungată.

De data aceasta, neamțul a încercat să evite asta, iar singura soluție a fost să fie foarte agresiv cu primele lovituri, astfel încât să-l pună pe Djokovic într-o poziție mai puțin confortabilă, care să nu-i permită să impună acel ritm sufocant. Acestei strategii i-a adăugat și foarte multă variație; a alternat vitezele, a trecut de la lovituri plate și razante la lovituri moi și tăiate – care au avut, de fapt, același rol, de a nu oferi ritm.

Pentru Djokovic a fost un chin să răspundă la toată această combinație, în condițiile în care jocul său a fost departe de ceea ce ar fi trebuit să fie. Totul a plecat de la execuție: ideile erau foarte bune, știa ce trebuie să facă, însă finalizarile au fost dezastruoase. Reverul, arma sa de bază, i-a adus cele mai mari pagube. Rar a putut fi decisiv cu această lovitură și rar a putut sta într-un duel rever – rever fără să greșească.

Posibile explicații? În primul rând, astfel de zile sunt aproape imposibil de evitat. Nu-ți poți aduce tenisul tău cel mai bun la fiecare meci și în fiecare turneu. Nici măcar Djokovic, un jucător care a dominat ani de zile cap-coadă circuitul ATP, nu poate face asta. Cu puțin noroc și experiență, te poți strecura cumva. Dar când pe lângă o astfel de zi mai ai și un adversar arțăgos și inspirat, misiunea se complică.

În al doilea rând, e foarte posibil ca și suprafața să fi jucat un mic rol aici: pentru Nole, Indian Wells e unul dintre turneele lui de casă și Mastersul unde are cele mai multe victorii (50), însă suprafața de anul acesta, deși nu diferită de cea din anii trecuți, a părut să-l fi incomodat mai mult decât de obicei. Iar ceea ce conduce spre această idee este modul în care mingea pleca din racheta lui, fără că el să facă ceva greșit. Așezarea la minge era corectă, lua tot timpul mingea din urcare, accelera fără probleme, dar rezultatul nu era, nici pe departe, cel așteptat. Părea că deși face ce trebuie, mingea nu ascultă de el, iar asta nu a făcut decât să-i accentueze furia (pe care a dus-o, mai apoi, și la meciul de dublu, câștigat în fața perechii Tecău/Rojer, alături de Fognini). Asta s-a reflectat și în joc: a grăbit punctele, și-a pierdut răbdarea, a forțat mult, a greșit mult.

Cu acest rezultat, partea superioară a tabloului a devenit extrem de deschisă. Este o oportunitate imensă pentru toți jucătorii rămași pe acea parte de tablou de a obține un rezultat mare, într-un turneu mare. Singurii capi de serie rămași sunt Gael Monfils (18), Dominic Thiem (7) și Milos Raonic (13). Să-i luăm pe rând.

Gael Monfils se va întâlni cu Philipp Kohlschreiber pentru a 15-a oară (13-2 la întâlnirile directe pentru francez), după victoria în fața spaniolului Albert Ramos Vinolas, 6-0, 6-3. Dominic Thiem și-a continuat dominația asupra lui Giles Simon, favorit 27, reușind a opta victorie consecutivă în fața francezului și îl așteaptă pe Ivo Karlovic. Iar Milos Raonic a trecut în trei seturi chinuite de surpriza Marcos Giron, jucător venit din calificări, și va încerca să profite de un culoar relativ accesibil: Jan-Lennard Struff, cel care l-a învins pe Zverev, în sferturi și, în caz de victorie, în semifinale s-ar putea întâlni cu învingătorul meciului Miomir Kecmanovic – Yoshihito Nishioka.

Despre acest ultim meci, e important de adăugat că ambii jucători luptă pentru cel mai relevant rezultat al carierei lor. Nishioka, care a trecut pe rând de Denis Kudla, Roberto Bautista-Agut și Felix Auger-Aliassime, e pentru a doua oară într-o optime la un turneu Masters. Pentru Kecmanovic, un sârb în vârstă de 19 ani, fost lider mondial la juniori în 2016, întregul parcursul din această săptămână este deja o mare performanță, el intrând pe tabloul principal ca lucky loser.

Partea inferioară a tabloului aduce alți câțiva jucători interesanți, pe care să-i urmărim cu și mai multă atenție de acum înainte:

Hurbert Kurkacz. Un polonez pe care-l urmăresc constant din 2018, de la meciul de Cupa Davis România – Polonia de la Cluj, atunci când i-a învins atât pe Adrian Ungur, cât și pe Marius Copil. Hurbert, care e la un pas de a intra în top 50 la 21 de ani, are un joc extrem de plăcut. Are câteva lovituri similare lui Andy Murray: poziționarea la retur este identică cu a britanicului, accelerarea pe partea de rever e relativ asemănătoare, iar modul în care acoperă terenul e în stilul Murray. Foarte mobil, anticipează și se folosește inteligent de slice-uri pentru a ieși din defensivă – asta în condițiile în care o înălțime de 1.96 m.

La Indian Wells l-a învins, pentru a doua oară în tot atâtea turnee, pe Kei Nishikori, revenind de la 0-1 la seturi și bifând a doua victorie vs. top 10, după cea obținută la Dubai. În meciul următor, Hurkacz îl va întâlni pe Denis Shapovalov, un jucător din aceeași generație cu el, dar mult mai cunoscut publicului. Canadianul a trecut neașteptat de ușor de Marin Cilic, favoritul 10, 6-4, 6-2.

Kyle Edmund. După un 2018 în care a câștigat primul titlu ATP și a ajuns în prima semifinală de Grand Slam, Edmund a început noul sezon cu o accidentare complicată la genunchi, din cauza căreia a jucat doar două turnee. A revenit săptămâna trecută în circuit, după o pauză de câteva săptămâni, a câștigat turneul challenger de la Indian Wells după o finală cu Andrey Rublev și acum se apropie, din nou, de nivelul obișnuit: șapte victorii la rând și urmează confruntarea cu Roger Federer, cu care nu s-a mai întâlnit niciodată până acum.

Filip Krajinovic. Sârbul n-a mai ieșit în evidență după acea finală reușită la Mastersul de la Paris, în urmă cu doi ani. A avut evoluții modeste, dar fără să strălucească. Însă odată ce a trecut cu bine de câteva accidentări, căpătate în 2018, anul acesta a început să facă din nou victime: la Melbourne l-a învins pe Marco Cecchinato, favoritul 18, acum la Indian Wells a trecut, fără set pierdut, de David Goffin, favorit 20 și Daniil Medvedev, favorit 14.

O mică paranteză aici: în urmă cu două săptămâni, antrenorul său, Thomas Johannson a renunțat la colaborarea lor, spunându-i sârbului (potrivit lui Filip) că nu e suficient de bun. Suedezul a început apoi o colaborare cu David Goffin, adică jucătorul pe care Krajinovic l-a învins în urmă cu două zile.

Pentru un loc în sferturi, Krajinovic are o misiune grea spre imposibilă. Îl va întâlni pe Rafa Nadal, care, până acum, a fost dominanat: n-a cedat mai mult de trei game-uri pe set în meciurile cu Jared Donaldson și Diego Schwartzman și a pierdut, în total, doar șase game-uri. Aceasta va fi prima întâlnire dintre Rafa Nadal și Filip Krajinovic.

Fotografii: BNPParibasOpen

***

Începe primăvara cu unul dintre totebag-urile Treizecizero! „Girl Power”, „Port tenisul mai departe” și „Grand Slam Life”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi