Casper Ruud trece iar de Rune la Paris, semifinală cu Zverev

Radu Marina | 7 iunie 2023

Semifinalele masculine de la Roland-Garros: Carlos Alcaraz vs Novak Djokovic, Casper Ruud vs Alexander Zverev.

Casper Ruud, finalistul ediției precedente, își continuă drumul la Paris, după o victorie în patru seturi cu Holger Rune, 6-1, 6-2, 3-6, 6-3. Este al doilea an consecutiv în care Ruud îl învinge pe Rune într-un duel scandinav în sferturile de finală de la Roland-Garros.

Ruud va juca în semifinale cu Alexander Zverev, care a oprit traseul revelației Tomas Etcheverry, 6-4, 3-6, 6-3, 6-4, în drum spre a treia sa semifinală consecutivă la Paris.

Prima semifinală era deja stabilită: Carlos Alcaraz vs Novak Djokovic. Ambele semifinale vor avea loc vineri.

*

După ce în urmă cu un an Alexander Zverev suferea una dintre cele mai grave accidentări din carieră în meciul din semifinale contra lui Rafael Nadal, neamțul își oferă o a doua șansă. Zverev s-a asigurat că va juca o nouă semifinală cu o victorie în patru seturi în fața argentinianului Tomas Martin Etcheverry, după un meci controlat în mare parte. 

Accidentarea suferită fix în urmă cu un an l-a deraiat complet pe Zverev, pentru că asta i-a adus o intervenție chirurgicală la glezna dreaptă, o pauză forțată de mai bine de 10 luni și multe alte îngrijorări: căderea în clasament, dubiile că nu va mai putea reveni la forma atinsă anul trecut – când ajungea în semifinale la Paris după o victorie cu Alcaraz în sferturi și-l împingea la limită pe Nadal -, teama că nu se va putea recupera 100%. 

Cum era de așteptat, revenirea lui în tenis (în ianuarie 2023 a jucat primul meci oficial post-accidentare) a fost complicată și i-a adus suficiente înfrângeri cât să accentueze temerile lui. Dar apoi a venit Roland-Garros și totul s-a schimbat. 

Cu puțin noroc, inspirație și profitând de eliminarea capilor de serie importanți de pe partea lui de tablou (Medvedev, De Minaur, Coric), Zverev a știut cum să profite – e o mare calitate asta, deși pare ușor – de un culoar extrem de ofertant, trecând, pe rând, de Lloyd Harris, Alex Molcan, Frances Tiafoe, Grigor Dimitrov și, astăzi, de surprinzătorul Etcheverry, cel care, înainte de acest turneu, câștigase doar un singur meci la nivelul turneelor de Grand Slam. 

Contra lui Etcheverry, Zverev și-a respectat statutul de jucător experimentat, care știe cum e să joci, să gestionezi și să câștigi un meci mare, într-un turneu mare: n-a excelat, dar a fost tot timpul alert în momentele mari, n-a ieșit în evidență prin ceva, dar și-a ridicat nivelul și și-a apărat șansele cu convingere. 

De altfel, pe tot parcursul acestor săptămâni, Zverev n-a impresionat din cale afară – așa cum a făcut anul trecut, spre exemplu – dar nici n-a fost necesar să se întrebuințeze peste măsură: a jucat în ritmul lui, a răspuns când a fost provocat și a câștigat jucând impecabil punctele mari. 

Privind în urmă, calificarea lui în semifinale la Paris  – a șasea la total în Slamuri – e o performanță, pe alocuri neașteptată, în contextul menționat.

Pentru prima lui finală la Paris, Zverev va trebui să treacă de Casper Ruud, care l-a învins destul de clar pe Holger Rune, 6-1, 6-2, 3-6, 6-3. A fost o victorie expeditivă pentru Ruud și, în același timp, și o mică revanșă pe care și-a luat-o în fața danezului, care l-a învins, în urmă cu o săptămână, la Roma. Dar acel rezultat a fost doar o excepție de la regulă: azi, Ruud l-a bătut pe Rune a cincea oară din șase ocazii. 

Rune, care a ajuns la Paris drept unul dintre cei mai în formă jucători, cu doar 3 înfrângeri pe zgură în 2023 (finală Montecarlo, titlu Munchen, finală Roma), avea toate motivele să spere la mai mult de la această întâlnire. Însă danezul a început meciul slab, l-a continuat la fel de slab și abia în setul trei a avut o sclipire, suficientă pentru a lua setul. Continuare din setul patru n-a mai fost la fel de bună, pentru că a revenit la același joc ușor haotic, ezitant și cu încercări de a-l învinge pe Ruud doar prin lovituri în forță – o tactică nu tocmai inspirată, când în fața lui e un jucător care absorbe atât de bine forța și e capabil să se apere excelent. 

Ruud e un adversar trecut deja prin multe meciuri grele și a acumulat o experiență a marilor meciuri pe care știe cum să o folosească atunci când are nevoie. Norvegianul a făcut un meci solid, fără scăderi de ritm, fără fluctuații și mereu atent la ce are de făcut; tenisul lui îngrijit și curat de pe linia de fund l-au destabilizat încet, dar sigur, pe danez, care a încercat prea multe și a reușit prea puține. 

Victoria lui Ruud îl duce, astfel, în a doua semifinală consecutivă la Paris – și a treia în Slamuri. Până acum, ori de câte ori Casper a trecut de faza sferturilor la un Slam avea să ajungă să joace și finala, ulterior. Întâlnirea cu Zverev din semifinale va fi a a patra dintre cei doi, scorul întâlnirilor directe fiind 2-1 pentru Zverev, cu ultimul meci câștigat de Ruud, la Miami, în 2022.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi